Organizare Școala doctorală
This content is not available in your language yet.
Prezentare
Școala Doctorală de Psihologie şi Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, este un centru de expertiză și un multiplicator de competente în domeniul cercetării psihologice şi educaționale. Promotori ai standardelor internaționale de cercetare, membrii școlii doctorale își propun să atragă candidați, motivați, bine pregătiți și cu o opțiune clară asupra viitorului lor profesional în domeniul cercetării, pentru a-i forma, superviza și antrena în echipe performante de cercetare pre-doctorale, doctorale și post-doctorale.
Programul de studii al Școlii Doctorale de Psihologie și Științe ale Educației se adresează absolvenților de studii universitare de masterat care își doresc continuarea unui parcurs academic avansat orientat în simultan pe perfecționarea COMPETENȚELOR DE CERCETARE ACADEMICĂ în domeniile Psihologiei și /sau Științelor Educației astfel încât studenții doctoranzi să își dezvolte ideile de cercetare pe baza cunoașterii științifice a ariei de specializare alese.
Oferta nostră academică este orientată către învățământul de excelență, pregătind specialiști în domeniile Psihologiei și Științelor Educației. Pentru aceasta ne concentrăm pe promovarea unor standarde înalte de cercetare (fundamentală și aplicativă) și didactice precum și prin formarea de competențe utile societății în care trăim.
Coordonatori și teme de cercetare
Domeniul PSIHOLOGIE
În cadrul Școlii Doctorale de Psihologie și Științe ale Educației, un număr de 11 cadre didactice au primit dreptul de conducere de doctorat pentru Domeniul PSIHOLOGIE.
Mai jos aveți lista membrilor S.D. cu expertiză în domeniul PSIHOLOGIE (în ordinea vechimii în SD) și link-uri către temele de cercetare propuse pentru admiterea la școala doctorală.
Prof. dr. Maria Nicoleta Turliuc
- Umorul în relațiile de cuplu
- Traumă, reziliență și dezvoltare posttraumatică
- Procese si structuri familiale. Provocări ale începutului noului mileniu
Prof. dr. Camelia Soponaru
- Implicațiile tehnologiei in diagnosticul si monitorizarea persoanelor cu tulburări de personalitate
- Comportamentul sexual compulsiv - implicații psihologice individuale si relaționale
- Muzica groovie si bunăstarea psihologică subiectivă
Prof. dr. Cornelia Mairean
- Vătămare morală și stres traumatic în situații adverse de viață
- Control cognitiv și emoțional în condiții adverse de viață. Implicații asupra sănătății mintale
- Dezvoltarea comportamentelor adictive în contextul evenimentelor traumatice de viață
Prof. dr. Adina Karner-Hutuleac
- Un model holistic al sănătății mintale și fizice: rolul spiritualității, religiozității, iertării, flexibilității cognitive, conștiinței de sine și rezilienței în contextul experiențelor adverse din copilărie
- Love Addiction - o abordare multidimensională a factorilor inter- și intra- personali
Prof. dr. Ticu Constantin
- Atitudini față de AI și conduite (dez)adaptative ale angajaților din industria IT: implicații asupra angajamentului și burnout-ului organizațional.
- Profil vocațional, încrederea în decizia luată și adaptabilitatea în carieră, premise ale reușitei profesionale.
- Atitudinea fata de neurodiversitate, evaluarea factorilor adversivi sau suportivi în muncă și reușita profesională
Conf. dr. Mihaela Boza
- Dinamici familiale si coping-ul cu boala cronică sau terminală. (Family dynamics and coping with chronic or terminal illness.)
- Factori parentali implicați in gestionarea problemelor de externalizare la copii (Parental factors involved in managing externalizing behavior in children)
Conf. dr. Violeta Enea
- Drunkorexia- investigarea suprapunerii dintre abuzul de alcool si comportamentul alimentar dezadaptativ
- Traumă si dezvoltare personală
Conf. dr. Ovidiu Gavrilovici
- Mindfulness și corelatele psihologice ale stării de bine și performanței cognitive DEPARTMENTUL ȘCOLII DOCTORALE FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ȘI ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI Universitatea ALEXANDRU IOAN CUZA din IAȘI
Prof. dr. Andrei Holman
- Factori ai credibilității argumentelor politice: biasuri cognitive, intuiții morale și emoții
Conf. dr. Magdalena Iorga
- Comportamentul agresiv în rândul tinerilor (auto și heteroagresivitatea). Prevenție și intervenție.
- Adaptarea studenților internaționali in cultura gazda si importanta factorilor psiho-socio-culturali
- Calitatea vieții în boala cronică.
Cercetător Georgiana Juravle
- Beneficii pentru comportamentul uman rezultate din interacțiunea cu inteligența artificială Comportamente alimentare pentru sănătate mintală și o imagine corporală pozitivă
Domeniul ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI
În cadrul Școlii Doctorale de Psihologie și Științe ale Educației, un număr de 6 cadre didactice au primit dreptul de conducere de doctorat pentru Domeniul ȘTIINȚELE EDUCAȚIEI.
Mai jos aveți lista membrilor S.D. cu expertiză în domeniul ȘTIINȚE ALE EDUCAȚIEI (în ordinea vechimii în SD) și link-uri temele de cercetare propuse pentru admiterea la școala doctorală.
Prof. dr. Carmen Crețu
- Politici curriculare de dezvoltare profesională în domeniul leadershipului. Valorizări în câmp educațional (Curriculum policies in the field of teacher leadership).
- Erorile de identificare a elevilor potențiale aptitudinale înalte și consecințele acestora asupra actului educațional (Teachers’s mistakes on the able students’ identification process. The respective consequences on the educational activity
Prof. dr. Nicoleta Laura Popa
- Factori explicativi ai abandonului academic. Mecanisme de prevenție și intervenție
- Perspective inovative în predarea și învățarea științelor
Prof. dr. Liliana Stan
- Stresul profesional al cadrelor didactice din învățământul preșcolar și autoeficacitatea personală. Rolul suportului social în combaterea stresului
- Dinamica succes - eșec în adaptarea preșcolarilor prin mediul instituțiilor educației timpurii
Prof. dr. Constantin Cucoș
- Valențe și disponibilități ale curriculumului școlii românești pentru formarea atitudinilor și comportamentelor interculturale. Politici, strategii, cazuistici
Prof. dr. Ciprian Ceobanu
- Specificul învățării școlare în contexte digitale
- Inteligența artificială în procesul educațional școlar. Dezvoltări actuale și de perspectivă.
Conf. dr. Florin-Vasile Frumos
- Stres emoțional, performanță și satisfacție profesională la cadrele didactice
- Suport social perceput, stare de bine și credințe epistemice la managerii școală
Studii Post Doctorale
În secțiunea de mai jos aveți regulamentele și metodologia care definesc cadrul general de organizare a programului postdoctoral de cercetare avansată:
- Metodologie privind organizarea şi desfăşurarea admiterii la programele postdoctorale de cercetare avansată organizate în cadrul UAIC (2022-2024)
- Regulamentul privind organizarea și desfășurarea programelor postdoctorale de cercetare avansată (aprobat în ședința Senatului din data de 15.09.2022)
- Regulamentul privind organizarea și desfășurarea programelor postdoctorale de cercetare avansată (aprobat în ședința Senatului din data de 14 februarie 2019)
- Regulamentul privind organizarea și desfășurarea programelor postdoctorale de cercetare avansată (aprobat în ședința Senatului din data de 30 aprilie 2020)
- Metodologia privind organizarea și desfășurarea admiterii la programele postdoctorale de cercetare avansată
- Contract de studii în cadrul programelor postdoctorale de cercetare avansată
- Metodologia privind finalizarea studiilor postdoctorale de cercetare avansată în cadrul UAIC
- Anexa 1 – Declaraţie privind originalitatea conţinutului lucrării finale a studiilor postdoctorale de cercetare avansată