ENergy TRANsitions from Coal and carbon: Effects on Societies (ENTRANCES)

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit finanțare de la Comisia Europeană, în calitate de partener, pentru derularea, timp de 36 de luni, a proiectului „ENergy TRANsitions from Coal and carbon: Effects on Societies” (ENTRACES).

Proiectul ENTRANCES își propune să investigheze dificultățile și oportunitățile întâmpinate în zonele de exploatare minieră în scopul de a descrie și înțelege politicile de decarbonizare, procesele de deteritorializare, precum și tranziția către adoptarea politicilor de energie sustenabilă. În cadrul proiectului vor fi analizate 13 regiuni țintă din Europa, printre care se numără și regiunea minieră din Valea Jiului.

Consorțiul cuprinde 14 parteneri din zece țări, printre care se numără Universitatea din A Coruña, Spania, Centrum fur Soziale Innovation din Viena, Societa Cognoscenza e Innovazione din Roma, Cardiff University, Institut Gospodarki Surowcami Mineralnymi i Energia Pan din Cracovia, Leibniz Institut fur Okologische Raumentwicklund din Halle, Sociedade Portuguesa de Inovasao din Porto etc.

Derularea și implementarea proiectului este coordonată de către prof. dr. Ricardo García Mira – Universitatea A Coruña, Spania, Doctor Honoris Causa al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  Echipa de implementare a proiectului din partea UAIC este alcătuită din cadre didactice din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației.

Echipa UAIC va concepe teoretic și metodologic cercetarea din aria de psihologie a mediului în toate regiunile miniere, va derula studiul de caz Valea Jiului și va coordona pachetul de lucru care vizează analiza comparativă globală a datelor recoltate din aceste regiuni pe toate coordonatele proiectului pentru realizarea unei taxonomii a dificultăților întâmpinate și a strategiilor de coping predilecte.

Proiectul se situează în cadrul  Horizon 2020, direcția Social Sciences and Humanities (SSH) Aspects of the Clean-Energy Transition.

Bugetul total al proiectului este de 2.999.523,13 euro, iar bugetul alocat Universității „Alexandru Ioan Cuza” este de 207.125 euro.