AcasăAdmitere
Tastează pentru a căuta...

Portrete De Absolvenți

"Alegerea facultăţii de psihologie a fost pentru mine o decizie luată încă de la începutul liceului, când mi-a fost clar că mi s-ar potrivi să lucrez în domeniul știinţelor socio-umane, să interacţionez direct cu oamenii. Încă de atunci am considerat că a fi psiholog este o profesie nobilă, esenţială în societate, pentru că pe acesta îl preocupă bunăstarea oamenilor din jurul său, lucru de care uităm deseori în fuga noastră zilnică de a atinge cât mai multe obiective.Dacă iniţial viziunea mea asupra psihologului era cea clasică, a omului așezat în fotoliu ce îl ascultă pe cel care stă întins pe canapea și își povestește firul vieţii, urmarea cursurilor acestei facultăţi m-a făcut să am o viziune mult mai amplă și realistă asupra a ceea ce presupune acest domeniu de activitate. Diversitatea obiectelor de studiu abordate în cei 3 ani de facultate m-a determinat să înţeleg faptul că psihologia este utilă nu numai în tratamentul tulburărilor psihice, ci și în munca pe care o desfășurăm, în relaţiile pe care le avem cu ceilalţi, în diferite domenii de activitate precum transporturi, apărare, resurse umane și mai ales în viaţa personală, de zi cu zi, a fiecărui om. Treptat, acumulând cunoștinţe de la cursurile și seminariile la care am participat, am înţeles cu ce se ocupă fiecare ramură a psihologiei, ceea ce m-a ajutat să fac o alegere cu privire la traseul pe care să-l parcurg după absolvire. Pe lângă aceste informaţii, am acumulat multe cunoștinţe legate de cercetarea psihologică, iar acestea mi se par esenţiale, pentru că astfel am învăţat cum să citesc un studiu știinţific, cum să îl interpretez, cum să îmi extrag informaţiile utile din acesta și, cel mai important, cum să fac distincţia între știinţă și pseudoștiinţă în psihologice. Chiar dacă am ales să fiu practician, activitatea mea este strâns legată de domeniul cercetării, pentru că deseori mă îndrept către bazele de date cu studii atunci când am nevoie de cunoștinţe suplimentare pentru activitatea mea."

 Mădălina-Elena Dominte

Mădălina-Elena Dominte

Psiholog clinician, Psihoterapeut cognitiv-comportamental

"Anii de facultate sunt esenţiali pentru a dezvolta în rândul tinerilor competenţele necesare pentru o carieră de succes. M-am înscris la cea de-a doua facultate, Pedagogia învăţământului primar și preșcolar, la vârsta de 37 de ani. Cu dorinţa de a învăţa ceva nou m-am întors la statutul de novice și am pășit în sala de curs alături de tinerii mei colegi pentru a fi parte dintr-o nouă aventură ce s-a dovedit a fi palpitantă. Imediat am descoperit personalităţi complexe, de înaltă ţinută academică și profesională, corpul profesoral al facultăţii, oameni cu profunzimi culturale și pedagogice. Bucuria a fost și mai mare când am revăzut profesori ce mi-au ghidat pașii și în cei cinci ani de liceu, în cadrul cursurilor de la Școala Normală „Vasile Lupu”, Iași și am trăit cu emoţie fiecare examen cu gândul, și totodată cu dorinţa, de a nu-i dezamăgi.Pe parcursul celor trei ani de facultate am înţeles că învăţarea este mai mult decât un transfer de conţinuturi, este un ansamblu de deprinderi, atitudini, valori care sunt parte din procesul de formare a copilului. De asemenea, mi-am întărit ideea că fiecare copil este important, poate progresa în învăţare, iar noi, cadrele didactice suntem în faţa lor pentru a-i sprijini în acest proces. Nu trebuie să uităm că școala este spaţiul în care fiecare copil trăiește bucuria progresului în învăţare, al creșterii continue, iar educaţia se face cu claritate, rigoare, folosind abordări, metode și instrumente diferite în funcţie de nevoile de învăţare ale elevilor."

 Nadia-Lăcrămioara Mihalache

Nadia-Lăcrămioara Mihalache

Profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”, Iași, profesor mentor pentru studenții Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar, metodist al Inspectoratului Școlar Județean Iași

"Îmi încep discursul printr-o afirmaţie în care cred și pe care o susţin cu tărie … Cei patru ani de facultate au contribuit, fără doar și poate, la aprofundarea competenţelor dobândite de mine în liceul pedagogic, dar au condus și la o lărgire a orizontului meu de cunoaștere. Disciplinele studiate în cadrul programului de licenţă Pedagogie ne-au pus, atât pe mine, cât și pe colegii mei, în faţa unor provocări cu care nu ne mai întâlnisem până în acel moment, profesorii reușind să ne ghideze cu tact și pasiune în descoperirea conţinutului lor. Mi-e greu să realizez un clasament al cursurilor, deoarece toate, în egală măsură, mi-au plăcut si mi-au stârnit interesul. Păstrez și acum în arhiva personală absolut toate notiţele luate în timpul expunerilor profesorilor, atunci neexistând mijloacele electronice de astăzi pentru documentare – doar cuvântul cadrului didactic și cartea de la bibliotecă. Nu de puţine ori, de-a lungul carierei, am răsfoit cursurile scrise de mână la ore, acestea fiindu-mi de un real folos în reamintirea și clarificarea unor noţiuni.În anul 2002, imediat după susţinerea lucrării de licenţă, cu materia proaspăt întipărită în minte, am susţinut examenul de titularizare în învăţământ, reușind să ocup un post de consilier școlar titular în cadrul unui liceu din municipiul Vaslui, care școlariza anual în jur de 2000 de elevi, de la profilele tehnice, până la cele reale și umaniste. Am practicat profesia de consilier școlar până în luna decembrie 2006, atunci când, în urma unui concurs organizat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, am ocupat postul de ofiţer specialist în știinţele educaţiei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui."

 Cristina Cozma

Cristina Cozma

Ofițer specialist în Științe ale Educației, Biroul de pregătire profesională din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui

"În primul rând, sunt tare onorată să scriu aceste rânduri, sper să fie cu folos și să ofer o mică busolă pentru cine caută una.Când mă gândesc la alegerea facultăţii călătoresc în timp și ajung în clasa a X-a, perioadă în care nu știam foarte clar care va fi parcursul, dar ce știam clar era că vreau să ajut, vreau să ajut oamenii așa cum pot și așa cum resursele mi-o permit. Terminasem un profil real și notele de la BAC nu reflectau pasiunea mea pentru psihologie, dar clar influenţau intrarea mea la facultate. Ulterior, am ajuns să intru la taxă, dezamăgită, demoralizată, crezând că nu o să mă descurc și nu voi reuși să îmi ating ţelul."

 Maria Magdalena Abrăcel

Maria Magdalena Abrăcel

Psihoterapeut

"Mergând pe holurile facultăţii în anul I de licenţă, îmi amintesc când i-am văzut pentru prima dată pe profesorii extraordinari din cărţile cărora învăţasem zeci de ore, ani la rând, pentru olimpiadă. Mă simţeam emoţionată că acum puteam sta în bancă să asist la cursurile dumnealor și să le pot adresa întrebări clarificatoare. De fiecare dată când zăream câte un alt chip de distins autor pe holuri, mă entuziasmam nespus. Le mulţumesc tuturor cadrelor didactice ale departamentului de psihologie pentru pregătirea mea ca om, psiholog și cercetător în toţi acești ani minunaţi petrecuţi împreună."

Prof. Teodora Palade

Prof. Teodora Palade

prof. consilier școlar, psiholog, psihoterapeut (în formare)

"Facultatea de Psihologie a fost singura mea opţiune după terminarea liceului. Am acţionat după principiul totul sau nimic, iar în acest caz simt că am primit totul.Pe parcursul celor 3 ani de studenţie, am avut ocazia să întâlnesc profesori foarte bine pregătiţi, corecţi şi care mi-au servit ca model pentru formarea mea în domeniu. Experienţa studenţiei a fost întregită de colegii cu care am petrecut momente frumoase în perioada sesiunii, dar şi în cadrul eventimentelor organizate de asociaţiile studenţeşti, vizionând filme şi participând la workshop-uri pe diverse tematici. Toate aceste activităţi au fost organizate la îndemnul şi sub supravegherea unor cadre didactice şi aveau un scop bine definit: dezvoltarea persoanală a studentului."

 Anamaria Pădurariu

Anamaria Pădurariu

Psiholog şi psihoterapeut

"Nimic nu este întâmplător, însă…Alegerea facultăţii a fost, de fapt, alegerea destinului. Paşii mi-au fost purtaţi către această facultate fără a şti cu siguranţă ce urmează. Eram un copil încă, unul visător şi plin de speranţe. Drumul către facultate a fost drumul către devenirea mea de astăzi. Iniţial, am avut impresia că sunt pe un teren nesigur (erau atâtea noutăţi: seminarii, cursuri, profesori vestiţi despre care abia aflam, sesiuni, restanţe)… Dar, Doamne, câte aveau să mă înveţe toate!Facultatea de Psihologie şi ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a reprezentat o piatră de temelie solidă la devenirea mea ca om, ca profesionist. Aici aveam să descopăr cât de mult îmi place să lucrez cu copiii şi pentru copii. Am ştiut că mi-am găsit calea după primele ore de practică la care am asistat. Îmi aduc şi acum aminte de experienţele avute la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, unde am avut ocazia, pentru prima dată, să fiu… profesor pentru o oră. Câte emoţii am avut, câte materiale am pregătit şi câte sfaturi am primit de la doamnele şi domnii profesori! Au fost şi multe încurajări. Încurajări care m-au adus astăzi în momentul în care le sunt recunoscătoare pentru tot parcursul meu."

Prof. pt. învăţământul primar Alexandra-Mihaela Brăteanu

Prof. pt. învăţământul primar Alexandra-Mihaela Brăteanu

Facultatea absolvită:UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Pedagogie, promoția2016

"Cursurile Facultăţii de Psihologie şi ştiinţe ale Educaţiei au venit ca o continuare firească a ceea ce mi-am dorit toată viaţa să fiu, un profesor care nu transmite doar informaţii copiilor, într-un cadru armonios, bazat pe respect şi încredere, ci şi unul care să-i motiveze, respectiv să-i determine pe elevi să-şi dorească să ştie şi să acţioneze conform aspiraţiilor fiecăruia de a deveni.După absolvirea Liceului Pedagogic ,,Vasile Lupu” din Iaşi, unde am avut nenumărate exemple de profesori dedicaţi, care au reuşit să-mi insufle dragostea pentru cariera didactică, pentru a îmbrăţişa această profesie cu maximă responsabilitate şi totală implicare, au urmat primii ani la catedră. Nu au fost uşori, dar nici foarte grei pentru că, din fericire, practica pedagogică efectuată în timpul liceului m-a ajutat foarte mult, reuşind relativ repede să mă adaptez cerinţelor şcolii, elevilor şi părinţilor. Bineînţeles că aveam stângăciile specifice tânărului debutant, însă cu perseverenţă, dorinţa de a descoperi cât mai repede tainele ,,dăscălitului”, dar şi cu colegi săritori şi bine intenţionaţi, gata oricând să ajute la nevoie, am reuşit să-mi conturez imaginea cadrului didctic la care am visat."

Prof. pt. învăţământul primar Liliana Minea

Prof. pt. învăţământul primar Liliana Minea

Facultatea absolvită:UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, promoția2008

"Sunt în dulce armonie mereu, iar combinaţia dintre acestea mă determină întotdeauna să fac alegerile care se dovedesc a fi cele mai potrivite pentru mine, chiar şi atunci când amintesc de demersul meu profesional. Dacă ar fi să mă întorc la vârsta pe când urmam şcoala generală, n-aş şti ce să răspund la întrebarea „ce vrei să te faci atunci când vei fi mare?”. Dacă ar fi să mă trimit în perioada de începuturi a liceului, aş răspunde că vreau să lucrez în învăţământ doar pentru că m-a sfătuit tata, căruia o să mă aplec mereu cu mulţumiri, pentru că l-am ascultat. A vrut ca eu să îmbrăţişez una dintre cele mai frumoase, demne şi curate meserii. Dacă ar fi să fac un exerciţiu de imaginaţie şi să mă ancorez în viitor, peste trei decenii, de pildă, tot aceleaşi studii le-aş urma, tot aceiaşi profesori aş dori să-i am în faţa mea, tot profesor educator aş deveni.Dragostea faţă de copii a devenit mijlocitorul dintre mine şi educaţie, iar astăzi sunt omul ce cumulează frumoasele experienţe din liceu, din facultate, şi chiar cele de care am avut parte la catedră. În anul 2010 am ales să încep studiile în domeniul ştiinţe ale Educaţiei la UAIC, pentru a mă perfecţiona continuu, dat fiind că deja mă apropiasem de ceea ce înseamnă întreg procesul educativ. În paralel, am şi lucrat, am şi învăţat. Cred că a fost perioada cea mai productivă din viaţa mea, având în vedere că mă împărţeam între două activităţi pe care le desfăşuram concomitent/ complementar şi care mă întregeau. Rezultatele bune pe care le-am obţinut atât în mediul academic, cât şi în cel profesional, m-au motivat să continui şi să duc la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus."

Prof. pt. învăţământ preşcolar Ema Tănase

Prof. pt. învăţământ preşcolar Ema Tănase

Facultatea absolvită:UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, promoția2014

"Se spune că dacă trebuie să te compari cu cineva, acel cineva eşti tu, cel din trecut. Această comparare mă duce înapoi în timp, acolo unde am decis că trebuie să-şi aibă startul formarea mea  profesională. Datorez ceea ce am devenit astăzi tututor cadrelor didactice ale acestei instituţii. Disciplinele sunt astfel create pentru a-i permite oricărui student să-şi poată clădi întregul din punct de vedere profesional. Un profesor poate fi titularul mai multor discipline, iar datorită expunerii, datorită interacţiunilor repetate, cinci dintre aceştia au devenit şi rămas în timp stâlpi în viaţa mea profesională.Aveam să înţeleg de ce„viaţa normală este una cu probleme, prezenţa acestora dând  sens vieţii pentru că soluţia rezolvării lor este în viitor. Deci a avea probleme înseamnă a fi orientat către viitor” de la domnulprofesor Dafinoiu."

Psih. Anca Harpa

Psih. Anca Harpa

Psiholog, Cabinet Individual de Psihologie Anca Harpa

"Am visat din copilărie să devin învăţătoare, iar mărturie îmi sunt cei apropiaţi care își aduc aminte, cu siguranţă, că răspunsul la întrebarea „Ce îţi dorești să devii atunci când vei crește?” era întotdeauna același. De ce am ales dintre toate tocmai această profesie? Există o multitudine de motive, însă toate se reduc pentru mine la un cuvânt simplu: magie. Magia cu care mi-am admirat întotdeauna profesorii, magia care mă determină să fiu asemenea lor, să cunosc mai mult și să învăţ din toate câte ceva. Mai târziu, alături de magie s-au adăugat dragostea și grija pentru copii, fapt pentru care pot spune astăzi că îmi iubesc profesia.Având în vedere că întotdeauna mi-am dorit să fiu alături de oameni, să am ocazia să îi ajut, și mai ales să fiu aproape de copii, pentru a-i sprijini, alegerea facultăţii nu a fost un proces dificil. Am fost fermă în decizia de a deveni un viitor cadru didactic ce va avea menirea de a-și dedica priceperea și fiecare moment pentru ca generaţiile ce-i vor trece „prin mâini” să devină din oamenii mici de astăzi, oamenii mari de mâine. În anul 2017 pășeam spre această nouă etapă – temătoare pentru necunoscut, însă plină de speranţa că voi reuși. Și așa a fost! Singurul gând pe care l-am avut în minte la începerea facultăţii a fost acela de a reuși să devin o studentă eminentă, să pun pasiune în ceea ce fac pentru a reuși să acumulez cât mai multe cunoștinţe și experienţe, astfel încât acestea să mă ajute în calitate de viitor profesor, la catedră, în faţa copiilor. Nu am rămas dezamăgită nicio clipă de ceea ce am ales, iar așteptările mele s-au confirmat, mai ales în momentele în care toţi profesorii și mentorii ce au reușit admirabil să ne ghideze pașii în această „călătorie” au fost alături de noi, ascultându-ne opiniile și ajutându-ne constant să devenim o variantă mai bună a noastră."

Prof. pt. învăţământul primar Laura - Paraschiva Cîșlariu

Prof. pt. învăţământul primar Laura - Paraschiva Cîșlariu

Facultatea absolvită:Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, promoția2020

"Viaţa mea de studentă la UAIC a fost una extraordinară! Am spus această frază tuturor celor care m-au întrebat cum a fost experienţa mea la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.Totodată, Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei m-a ajutat să-mi îndeplinesc cel mai mare vis – acela de a fi „doamna educatoare”. În anii terminali ai liceului eram sigură că doresc să devin studentă la Cuza și că vreau să trăiesc fiecare moment la intensitate maximă. Exact așa a și fost. Încă din ziua admiterii, o zi în care am avut emoţii cum nu mai avusesem până atunci, a început un nou capitol din viaţa mea. Eram convinsă că va fi unul memorabil. În acea zi mi-am cunoscut majoritatea colegelor dar și pe doamna profesor Eugenia Pașca. Am intrat tremurând în amfiteatru, cu un dosar galben în mâini, așteptându-mi liniștită rândul. După admitere, puteam să mă numesc deja studentă la Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei! Eram așa de mândră încât nici măcar gândul că voi pleca pentru prima dată de acasă nu-mi putea umbri bucuria."

Prof. pt. învăţământ preşcolar Sorina-Iuliana Știr

Prof. pt. învăţământ preşcolar Sorina-Iuliana Știr

Facultatea absolvită:UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, promoția2014

"Din interiorul sălilor de examen pline de emoţii, facultatea se simte nesfârșită… însă, viaţa merge mai departe, cu amintiri frumoase, profesorul de azi privește înapoi la anii de studenţie. Se spune că în viaţă nimic nu este întâmplător, ceea ce pot spune și eu despre Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei. După absolvirea celor 3 ani de licenţă, cu momente de neuitat și provocări zilnice, consider că nu eu am ales-o, ci ea m-a ales pe mine.Am terminat cursurile Facultăţii de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 2021. Astfel, am avut oportunitatea de a avea ca dascăli nume semnificative din domeniul educaţiei: domnul profesor Constantin Cucoș, doamnele profesor Mariana Momanu, Carmen Creţu, Simona Butnaru, Nicoleta Popa, dar și mulţi alţii ce au pus bazele pedagogiei românești. Domnul profesor Alois Gherguţ este, fără îndoială, cel care mi-a insuflat prin disciplinele în cadrul cărora am lucrat împreună, prin dedicare și profesionalism, dorinţa de a naviga în domeniul educaţiei speciale. Consider că, fiecare curs și seminar din cadrul formării mele iniţiale, din facultate, a pus câte o cărămidă la zidul parcursului meu profesional."

 Claudia-Mihaela Vârnacea

Claudia-Mihaela Vârnacea

Profesor de psihopedagogie specială, Liceul Tehnologic Special ,,Vasile Pavelcu” Iași

"Multă lume mi-a ”furat” decizia de a merge la facultatea de psihologie, considerând că am fost un urmaş firesc al părinţilor mei, absolvenţi, la rândul lor, ai aceleaşi facultăţi. Încep prin a-mi lua acum, oficial, decizia înapoi, pentru că a fost a mea 😊. Am decis în clasa a 7-a că vreau să fac psihologia şi am rămas dedicată  acestei căi până în prezent, dar în felul meu.De mică am fost analitică, empatică şi mi-a fost uşor să detectez minciuna, dar şi adevărul, pur intuitiv. Prin urmare visul de a deveni terapeut a fost unul natural, firesc – deja făceam asta şi o făceam pe gratis şi forţat cu toată lumea care îmi ieşea în cale. Mulţi mi-au mulţumit, mulţi nu m-au mai suportat 😊."

 Andreea Hrab

Andreea Hrab

Director de Resurse Umane

"Am absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în ultima generaţie de 4 ani. Au urmat masterul de EFCPP şi doctoratul in Psihologie Organizaţională, studii care au completat o experienţă vastă pe holurile Corpului D.Am avut onoarea de a cunoaşte profesori de mare clasă şi de a petrece timp în compania unor colegi extraordinari, având multe de învăţat. Materiile predate cu pasiune şi oportunităţile de dezvoltare prin voluntariat au mers mână în mână."

 Alexandra Gervescu

Alexandra Gervescu

HR Specialist În Psihologie Organizaţională, Health Service Executive, Dublin, Irlanda

"Doresc să mărturisesc încă de la început faptul că alegerea frecventării studiilor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Psihologie, a fost mai mult fericita consecinţă a unei intuiţii decât a unei analize documentate; norocul meu a fost că m-am şi potrivit domeniului ales, fapt ce a fost dovedit mai târziu, prima dată abia în anul II când am completat pentru prima dată Testul Holland şi am avut încă un moment de „Aha!”. Spun încă un moment, deoarece până atunci au mai fost multe altele.Mulţi ar putea susţine că Facultatea de Psihologie este facultatea lui „Depinde” (prietenii ştiu de ce), eu afirm că aceasta e facultatea lui „Aha!”, să vă explic de ce; atât eu, cât şi mulţi alţi studenţi, am motivat primilor profesori ce ne-au rugat să ne argumentăm alegerea acestei specializări, că dorim să studiem Psihologia pentru că ni se pare nouă că avem nişte probleme personale de rezolvat, iar de fiecare dată, negreşit, profesorii ne spuneau că pentru asta trebuia să mergem la psiholog/psihiatru, după caz, nicidecum să studiem cel puţin 3 ani la facultate. Acesta a fost primul meu „Aha!”."

