Sari la conținut

Uimitoarea asociere a altruismului cu starea de sănătate

A fi altruist înseamnă să urmărești binele altuia (și să faci comportamente în consecință) fără a aștepta recompense externe (recunoștința celui ajutat, admirația celor din jur) sau interne (starea proprie de satisfacție, conștiința datoriei îndeplinite, nădejdea că Dumnezeu va ține seama de fapta ta cea bună). A fi altruist presupune, prin urmare, a ajuta gândindu-te doar la profitul (de orice natură ar fi el) celuilalt. Doar resortul acesta califică o conduită drept altruistă.

Cercetările din ultima vreme au demonstrat că altruiștii obțin o răsplată oarecum nesperată pentru felul în care se poartă: o stare bună de sănătate. De pildă, o echipă de cercetători de la University of British Columbia a dat unui grup de vârstnici hipertensivi bani. Participanții au primit, în trei săptămâni succesive, câte 40 de dolari fiecare. Jumătate dintre ei puteau cheltui aceste sume după pofta inimii. Cealaltă jumătate a primit instrucțuni să se comporte în manieră altruistă: să folosească banii pentru a cumpăra cadouri pentru prieteni, să-i doneze unor organizații caritabile, etc. Psihologii au lăsat să se scurgă alte trei săptămâni și apoi au măsurat tensiunea subiecților. Au constatat, adeverindu-și ipoteza,  că cei din grupul altruist aveau o presiune arterială semnificativ mai scăzută decât participanții din celălalt grup.

Probabil că mulți dintre noi am știut dintotdeauna că altruiștii sunt fericiți, dar, cu siguranță, puțini ne-am gândit că efectele psihice ale comportamentuli altruist se răsfrâng aupra stării de sănătatate fizică. Studiul citat mai sus, apărut în Health Psychology, a probat tocmai acest lucru. Alți cercetători, preocupați de același efect, au putut arăta că munca voluntară regulată prezice longevitatea sau că bătrânii care își îngrijesc partenerul aflat în scaunul cu rotile trăiesc mai mult decât cei care nu acordă partenerului lor un astfel de sprijin.

Sursa:
Studiul la care se face referire în text poate fi citit accesând fişierul .

Sari la conținut