arrow1 Pagină principală arrow1 Cercetare arrow1 Apariții editoriale arrow1 Neculau Adrian  
EN


NOUTÄȚI
LEGĂTURI RAPIDE
e-Sims - programul pentru gestiunea scolaritatii BlackBoard - aplicatia pentru invatamant la distanta oferita de MediaEc Bazele de date APA - acces la articole si publicatii 
                    stiintifice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi 360.uaic.ro - Noutati la UAIC ALUMNI - Fundatia absolventilor UAIC
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Colegiul Psihologilor din Romania Despre orasul Iasi
Cărți publicate de cadrele didactice ale Facultății de Psihologie și Științe ale Educației

Neculau Adrian

Titlu: Dinamica grupului și a echipei
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2007

Descriere:
În viața socială și organizațională, dar și pe plan personal, grupul joacă un rol crucial: constituie cel mai important mediu de socializare și integrare socială, iar prin intermediul său, individului i se oferă securitate și mijloace de afirmare și valorizare. Lucrarea tratează o temă cu aplicații numeroase în arii din ce în ce mai diverse, de la gestiunea prin proiecte la mobilitatea inter- și intraorganizațională. Astfel, la tehnici de dinamica grupului se recurge atunci când se instalează o nouă echipă de conducere, când se dorește o schimbare în interiorul unui grup deja constituit, când se intenționează o nouă viziune asupra resurselor umane sau când grupul de decizie dorește să reformeze comunicarea dintr-o organizație.

   

Titlu: Manual de psihologie socială (Ediția a II-a)
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2004

Descriere:
Manualul de psihologie socială se înscrie în seria lucrărilor de specialitate remarcabile publicate în România, constituind rezultatul unui efort colectiv de profesori experimentați, asistenți și cercetători de la universitățile din Iași, București și Cluj-Napoca. Fiecare dintre autori și-a asumat capitole și domenii în care s-a evidențiat prin studii personale, prezentând, alături de teorii și paradigme cunoscute, rezultatele propriilor cercetări. Volumul familiarizează cititorii cu noile direcții de cercetare în psihologia socială, aducând o importantă contribuție la un domeniu care tinde să ocupe un loc tot mai important în sistemul științelor socio-umane.

Titlu: Educația adulților
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2004

Descriere:
Educația adulților pornește de la experiența românească interbelică în ceea ce privește pedagogia socială pentru a oferi un model și a stimula extinderea ofertei pedagogice către categoriile defavorizate, atât prin regândirea instituțiilor de formare, cât și dincolo de sistemul instituțional de educație. Se dezvoltă astfel concepția pedagogiei sociale ca activitate de asistență a grupurilor neglijate sau abandonate, lipsite de consiliere socială și educativă, ca acțiune de sprijinire și îndrumare a tinerilor, adulților, femeilor.

Titlu: Viața cotidiană în comunism
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2004

Descriere:
Tratată din perspectiva sociopsihologica, viața cotidiană din perioada dictaturii comuniste nu-și pierde caracterul teribil, nu este mai puțin tristă, însă devine mai de înțeles, explicabilă. Demersul volumului coordonat de Adrian Neculau, la care colaborează nume importante ale psihologiei, sociologiei, dar și ale vieții culturale românești, devine astfel cu atât mai interesant, el oferind răspunsuri pe care, de multe ori, nici măcar nu le-am intuit.

Titlu: Violența. Aspecte psihosociale
Autor: Adrian Neculau, Gilles Ferreol
Editura: Polirom
Anul apariției: 2003

Descriere:
Apărută pe fondul unei mediatizări abundente a actelor de violență în presa scrisă și audio-vizuală din Franța și România, cartea analizează extinderea și relativitatea fenomenului, caracteristicile și factorii săi declanșatori, precum și politicile de mediere și prevenire. Profesorii-cercetători, autori ai articolelor cuprinse în lucrare, propun unghiuri diverse de abordare: un arierplan istoric, comparații internaționale vizând Corsica, abordări teoretice de inspirație economică, psihosociologică sau psihanalitică, studii ale influenței acestor variabile asupra grupului familial, grupurilor de discuție, ritului de sacrificare, incestului, impactului media și asupra disfuncționalităților sistemului educativ.

Titlu: Cunoaște-l pe celălalt. 26 de teste psihologice
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2003

Descriere:
Teste psihologice și chestionare cu ajutorul cărora vă puteți spori și sistematiza cunoștințele despre cei din jur: colegi, prieteni, șefi, subalterni, parteneri de viață.

Titlu: Cunoaște-te pe tine însuți. 29 de teste psihologice
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2003

Descriere:
Cele 29 de teste se doresc a fi cheile enigmelor legate de comportamentul fiecărui individ, de reacțiile fiecăruia dintre noi la stimulii exteriori. Sunteți o ființă sociabilă sau solitară? Sunteți o persoană constructivă? V-ați ales bine profesia? - sunt doar câteva dintre testele cuprinse în această carte, o veritabilă invitație la autocunoaștere.

Titlu: Noi și Europa
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2003

Descriere:
Un colectiv de specialiști în diverse domenii (psihologie, sociologie, lingvistică, politică, economie) propun o serie de analize pe vasta și actuala tematică a Uniunii Europene, construind repere de abordare științifică a unui fenomen care interesează, în egală măsură, atât specialiștii, cât și publicul larg.

Titlu: Manual de psihologie socială
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2003

Descriere:
Prefață de Adrian Neculau
Manualul se adresează în primul rând studenților, cadrelor didactice și specialiștilor din domeniul psihosociologiei, dar el va fi, cu siguranță, extrem de bine receptat și solicitat de toți cei interesați de psihologie în general: profesori universitari, profesori de liceu, ziariști, reporteri, persoane angajate în relații publice, oameni politici etc.

Titlu: Urmele timpului. Serge Moscovici în dialog cu Adrian Neculau
Autor: Adrian Neculau, Serge Moscovici
Editura: Polirom
Anul apariției: 2002

Descriere:
Copilăria trăită între două orașe dunărene (Brăila și Galați), adolescența deja marcată de relația cu ceilalți (minoritari-majoritari), experiența dictaturii legionare, pogromul, anii de război, comunismul, fuga din țară și, în sfârșit, consacrarea: cartea se oferă lecturii ca un adevarat "bildungsroman" scris "pe două voci".

Titlu: Dinamica grupurilor. Texte de bază
Autor: Adrian Neculau, Pierre De Visscher
Editura: Polirom
Anul apariției: 2001

Descriere:
Structurată în zece capitole, lucrarea oferă o panoramă a fascinantului domeniu al psihologiei sociale. Realizată cu sprijinul unuia dintre cei mai avizați cercetători europeni în dinamica grupurilor, Pierre de Visscher, antologia - prima de acest fel din Europa - reunește studii aparținând unor personalități marcante, orientate asupra fenomenelor de grup, într-o dinamică înglobând activități extrem de distincte: conducerea reuniunilor, lucrul în echipă, expresia creatoare, sensibilizarea cu privire la relația interpersonală etc. Iar intențiile subiacente pot fi la fel de diversificate: ideal democratic sau comunitar, adaptarea la o societate existentă, obiective revoluționare etc.

Titlu: Analiza și intervenția în grupuri și organizații
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 2001

Descriere:
Interventia sociala urmareste ameliorarea aspectelor sociale ale unor institutii, comunitati si grupuri de oameni, vizind un cimp social larg, complex si un sistem de probleme sociale.

Titlu: Intervenția psiho-socială în grupurile sociale defavorizate. Strategie și metodologie (coordonator)
Editura: Erota (aparută în cadrul proiectului TEMPUS JB-JEP 14239/99 "Profesioniști pentru grupurile defavorizate")
Anul apariției: 2001

Descriere:
Intervenția în câmpul social constă în organizarea voluntară a unor acțiuni destinate să modifice cursul unor evenimente: să blocheze evoluții sociale defectuoase, să restructureze instituții devitalizate, să ofere noi șanse unor grupuri defavorizate.

Titlu: Psihologie. Manual pentru clasa a X-a
Autor: Adrian Neculau, Dorina Sălăvăstru, Luminița Mihaela Iacob, Ștefan Boncu, Ovidiu Lungu
Editura: Polirom
Anul apariției: 2000

Descriere:
Manual valabil pentru toate filierele, avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii cu Ordinul nr. 4055/26.06.2000

Titlu: Aspecte psihosociale ale sărăciei
Autor: Adrian Neculau, Gilles Ferreol
Editura: Polirom
Anul apariției: 2000

Descriere:
Lucrarea ia in discutie diferitele dimensiuni ale saraciei, reprezentarea ei sociala, determinanti si efecte si propune o concluzie: saracia nu este o experienta a izolarii, ci un Laborator social, o matrice a inovatiilor, o resursa de inventivitate si de inteligenta desfasurata pentru a inventa, local, alte moduri de viata, alt echilibru, alta sociabilitate, mai interactiva, mai solidara si mai participativa.

Titlu: Memoria pierdută. Eseuri de psihosociologia schimbării
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 1999

Descriere:
Adrian Neculau adopta strategia participantului-observator, in incercarea de a descifra sensurile evolutiei, eul in contextul social in care a fost aruncat, jocurile actorilor cu care subiectul intra in contact; de a intelege "rezistenta" unora in fata evenimentelor, modul in care ne construim universul interior, sansele de schimbare, refuzul realitatii, retragerea ofensata, dorinta de uitare.

Titlu: Psihosociologia schimbării
Autor: Adrian Neculau, Gilles Ferreol
Editura: Polirom
Anul apariției: 1998

Descriere:
"Societatea contemporana a intrat intr-o faza de schimbare accelerata. Se schimba structurile sociale si economiile, dar si mentalitatile, reprezentarile colective, practicile sociale, stilurile de comportament. Nici o generatie, din orice colt al lumii, nu mai poate spera sa evolueze in cadrul acelorasi structuri economice si social-psihologice. Fenomenul schimbarii este deosebit de pregnant in tarile din Est si in cele in curs de dezvoltare. In cele mai multe cazuri sint arse etapele pe care le-au parcurs tarile puternic dezvoltate, se recupereaza terenul pierdut cu febrilitate. Uneori, acest proces naste tensiuni, crize, dureri. Dar nu poate fi oprit. El este intrinsec evolutiei societatii omenesti." (Gilles Ferreol, Adrian Neculau)

Titlu: Psihosociologia rezolvării conflictului
Autor: Adrian Neculau, Ana Stoica-Constantin
Editura: Polirom
Anul apariției: 1998

Descriere:
Prefata de Ana Stoica-Constantin, A. Neculau
Prezentul titlu reprezinta o abordare concertata a conflictului din interiorul unor stiinte sociale de relevanta pentru aria acestuia: psihologie, psihologie sociala, psihanaliza, psihoterapie, creatologie, pedagogie, drept si, bineinteles, noua "conflictologie" - cunoasterea conflictului, prevenirea, rezolvarea si valorificarea constructiva a acestuia. Volumul include si studii ale unor autori straini consacrati in arealul stiintific al conflictelor (Morton Deutsch, Alan Tidwell, Carmel Bambridge) sau in domeniile conexe (Annie Birraux in psihoterapie, Marilyn Fryer in psihologia cognitiva si creativitate).

Titlu: Noi și ceilalți. Teste psihologice pentru cunoașterea ta și a celuilalt
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 1998

Descriere:
Cine se cunoaste se domina . Inteligenta, creativitate, profesie . Socializarea sau construirea sociala a realitatii . Intro-extraversiunea . Raporturile cu ceilalti . Altul: de ce sa-l cunoastem? . Relatiile interpersonale . Altul - un partener? . Manipulat sau manipulator? . Eu... dar si ceilalti

Titlu: Câmpul universitar și actorii săi
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 1997

Descriere:
Postfata de Adrian Neculau
Acest volum isi are originea in discutiile purtate cu prilejul unui workshop organizat la Iasi, din initiativa laboratorului "Psihologia cimpului social" al Universitatii "Al.I. Cuza", adaugindu-se si citeva texte elaborate ulterior, dezvoltind tematica initiala. Dintre numele de referinta care semneaza aici, ii amintim pe: A. Neculau, C. Cucos, A. Cosmovici, A. Sirota, G. Ferreol.

Titlu: Reprezentările sociale. Psihologia câmpului social
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 1997

Descriere:
"Volumul de fata, in care am selectionat doar o mica parte din bogata literatura dedicata acestei teme, va insemna, speram, o utila sursa de informare pentru cei preocupati de analiza si interpretarea fenomenelor psihosociale. Ne adresam nu doar studentilor in stiinte sociale (psihologi, politologi, sociologi, pedagogi), ci si economistilor, jurnalistilor, oamenilor politici, tuturor acelora care si-au facut din analiza fenomenelor sociale o profesie." (A. Neculau)

Titlu: Minoritari, marginali, excluși
Autor: Adrian Neculau, Gilles Ferreol
Editura: Polirom
Anul apariției: 1997

Descriere:
Volumul contine studii ale celor mai cunoscuti psihologi din strainatate si din tara noastra. Subiectele abordate sint strins legate de problemele complexe care afecteaza societatea in prezent: somajul, saracia, relatiile intre minoritati si majoritate.

Titlu: Psihologie socială
Autor: Adrian Neculau
Editura: Polirom
Anul apariției: 1996

Descriere:
Prefata de Serge Moscovici
In intentia coordonatorului, prof. Adrian Neculau de la Facultatea de Psihologie a Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi, acest adevarat tratat de Psihologie sociala se adreseaza in primul rind studentilor, cadrelor didactice si specialistilor din domeniul psihologiei, dar el va fi, cu siguranta, extrem de bine receptat si solicitat de toti cei interesati de psihologie in general: profesori universitari, profesori de liceu, ziaristi, reporteri, persoane angajate in public relations, oameni politici.

Pagina personală

 

Actualizat: 20 martie 2008
© Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației