arrow1 Pagină principală arrow1 Cercetarearrow1 Apariții editoriale arrow1 Boncu Ștefan  
EN


NOUTÄȚI
LEGĂTURI RAPIDE
e-Sims - programul pentru gestiunea scolaritatii BlackBoard - aplicatia pentru invatamant la distanta oferita de MediaEc Bazele de date APA - acces la articole si publicatii 
                    stiintifice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi 360.uaic.ro - Noutati la UAIC ALUMNI - Fundatia absolventilor UAIC
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Colegiul Psihologilor din Romania Despre orasul Iasi
Cărți publicate de cadrele didactice ale Facultății de Psihologie și Științe ale Educației

Boncu Ștefan

Pagina personală

Titlu: Emotiile complexe
Autori: Ștefan Boncu (coord.), Dorin Nastas (coord.)
Editura: Polirom
Anul apariției: 2015
ISBN: 978-973-46-5217-4

Descriere:
Emotiile sint o componenta esentiala a vietii noastre psihice. Ele ne influenteaza atitudinea fata de ceilalti si modul in care reactionam in anumite situatii, fiind responsabile de confortul sau disconfortul nostru interior. Volumul prezinta cele mai importante si mai complexe emotii din perspectiva psihologiei sociale, pe baza informatiilor de ultima ora din domeniu. Sint trecute in revista teoriile specifice, tipologia emotiilor, functiile lor sociale, efectele negative si cele pozitive, mecanismele cognitive, posibilitatile de masurare, diferentele interculturale si interindividuale. Emotiile complexe este o sursa de informatii esentiale pentru studentii si practicienii din domeniul psihologiei, dar si pentru cititorii interesati de efectele si functiile emotiilor in viata de zi cu zi.

   

Titlu: Psihologie socială clinică
Autori: Ion Dafinoiu (coord.), Ștefan Boncu (coord.)
Editura: Polirom
Anul apariției: 2014
ISBN: 978-973-46-4436-0

Descriere:
Psihologia sociala si psihologia clinica sint domenii interconectate: pe de o parte, numeroase disfunctii psihologice sint generate in cadrul actiunilor sociale cotidiene, iar pe de alta parte, eficienta interventiilor terapeutice depinde in mare masura de cunoasterea dinamicilor psihosociale prezente in spatiul clinic. Propunind o abordare integrativa a conceptului de sanatate psihologica, volumul are ca principal obiectiv introducerea disciplinei psihologiei sociale clinice in Romania. Sint expuse pe larg problemele emotionale in viata cotidiana, cauzele comportamentului disfunctional, rolul dinamicilor interpersonale si de grup in adaptare si terapie, procesele de schimbare psihologica, dar si strategiile terapeutice in context social. Cele 41 de studii abordeaza cele mai noi teme prezente in literatura de specialitate, oferind studentilor de la facultatile de psihologie si specialistilor in domeniu fundamentele teoretice pentru demersurile terapeutice si pentru practicile clinice in general.

   

Titlu: Psihosociologie școlară
Autori: Ștefan Boncu, Ciprian Ceobanu
Editura: Polirom
Anul apariției: 2013
ISBN: 978-973-46-4045-4

Descriere:
Asigurarea unui nivel de educatie uniform pentru elevi cu coeficienti de inteligenta, personalitati si medii de provenienta diferite reprezinta una dintre provocarile cu care se confrunta invatamintul romanesc. Studiile reunite in volum ofera o imagine de ansamblu a sistemului educational, precum si solutii pentru buna functionare a acestuia. De la conceptul de sine academic, motivatie si autodeterminare pina la relatia elev-profesor si utilizarea noilor tehnologii, autorii isi prezinta argumentele si recomandarile pe baza celor mai importante cercetari efectuate la nivel mondial. Propunind o abordare moderna si teme actuale, lucrarea este o sursa de informatii utile atit pentru studentii care se pregatesc pentru o cariera didactica si pentru profesorii din invatamintul preuniversitar si academic, cit si pentru decidentii educationali.

   

Titlu: Manual de psihologie socială aplicată
Autori: Ștefan Boncu, Corina Ilin, Coralia Sulea
Editura: Editura Universității de Vest din Timișoara
Anul apariției: 2007

Descriere:  Manualul păstrează structura clasică a textelor de acest fel, de la individ la grup și organizație, de la local spre global, de la specific spre general, de la intraindividual spre interindividual, grupal și societate. Capitolele tratează despre metodolgia cercetărilor de psihologie socială aplicată, sănătatea mentală și sănătatea fizică, organizații, deciziile din organizații, domeniul educațional, domeniul justiției, aplicațiile din mass-media, comportamentul consumatorului, afacerile internaționale, mediul fizic natural și construit.  

   

Titlu: Negocierea și medierea - perspective psihologice
Autor: Ștefan Boncu
Editura: Institutul European
Anul apariției: 2006
ISBN: 973-611-396-5

Descriere:
Volumul de fata are la baza cercetari psihologice empirice si nu isi propune sa ofere sfaturi, ci numai sa descrie cu minutiozitate, intr-o maniera accesibila, situatiile de negociere si mediere, lasindu-l pe cititor sa traga concluzii utile pentru interactiunile cotidiene. Intentia autorului a fost de a contribui, dupa puteri, la dezvoltarea cercetarii românesti originale in domeniu. De aceea lucrarea expune demersuri experimentale, uneori raportindu-ne critic la ele si sugereaaza ipoteze si posibilitati de continuare a studiilor.

   

Titlu: Procese interpersonale
Autor: Ștefan Boncu
Editura: Institutul European
Anul apariției: 2005
ISBN: 973-611-349-3

Descriere:
Ne-am propus, in acest volum, sa facem o analiza relativ aprofundata a trei procese interpersonale importante: atractia interpersonala, auto-dezvaluirea si ajutorarea. Atractia si ajutorarea sint, de fapt, domenii ale psihologiei sociale in care s-au acumulat sute de studii experimentale valoroase. Auto-dezvaluirea, o tema de vechi si constant interes pentru noi, s-a constituit, ca domeniu de cercetare de sine-statator, la intersectia dintre psihologia sociala si psihologia clinica. Incluzind-o in aceasta carte, am sperat sa captam atentia psihologilor clinicieni, precum si pe aceea a studentilor aspirind sa-si construiasca o cariera in psihoterapie.

   

Titlu: Psihologia influenței sociale
Editura: Polirom
Anul apariției: 2002

Descriere:
Structurat ca un manual universitar, volumul de față are în vedere sase forme de influenta sociala: imitatia, normalizarea, conformismul, influenta minoritara, obedienta si tehnicile de influenta interpersonala. Autorul renunta la dezbaterea unor idei abstracte, dind prioritate in profitul expunerii cercetarilor practice. Notele bibliografice de la sfirsitul fiecarui capitol dau o imagine a literaturii necesare pentru studierea tuturor formelor de influenta in parte. Scrisa sub directa indrumare a lui Serge Moscovici, cartea completeaza un loc important in domeniul literaturii psihosociologice de specialitate din Romania.

   

Titlu: Devianța tolerată
Autor: Ștefan Boncu
Editura: Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Anul apariției: 2000

Descriere: Scopul întregului demers constă în a propune un nou concept în domeniul psihologiei sociale: devianța tolerată. Ca atare, toate eforturile s-au concentrat spre ancorarea acestui termen în psihologia socială în general și în perimetru influenței de grup în special. Noțiunea centrală este confruntată cu diverse teorii și concepte ale disciplinei, relevându-se de fiecare dată felul în care acestea din urmă pot contribui la conturarea unei teorii a devianței tolerate.

   

Titlu: Psihologie și societate
Editura: Erota
Anul aparitiei: 1999

Descriere:
Volumul de față înmănunchează câteva studii de sinteză în domeniul psihologiei sociale. Avem convingerea că într-o știință atât de dinamică cum este psihologia socială, sintezele de manual trebuie să reflecte un raport adecvat între teorie și cercetare. De aceea, am lăsat frământările cercetării să răzbată în textele noastre. Teoria este cea care integrează cercetările și le stimulează. Ea constituie un sistem logic ce unifică faptele de observație, dându-le un sens. Noi am încercat să arătăm cum s-au închegat anumite teorii pe baza unor seturi de date. Pe de altă parte, am pus în evidență funcția euristică a teoriilor, maniera în care ele au determinat cercetătorii să testeze diverse ipoteze.

   

Titlu: Influența socială. Texte alese
Editori: Juan Antonio Perez și Ștefan Boncu
Editura: Editura Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Anul apariției: 1996

Descriere: Crestomația de față a fost gândită ca un suport pentru cursul și seminarul de Influență socială dar, firește, poate servi la fel de bine seminarului de psihologie socială generală. Ea face parte dintr-un program de traducere a textelor de bază preconizat de colectivul de psihologie socială din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, colectiv coordonat de profesorul Adrian Neculau. Culegerea îl are drept co-editor pe profesorul Juan Antonio Perez, unul dintre cei mai competenți cercetători europeni în câmpul influenței sociale.

Pagina personală

 

Actualizat: 4 martie 2016
© Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației