arrow1 Acasă arrow1 Actualități științifice  
EN


NOUTÄȚI
LEGĂTURI RAPIDE
e-Sims - programul pentru gestiunea scolaritatii BlackBoard - aplicatia pentru invatamant la distanta oferita de MediaEc Bazele de date APA - acces la articole si publicatii 
                    stiintifice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi 360.uaic.ro - Noutati la UAIC ALUMNI - Fundatia absolventilor UAIC
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Colegiul Psihologilor din Romania Despre orasul Iasi
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

De ce ar putea fi mai sănătoși orășenii care locuiesc lângă o pădure

Studiile arată că persoanele care locuiesc la oraș au șanse mai mari să dezvolte depresie, anxietate sau schizofrenie comparativ cu cele care trăiesc în mediul rural. O cercetare recentă, publicata în revista Scientific Reports, a legat locul unde participanții locuiesc de sanătatea diferitelor zone ale creierului.

Studiul a avut ca participanți 341 de persoane care locuiesc în Berlin. Acestora le-a fost măsurată funcționalitatea cerebrală, dar și nivelul de sănătate a diferitelor zone ale creierului. Ulterior, rezultatele obținute la aceste teste au fost puse în legătură cu zona în care participanții locuiau (în mijlocului orașului, în apropierea unei păduri, a unui spațiu verde urban - zoo sau parc, lac sau a unui teren viran).

Rezultatele au arătat o co­re­lație între sănătatea amigdalei și poziționarea mai apropiată de o pădure (pe o rază de un kilometru). Cu toate acestea, relații semnificative nu au fost înregistrate pentru cei care locuiesc în altă zona, fie ea cu spații verzi urbane, ape sau teren viran. Deși natura transversală a studiului nu permite realizarea de inferențe cauzale, rezultatele se adaugă unui lung șir de studii care au adus și ele dovezi în sprijinul efectului sanogen al pădurilor, chiar și în zonele urbane.

Sursa:


Studiul poate fi citit accesând adresa.


Articolul anterior Articolul următor
Performanțele școlare ale băieților pot fi mai bune în școlile unde învață mai multe fete Care este substratul genetic al tulburărilor alimentare

Publicat: 18 octombrie 2017
© Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației