Despre adicțiile încă nenumite

Workshop


lect. univ. dr.Irina CRUMPEI-TANASĂ


Am putea crede că un workshop despre adicție va vorbi mai mult despre “celălalt” și strategiile clinice de intervenție, menite să îi vină în ajutor. Despre cel care prezintă un tipar de consum problematic care conduce la suferință sau disfuncție. Despre cel care în ciuda eforturilor de a reduce consumul, nu are succes. Care alocă o mare parte din timp consumului excesiv și recuperării după consum.

Totuși, tot mai mult, un workshop despre adicție ar putea fi despre noi. Despre tiparul nostru de consum problematic. Dacă vi s-a întâmplat să aveți un termen limită a doua zi și două ore după ce ați început să lucrați încă urmăreați ultimele fotografii încărcate pe Instagram. Dacă v-ați propus să urmăriți un singur episod din ultimul serial popular de pe Netflix și ați sfârșit prin a-l vedea pe tot într-o noapte, deși tocmai începuse sesiunea. Dacă dormiți cu telefonul la capul patului, îl verificați imediat ce vă treziți, de mai multe ori în timpul fiecărui curs, îl țineți pe masa când ieșiți la terasă și îl deschideți de câteva ori în timpul discuțiilor cu prietenii, îl butonați constant în autobuz și îl scoateți din buzunar de mai multe ori pe drum, fără un scop anume, poate un workshop despre adicție ar trebui să fie și despre aceste „simptome”.

DSM-V nu a inclus încă dependența de tehnologie între tulburările pe care le detaliază. Menționează însă, pentru prima dată între tiparele de comportament excesiv, jocurile pe internet și conceptul dependențelor comportamentale. Precizează că nu există încă dovezi suficiente pentru a stabili criteriile de diagnostic. Pentru a fi parte din discuția care recunoaște sănătatea mintală ca un concept viu, dinamic și în continuă schimbare, vă propun acest workshop despre dependența de tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *