Sari la conținut

Reacţiile fiziologice ale mamei pot prezice stilul de ataşament al copilului

Teoria ataşamentului, formulată de către John Bowlby, continuă să primească suport experimental. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în 2017 în revista Child Development. El pune în legătură răspunsurile fiziologice ale mamei şi starea emoţională a acesteia cu tipul de ataşament dezvoltat de copil.

127 perechi formate din mamă şi copil cu vârsta de 6 luni au fost studiate în diferite situaţii neutre sau de stres. În timpul interacţiunilor au fost măsurate aritmia sinusală respiratorie (o aritmie normală, cauzată de fazele ciclului respirator –  frecvenţa bătăilor inimii creşte la inspirare şi scade la expirare) şi starea emoţională a mamelor. Scăderea aritmiei sinusale respiratorii în situaţiile de stres denotă o mai bună reglare emoţională. După încă şase luni a fost investigat stilul de ataşament al copilului. Rezultatele au arătat o legătură între aritmia mamei şi stilul de ataşament al copilului. Mamele care au avut o scădere mai puţin pronuţată a aritmiei în situaţia de stres (şi deci o reglare emoţională mai slabă)  au şanse mai mari de a avea un copil evitant. De asemenea, o stare emoţională neutră în timpul interacţiunilor (comparativ cu una pozitivă) a dus la aceleaşi rezultate.

Acest studiu este important pentru că ne arată cum o mai slabă reglare emoţională din partea mamei, măsurată printr-un indicator fiziologic, poate conduce la dez­vol­ta­rea unui stil de ataşament non-adaptativ de către copil.

Sursa:

Mai multe detalii puteţi găsi accesând adresa.

Sari la conținut