Probleme la facultate sau acasă? Te ajută consilierii voluntari

Voluntari ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” oferă gratuit consiliere studenţilor din toţi anii şi de la toate facultăţile pentru dificultăţile pe care le întâmpină în viaţa de student sau în viaţa personală. Programările se fac online, iar întâlnirile sunt 100% confidenţiale. Studenţii pot apela la voluntari pentru probleme de învăţare, de relaţionare cu profesorii sau cu colegii, stres, anxietate, dificultăţi de a lua decizii, sfaturi privind cariera, sentimente de izolare, probleme familiale sau de relaţie şi orice altceva le afectează viaţa în mod semnificativ.

Reţeaua de consilieri voluntari este formată din studenţi, pregătiţi de către specialiştii Departamentului Servicii pentru Studenţi şi Absolvenţi şi capabili să intervină şi să ghideze alţi studenţi în probleme de dificultate mică şi medie. Pentru situaţiile de o complexitate mai ridicată, studenţii care au nevoie de ajutor vor avea acces la serviciile de consiliere oferite de angajaţii Universităţii, care sunt de asemenea oferite gratuit şi confidenţial.

Pentru a discuta cu un consilier voluntar, studenţii se pot înscrie pe un formular online descriind pe scurt despre ce este vorba şi momentul în care sunt disponibili pentru o discuţie. De asemenea, vor putea opta, dacă doresc, între a discuta cu o persoană de sex masculin sau feminin. În funcţie de disponibilitatea studentului şi a consilierilor, întâlnirea va fi preluată de primul voluntar disponibil.

Accesează formularul de înscriere.

Grupul de consilieri voluntari – peer support – este constituit din 15 studenţi, proveniţi atât din mediul urban cât şi din mediul rural, cu studii la nivel licenţă, master şi doctorat. Grupul a participat la sesiuni de instruire dedicate începând cu luna septembrie a anului 2017, sub coordonarea psihologului Irina Şubredu, din cadrul Departamentului Servicii pentru Studenţi şi Absolvenţi.

Întâlnirile unu-la-unu susţinute de consilierii voluntari sunt un rezultat al unei iniţiative a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” de a promova incluziunea socială şi a sprijini studenţii aflaţi în risc de marginalizare socială sau abandon şcolar. Proiectul Proiectul „PACT pentru incluziune: Peers, Administrativi, Consilieri, Tutori, împreună pentru creşterea echităţii sociale” este finanţat prin Fondul de Dezvoltare Instituţională şi a mai cuprins activităţi precum: întâlniri şi discuţii cu elevi din mediul rural sau din oraşe mici şi cursuri dedicate profesorilor şi angajaţilor din domeniul administrativ pentru a recunoaşte studenţii care au nevoie de ajutor şi a putea să intervină în sprijinul lor.