arrow1 Acasă arrow1 Actualități științifice  
EN


NOUTÄȚI
LEGĂTURI RAPIDE
e-Sims - programul pentru gestiunea scolaritatii BlackBoard - aplicatia pentru invatamant la distanta oferita de MediaEc Bazele de date APA - acces la articole si publicatii 
                    stiintifice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi 360.uaic.ro - Noutati la UAIC ALUMNI - Fundatia absolventilor UAIC
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Colegiul Psihologilor din Romania Despre orasul Iasi
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »

Care este substratul genetic al tulburărilor alimentare

Mai mult decât atât, una din 20 de persoane care suferă de anorexie timp de cinci ani moare.

În aceste condiții, noile studii ne arată că tulburările de ali­men­ta­ție nu sunt cauzate de trăsăturile de personalitate ale persoanei, ci au un puternic substrat genetic. În cadrul unui studiu publicat în Plus One, cercetătorii au verificat genomul a 95 de persoane diagnosticate cu tulburări alimentare și au descoperit 430 de gene, grupate în două clustere, cu șanse mai mari de apariție în cazul acestora comparativ cu cel al persoanelor sănătoase.

În cazul primului grup, genele afectate fac parte din categoria neuropeptidelor intestinale. Acestea conduc la mâncatul compulsiv, distrug controlul alimentar și scad absorbția nutrienților. Al doilea grup de gene afectate sunt mai comune pentru cei care suferă din cauza supresiei apetitului. Pentru ei, problemele identificate apar la nivelul sistemului imunitar.

Cu toate acestea, genele care predispun la tulburări alimentare trebuie sa fie activate de comportamente precum dietele exagerate, exercitiile fizice prea intense sau de o stare de sănătate precară. Astfel, studiul ne arată că între 50 și 80% din riscul de a dezvolta tulburări de alimentație este genetic, dar și că tulburările de acest tip pot fi vindecate ca oricare altele dacă se intervine la timp și prin metode corecte.

Sursa:


Mai multe date puteți găsi accesând adresa.


Articolul anterior Articolul următor
De ce ar putea fi mai sănătoși orășenii care locuiesc lângă o pădure Reacțiile fiziologice ale mamei pot prezice stilul de atașament al copilului

Publicat: 18 octombrie 2017
© Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației