arrow1 Acasă arrow1 Cercetare arrow1 Apariții editoriale arrow1 Iacob Luminița  
EN


NOUTÄȚI
LEGĂTURI RAPIDE
e-Sims - programul pentru gestiunea scolaritatii BlackBoard - aplicatia pentru invatamant la distanta oferita de MediaEc Bazele de date APA - acces la articole si publicatii 
                    stiintifice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi 360.uaic.ro - Noutati la UAIC ALUMNI - Fundatia absolventilor UAIC
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Colegiul Psihologilor din Romania Despre orasul Iasi
Cărți publicate de cadrele didactice ale Facultății de Psihologie și Științe ale Educației

Luminița Iacob

Pagina personală

Titlul: Psihologie. Manual pentru clasa a X-a, ediția a II-a
Autori: Adrian Neculau, Luminița Mihaela Iacob, Dorina Sălăvăstru, Cornel Havârneanu, Ștefan Boncu, Ovidiu Lungu
Editura: Polirom
Anul apariției: 2005.
ISBN PDF: 978-973-46-3429-3

Descriere:
Manual câștigător al licitației M006 și aprobat prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 3787 din 05.04.2005. Cuprinde temele prezente în programa disciplinei psihologie din ciclul de studii liceale.

   
Titlul: Psihologia socială și Noua Europă. In honorem Adrian Neculau
Coordonatori: Luminița Iacob, Dorina Sălavăstru
Editura: Polirom
Anul apariției: 2003

Descriere:
Cartea a fost dedicată lui Adrian Neculau, creatorul școlii psihosociologice de la Iași, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani. Se bazează pe studii și evocări realizate de colegii săi din țară și străinătate. Cuprins: Provocările unei cariere • Psihologia socială – istorie și destin • Reprezentări sociale, practici, context • Fenomene sociale și modele de abordare • Comunicare și identitate • Personalitate și educație • Adrian Neculau și vocile alterității • Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara.

   
Titlul: Etnopsihologie și imagologie. Sinteze și cercetări
Autor: Luminita Mihaela Iacob
Editura: Polirom
Anul apariției: 2003
ISBN: 973-681-309-6

Descriere:
"Problematica etno" revine, semnalindu-si prezenta extrem de diferit, de la muzica si moda vestimentara pina la tematica de cercetare a Academiei Romane. Relansarea, reparatorie si recuperatorie, a cercetarii psihologice autohtone spre teme multa vreme inghetate ideologic - identitatea nationala, etnicitatea, relatiile interetnice, atitudinile majoritari-minoritari, reprezentarile sociale ale acestor realitati etc. - a creat cadrul stimulativ necesar unei astfel de lucrari. In esenta, prin maniera apropierii de subiectul propus, cartea stabileste legatura dintre trecutul abordarii acestei tematici si prezentul ei. Ea se adreseaza cercetatorilor si studentilor din domeniu si, evident, segmentului de public interesat de dilemele identitatii etnice.

   
Titlul: Vârsta a treia. Cunoaștere și intervenție
Editor: Luminița Mihaela Iacob
Editura: Erota
Anul apariției: 2001

Descriere:
Lucrarea, apăruta în cadrul Proiectului HESP, cuprinde traducerea a nouă studii internaționale, prezentate în trei secțiuni: Îmbătrânirea – o provocare pentru știință, legislație, formare; Elemente de psihologie a vârstei a treia; Profesioniști pentru vârsta a treia. Acestea sunt precedate de un cavânt înainte al editorului.

   
Titlul: Comunicarea în câmpul social. Texte alese
Editori: Luminița Mihaela Iacob, Bogdan Bălan, Ștefan Boncu
Editura: Eurocart
Anul apariției: 1999

Descriere:
Lucrarea reunește traducerea a 14 studii reprezentative pentru cei care s-au afiliat Școlii de la Palo Alto și paradigmei orchestrei asupra comunicării. Acestea sunt precedate de un studiu intoductiv integrator: Comunicarea – “forța gravitațională” a câmpului social.

Titlul: Imagini identitare
Editura: Eurocart
Anul apariției: 1999

Descriere:
Volumul numește șase studii dedicate problematicii etnoidentitare. Două sinteze - Etnopsihologie. Imagologie. Ego-ecologie, Problematica identității etnopsihice în cultura română modernă - și patru cercetări - Structuri axiologice și alteritate, Aspecte ale contextualizării în reprezentarea identității etnice, "Unchiul Sam" despre români, Românii în oglinda auto și heteroimaginii - creionează direcțiile de cercetare ale domeniului, diagnostichează reperele românești ale acestei arii tematice și oferă concluzii la câteva demersuri aplicative focalizate pe reperezentările etnoidentitare.

Titlul: Modernizare - europenism
Editura: Universității "Al.I.Cuza"
Anul apariției: 1999

Descriere:
Categoric procesul modernizării societății românești, ca schimbare structurală, atrage firesc atenția și cercetării psihologice. Cum au receptat modernizarea oamenii epocii? Actorii sociali ai acestei profunde schimbări cum au vazut-o? Cum s-au perceput și autodefinit ei sub acest impact major? În cele trei capitole ale cărții - Considerații despre perceperea și trăirea procesului modernizării, Problematica identității etnopsihice, "Românismul se învață din europenism" - voci ale epocii - sunt oferite, pe baza analizei tematice sau invocării documentelor epocii, răspunsuri la cele trei întrebări. Volumul este complementar perspectivei istorice asupra fenomenului oferită de primul volum al acestui duplex: Gh.Iacob, Modernizare-Europenism. Ritmul și strategia modernizării.

   
Titlul: Psihologie școlară
Autori: Andrei Cosmovici, Luminita Mihaela Iacob
Editura: Polirom
Anul apariției: 1998
ISBN: 973-683-048-9

Descriere:
Este evidenta necesitatea ca tinarul care paseste pentru prima oara pragul unei scoli, in calitate de profesor, sa fie un bun cunoscator al problemelor psihologice inerente instruirii si educarii scolarilor. Psihologia cotidiana, insusita de fiecare dintre noi prin experienta sociala, nu e suficienta pentru a-l face constient de lacunele perceptiei copiilor si de dificultatile intelegerii unui text stiintific. Lucrarea vrea sa informeze si sa incite, astfel incit, prin efort independent, fiecare sa poata discerne si afla. Talentul si practica la catedra devin cu adevarat performante atunci cind si fundamentul teoretic este solid.

 

© Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației