arrow1 Acasă arrow1 Relații internaționale. Erasmus arrow1 Testimoniale  
EN


NOUTÄȚI
LEGĂTURI RAPIDE
e-Sims - programul pentru gestiunea scolaritatii BlackBoard - aplicatia pentru invatamant la distanta oferita de MediaEc Bazele de date APA - acces la articole si publicatii 
                                        stiintifice
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi 360.uaic.ro - Noutati la UAIC ALUMNI - Fundatia absolventilor UAIC
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Colegiul Psihologilor din Romania Despre orasul Iasi

Testimoniale ERASMUS+

ANDREEA FLORINA AVRAMIUC
Psihologie, an III

În vara anului 2017 am beneficiat de bursa Erasmus +. Pot spune că, această plecare în Italia, de 2 luni, m-a ajutat destul de mult și mi-a oferit prilejul de a putea vedea o altfel de realitate decât cea pe care mi-o imaginam până acum. Am avut oportunitatea de a lucra cu copii, persoane cu dizabilități și vârstnici, am putut observa cum se vede ziua de mâine din cele trei perspective. Consider că experiența Erasmus+ este foarte utilă pentru viitorul meu deoarece mi-a scos în evidență domeniul pe care îl căutam pentru a putea profesa în viitor, mi-a dat motive să cred în visul meu. Datorită personalului specializat, am putut participa la activitățile psihologice, învățând lucruri noi.

"The Congregation of the daughters of St. Mary of Divine Providence" a fost gazda celor mai frumoase amintiri pe tărâm italian, am adunat în fiecare zi amintiri și am legat prietenii. De-a lungul celor 10 săptămâni am descoperit ce presupune munca de psiholog cu persoanele vârstnice, dar și cu cele bolnave psihic, mi-am testat abilitățile în fiecare activitate desfășurată împreună cu ei și am învățat să prețuiesc mai mult lucrurile din jurul meu. Mi-a plăcut foarte mult deoarece am învățat să am altfel de așteptări de la oamenii din viața mea și am putut analiza ce presupune "frumosul" din spatele lucrurilor mici.

Mi-a oferit satisfacție schimbul de experință făcut cu cei de acolo, am apreciat mult deschiderea lor de a mă primi printre ei și căldura cu care m-au așteptat. Cu ocazia acestei plecări am învățat câte puțin din cultura și obiceiurile lor, am putut participa la activitățile pe care le făceau zilnic și am pășit spre o altă zi împreună cu ei.

După experința oferită de programul ERASMUS + pot afirma că aș dori să repet și anul următor.

IULIA CIOBANU
Psihologie, an III

Vara trecută m-am hotărât să plec în altă țară pentru a cunoaște dezvoltarea psihologiei în altă cultură.

Stagiul meu s-a desfășurat la Fundația ADSIS din Asturias, Spania. Aceasta are ca scop lupta împotriva drogurilor, dar și integrarea socială a persoanelor private de libertate. Astfel, am activat în Centrul de Zi al fundației și am intrat în contact cu o realitate total diferită de a României.

Beneficiarii centrului erau în primul rând persoane care au ieșit în libertate condiționată după îndeplinirea unei anumite părți din sentința lor, dar și persoane cu probleme de dependențe care erau acolo de bună voie. Practica mea aici a fost foarte bogată datorită profesioniștilor care și-au dat toată silința ca eu să cunosc cât mai mute realități din partea socială. Una din activitățile mele principale a constat în intervievarea beneficiarilor, care mereu aveau ceva nou și diferit de adus în experiența mea, cum ar fi poveștile lor de viață, cum au ajuns în închisoare, cum s-au descurcat și cum au reușit să aleagă în final calea corectă. O altă activitate a constat în a cunoaște numeroasele adăposturi unde oamenii ce ieșeau din inchisoare și nu aveau familii puteau locui, în grija unor educatori sociali, am cunoscut, de asemenea, ce înseamnă "lucru de stradă", în care educatorul social mergea să împartă materiale sterilizate oamenilor fără adapost care se droghează, astfel încât să nu răspândească boli, centre în care se preparau soluții medicinale împotriva drogurilor și multe altele. De asemenea, am asistat la întâlnirile între psihologi și beneficiari din centru de zi, ba chiar m-au instruit cum să realizez și eu una. Nu în ultimul rând, m-au învățat anumite tehnici de respirație pe care ei le aplică sau m-au ajutat să dezvolt ateliere în cadrul proiectelor lor de autocontrol, autostimă sau luarea de decizii.

În afara centrului mi-am făcut foarte mulți prieteni, am simțit ca și cum toți oamenii m-au primit cu brațele deschise, gata să mă ajute, să-mi zâmbească și să mă înțeleagă. Este o lume total diferită, dar atât de asemănătoare. Am perceput-o ca pe o Românie fără invidie, prejudecăți. În 3 luni simt că m-am dezvoltat cât nu am reusit să o fac aici în mult mai mult timp. M-aș intoarce fără să stau pe gânduri oricând mi s-ar propune.

ROXANA MORARIU
Psihologie, an III

Am petrecut două luni de neuitat în această vară, în Scoția. M-am numărat printre candidații care au optat pentru căutarea pe cont propriu a unei instituții gazdă, în cadrul căreia să îmi desfășor stagiul de practică. Nu a fost ușor, dar a meritat fiecare zi în care am așteptat cu inima în gât răspunsul afirmativ la cererea trimisă prin e-mail și documentele necesare. Stagiul meu de practică a avut ca tematică sănătatea mentală a băieților de până în 12 ani și a constat într-o serie de activități progresive, de la înțelegerea conceptelor cheie prezente în literatura de specialitate, până la realizarea unor materiale cu scop didactic aferente subiectului.

Nu sunt persoana care să își petreacă timpul liber singură, așa că mi-am făcut repejor câțiva prieteni care fie locuiau în proximitate, fie erau prieteni de-ai lor, cu care ba ieșeam periodic în oraș și cutreieram străzile, ba mă plimbam prin parcuri, vizitam muzee, orașe, sate sau lacuri, ba mergeam la yoga etc. În cele din urmă, m-am ales cu multe brațe deschise pentru noi vizite, cu posibilitatea nelimitată de a cere informații suplimentare și de actualitate de la profesioniști în domeniu fie despre programele de studiu de acolo, fie despre posibilități de angajare, cu noi prieteni și cu o invitație la nuntă .

Acest stagiu de practică, pe lângă faptul că nu mi-a afectat în niciun fel programul de la facultate (ceea ce am și urmărit, ci din contră, mi-a oferit posibilitatea echivalării unei materii), a fost o experiență profesională unică, precum și un pilon de dezvoltare personală, mai cu seamă datorită dezvoltării unei viziuni mai largi asupra oportunităților pe care le am.

Recomand cu mare căldură oricui să profite de ocazia programelor Erasmus+. Pentru orice informații suplimentare despre stagiul meu de practică, viața de zi cu zi în Glasgow sau tips and tricks în gestionarea resurselor financiare, mă puteți contacta prin intermediul profesorului coordonator al programului Erasmus+.

ANDREEA URSU
doctorand, domeniul Psihologie, An II

Experiența mea Erasmus în Bilbao, la Universitatea Deusto a fost una care m-a îmbogățit din punct de vedere personal și profesional. Cele 3 luni acolo mi-au întărit convingerea că dacă vrei să faci cercetare de calitate trebuie sa fii full time dedicat acestui lucru. Cred că ceea ce e cel mai frumos din aceste experiențe este că peste luni sau ani, vei vizita același loc și vei avea acolo prieteni sau persoane care își vor dori să te vadă și să-ți împărtășească din experiențele lor.

Echipa din care am făcut parte, este una foarte faină. M-au primit și m-au tratat ca membru al echipei de la început. Un eveniment drag sufletului meu m-a surprins și m-a făcut să mă simt norocoasa că sunt parte a acestei echipe. La inceputul lunii septembrie când toata lumea s-a întors din concediu, universitatea oferă agende tuturor. Din partea echipei noastre a mers o colegă, care a mai cerut o agendă în plus, pentru mine. Îmi voi aminti mereu cu drag de acest internship datorită activităților la care am participat, cinei cu specific românesc, prânzurile luate împreună, dar mai ales datorită oamenilor faini pe care i-am cunoscut.

Vă sfătuiesc să profitați din plin de aceste oportunități. Nu le lăsați să treacă pe langa voi!

MĂDĂLINA PANĂ
domeniul Psihologie, absolvent Master

Stagiul de practică Erasmus a fost o experiență pe care as repeta-o oricând. Am avut oportunitea să învăț, să aprofundez ceea ce știam și să înțeleg ce îmi doresc să fac în viitor.

Ajunsă în Copenhaga am fost întâmpinată de ploaie și biciclete... În perioada petrecută acolo am învățat să fiu mai atentă la biciclete decât la mașini. Din păcate, mersul pe bicicletă este un mister pentru mine, totuși Copenhaga este locul ideal și pentru plimbările pe jos. Una dintre cele mai lungi pietonale, mirosul de patiserie și lacurile fac din oraș un loc prietenos pentru turiști și "plimbăreți". Posibilitatea de a vorbi oriunde în engleza îl face un oraș prietenos străinilor.

Stagiul meu a fost la Universitatea din Copenhaga și am avut posibilitatea de a avea gradul de libertate și de feedback pe care mi l-am dorit.

 

Galerie foto

Actualizat: 9 noiembrie 2017
© Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației