11th International Conference on Applied Psychology and Educational Sciences


Registration
Fee including CPR credits (Colegiul Psihologilor din România): 100 EUR
Regular fee (welcome reception included): 150 EUR
Student fee (undergraduate students, master students, PhD students): 50 EUR
Register as Audient
Audient Registration FormRegister as Speaker
Speaker Registration FormKeynote Speakers
will be announced soon
Accepted Papers
Browse the Accepted PapersAbout the Conference
It is our pleasure to invite you to the 11th edition of the International Conference of Applied Psychology and Educational Sciences (ICAPES), which will be organised on 20–21 October 2025 at the Faculty of Psychology and Educational Sciences, “Alexandru Ioan Cuza” University of Iasi, Romania, in collaboration with University of A Coruña, Spain.
The conference will be credited by the Romanian Psychologists Board (Colegiul Psihologilor din Romania, CPR). The number of credits allocated by CPR for participating in the conference and its workshops will be announced.
ICAPES 2023 is a scientific conference during which new research is being presented and discussed among practitioners and scientists from Romania and the rest of the world. The conference is held every second year.
The conference fulfills the required criteria for being an International Conference, as defined by the Romania’s National Council for the Attestation of University Titles (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – CNATDCU), Commission of Psychology and Education Sciences, in its 2016 set of criteria concerning these events. Specifically:
- The conference was co-organized by an international academic partner (University of A Coruña, Spain).
- Over 50% of the scientific committee members had an international institutional affiliation.
- The scientific program and the volume of abstracts were published in English.
- All conference sessions and presentations were in English.
Our aim was to offer a program of interest to scholars as well as practitioners, a program founded upon research results as well as evidence from the field. Our efforts provided an excellent opportunity for participants to interact, by exchanging and debating new directions and challenges in the broad area of applied psychology and educational sciences.
Cuvântul Preşedintelui de Onoare al Conferinţei (Message from the Honorary President)
Stimați Participanți,
O noua ediție a conferinței internaționale de psihologie aplicată și științe ale educației organizată de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă un nou prilej de întâlnire vocațională între membrii corpului nostru didactic și oaspeți din țară și străinătate, psihologi, pedagogi, cadre didactice, cercetători precum și cu pasionați ai celor două domenii științifice ale noastre, cu toții intelectuali care simt nevoia să-și expună rodul cercetărilor de nivel academic.
Faptul că în Iașul universitar a apărut și s-a dezvoltat psihologia modernă românească ne obligă să păstrăm climatul de studiu sistematizat al ființei umane în dimensiunea sa psihologică și să facem cunoscute rezultatele activităților noastre și ale prietenilor noștri academici. Fără a fi adeptul discursului instituțional triumfalist, țin totuși să subliniez rezultatele de până acum ale întrunirilor noastre. Reuniunile ICAPES au adus la Iași și în celelalte locații în care s-a desfășurat conferința sute de cercetători prestigioși de pe toate cele cinci continente, mii de cercetători români afirmați sau dornici de afirmare. Rezultatele efortului lor științific au apărut în mai multe volume, iar edițiile anterioare ale conferinței s-au bucurat de comentarii elogioase în presa românească și străină. Dezbaterile științifice au fost completate cu programe culturale de calitate apreciate de participanți, fapt ce a contribuit la nașterea dorinței de a reveni în acest centru cultural-științific al României.
Este o datorie de onoare să continuăm în aceeași notă de stimulare a interesului pentru domeniul psihologiei aplicate, care a fost un vârf de lance pentru progresul științific în ansamblul direcțiilor de dezvoltare ale mișcării științifice din vremurile moderne. Reputatul profesor canadian Kurt Danziger demonstrează convingător în celebra sa carte Naming the Mind din 1997 că nu psihologia „pură” a generat multiplicarea aplicațiilor psihologiei în varii domenii ale vieții sociale, ci, din contră, psihologia aplicată a influențat în chip decisiv constituirea și maturizarea teoriilor psihologice. Bunăoară, este bine cunoscut faptul că termenul de motivație a intrat în circuitul științific odată cu volumul din 1928 al cercetătorului și psihologului de la Harvard Leonard Thomson Troland, intitulat The Mystery of Mind with Fundamentals in Human Motivation. Ca urmare, editorii de la Psychological Abstracts dau pentru „motivație” propria intrare în index. Lucrările despre motivație și personalitate care debutează teoretic în deceniul al treilea în psihologia americană (și mondială) sunt precedate de un apreciabil număr de lucrări empirice despre motive. Apariția unor astfel lucrări a fost impulsionată de puternicul interes existent în mediul de afaceri și cel administrativ pentru dinamizarea activităților desfășurate în cadrul lor. Astfel, patronii erau foarte interesați de nivelul satisfacției profesionale a muncitorilor, managerii instituțiilor de învățământ de eficientizarea actului de învățământ, directorii penitenciarelor de controlul comportamentului deținuților și comercianții de modul în care pot face mai atractive produsele lor și de a stabili determinanții deciziei de cumpărare. Un alt exemplu edificator de influențare și de îmbogățire a teoriei psihologice îl constituie examinarea celor aproape două milioane de militari americani în timpul Primului Război Mondial de către echipa formată de Robert Mearns Yerkes, Lewis Madison Terman, Henry Herbert Goddard, ș.a. Tehnologia de examinare pusă în aplicare de aceștia a adus contribuții novatoare cu răspândire rapidă la nivel mondial, contribuții care au amânat o perioadă de timp discuțiile teoretice neproductive.
Vremurile moderne au generat noi teme, noi dispute teoretice și noi câmpuri de aplicare pentru munca psihologică. Sub aspect social, politic și economic timpurile în care trăim noi poartă numele ”globalizare” și, sub aspect intelectual, ”postmodernism”. Pe zi ce trece, lumea nu mai seamănă cu cea existentă mai înainte. Este una dinamică, interconectată, cu un rapid ritm de schimbare, cu echilibre precare. În câmpul psihologiei și al științelor educației apar noi preocupări, noi probleme, noi provocări. Consumul sporit de droguri, violența stradală și diversificarea formelor de criminalitate sunt doar unele dintre ele, în privința cărora societatea așteptă un efort de remediere și din partea profesioniștilor din domeniile noastre, nu numai din partea administrațiilor centrale și locale.
Sub aspect teoretic, asistăm la încercarea de a integra coerent volumul enorm de date, la primenirea vocabularului psihologic și pedagogic, la apariția unor noi termeni și eliminarea altora din discursul științific, la nașterea unor noi domenii de graniță cu nevoi metodologice speciale și la indigenizarea unor teme științifice.
Atitudinea de blazare și stupoare în fața acestui val de schimbări la nivelurile teoretice și aplicative este cea mai inoportună cale de a întâmpina viitorului. Psihologii și pedagogii nu au ajuns nici pe departe la capătul cunoașterii, nici la epuizarea zonelor sociale în care își pot manifesta inițiativa și creativitatea. Sperăm ca o nouă ediție ICAPES să genereze optimism, curiozitate, dorință de cunoaștere a activităților colegilor.
Președinte de Onoare al ICAPES,
Conf. dr. Aurel Stan
Previous Editions
- Câmpulung Moldovenesc (October, 2005)
- Iaşi (September, 2007)
- Gura Humorului (September, 2009)
- Suceviţa (September, 2011)
- Iaşi (October, 2013)
- Iaşi (October, 2015)
- Iaşi (October, 2017)
- Iaşi (October, 2019)
- Iaşi (October, 2021)
- Iaşi (October, 2023)
ICAPES 2023 Scope & Topics
The scope/topics of interest for submission included, but were not limited to:
- Cognitive psychology
- Developmental psychology
- Educational psychology
- Educational sciences
- Health Psychology
- Research methods & statistics
- Narrative therapy
- Organizational/industrial/transport psychology
- Positive psychology
- Psychotherapy and clinical psychology
- Social psychology
- Special education
The working languages of the conference were English and Romanian.
ICAPES 2023 also served as a platform for our Alumni, a privileged space to celebrate the results of our professional activity, allowing for biennial meetings and exchanges, acknowledging and valuing our professional life.

Aurel STAN, Ph.D.
Honorary President of ICAPES 2025

Ovidiu GAVRILOVICI, Ph.D.
Co-director of ICAPES 2025

Nicoleta Laura POPA, Ph.D.
Co-director of ICAPES 2025
Scientific Committee
- Jean-Marie BARTHELEMY Université Savoie Mont Blanc, France
- Bogdan BALAN Université du Québec en Outaouais Gatineau, Rivière des Prairies Hospital, Canada
- Ana-Maria BLIUC University of Dundee, United Kingdom
- Mușata BOCOŞ Universitatea Babeș-Bolyai, Romania
- Ciprian CEOBANU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Lucian CIOLAN Universitatea din București, Romania
- Loredana DIACONU-GHERASIM Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Ricardo GARCIA MIRA University of A Coruña, Spain
- Alin GAVRELIUC Universitatea de Vest, Timișoara, Romania
- Ovidiu GAVRILOVICI Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Alois GHERGUŢ Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Andrei HOLMAN Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Yasser KHAZAAL Université de Lausanne, Switzerland
- Pete LEIHY Universidad Andres Bello, Chile
- James E. MADDUX George Mason University, Fairfax, Virginia, USA
- Mariana MOMANU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Daniela MUNTELE Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Alina ORITA Université de Lausanne, Switzerland
- Nicoleta Laura POPA Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Jean-Marie Seca Universite de Lorraine, France
- André SIROTA Université Paris Nanterre, France
- Aurel STAN Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Maria-Nicoleta TURLIUC Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Leehu ZYSBERG Gordon Academic College, Israel
- Nelu VICOL Institutul de Stiinte ale Educatiei din Chisinau, Republica Moldova
- Vladimir TRAJKOVSKI Cyril and Methodius University, Macedonia
Organizing Committee
- Ștefan BONCU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Simona BUTNARU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Ciprian CEOBANU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Ovidiu GAVRILOVICI Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Alois GHERGUŢ Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Andrei HOLMAN Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Adrian ISTRIMSCHI Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Daniela MUNTELE Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Adrian PLEŞESCU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Nicoleta Laura POPA Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Simona POPUȘOI, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Camelia SOPONARU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Ovidiu-Ilie STOFOR Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Liliana TIENHOVEN Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Tina TURICEANU Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania
- Andreea URZICĂ Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Romania