 Florina Anton (căs. Leahu)

Florina Anton (căs. Leahu)

Specialist Resurse Umane

"Facultatea de psihologie a fost alegerea firească pentru frământările adolescenţei mele. Descoperirea scrierilor şi teoriilor lui Freud au însemnat păşirea pe acest drum. După emoţiile unui examen greu au urmat emoţiile din sesiuni în paralel cu dezvoltarea ca tânăr adult, totul încununat cu absolvirea şi obţinerea diplomei mult dorite.Am terminat cursurile Facultăţii de Psihologie din cadrul ”Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi  în 2002. Astfel, am avut privilegiul de a-i avea ca dascăli pe câţiva dintre cei care ,din păcate, rămân doar în amintire şi în manuale, pe veneraţii profesori Andrei Cosmovici, Adrian Neculau, Tiberiu Prună, Constantin Logofătu. Nu am cum să uit pe nici unul dintre profesorii care m-au îndrumat, de fiecare dintre ei legându-se cel puţin o amintire, pe unii având recent ocazia de a-i revedea încă în activitate.  Se spune că ”atunci când eşti profesor nu poţi vedea roadele unei zile de muncă. Ele sunt invizibile şi rămân aşa poate chiar şi douăzeci de ani”. De aceea, doresc să îi încredinţez  pe cei care m-au învăţat că acea zi a sosit."

Psih. Andreea Susai

Psih. Andreea Susai

Psiholog, D.G.A.S.P.C. Iaşi

"După mai bine de 25 de ani de la absolvirea facultăţii, ochii minţii, dar şi ai sufletului, mi se îndreaptă către oamenii şi locurile care mi-au desăvârşit formarea profesională, care au adăugat cu măiestrie cunoştinţe, competenţe, valori peste ceea ce Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi a clădit ca fundament al dezvoltării mele ca dascăl… Cei 5 ani de studenţie au însemnat pentru mine, în primul rând, o diversificare a câmpului cognitiv, epistemologic, concomitent cu declanşarea unei stări de căutare, de diversificare a surselor de documentare care existau pe atunci în biblioteci, însoţită de curiozitatea de a afla rezultatele cercetărilor din domeniul educaţional, pe care până atunci nu o manifestam în mod evident.Şi profesorii… ce modele…! Decanul nostru, Profesorul Teodor Cozma, Profesorul George Văideanu, Profesorul Laurenţiu Şoitu, Doamna Profesor Luminiţa Iacob, tinerii profesori de atunci,  Domnul Profesor Constantin Cucoş, Doamna Profesor Carmen Creţu, cu toţii au constituit pentru mine şi colegii mei repere de cultură, de profesionalism, fiind şi  posesorii unei culturi generale extrem de vaste, oameni integri, drepţi, comunicativi, riguroşi şi creativi în acelaşi timp, cu gândire critică şi o viziune exhaustivă asupra fenomenelor educaţionale."

Prof. Genoveva Aurelia Farcaş

Prof. Genoveva Aurelia Farcaş

Profesor discipline psihopedagogice, Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iaşi

"În urmă cu 28 de ani am pornit ca o adolescentă timidă în frumosul târg al Ieşilor, pentru a deveni tehnician dentar. Primul contact cu Iaşiul l-am avut ca student la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”. Odată finalizate studiile, am simţit că nu aceasta îmi este vocaţia şi că vreau mai mult, să fiu mult mai de folos oamenilor, să-i sprijin şi să le fiu „pansament pentru suflet”. Astfel că, am decis să revin în Iaşi pentru a studia timp de 4 ani la Universitatea „Al.I. Cuza”, în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.Cu fiecare an parcurs descopeream ştiinţe noi, minunate, care, încet-încet, mi-au stârnit interesul pentru a cunoaşte psihicul şi sufletul uman. Profesorii ce ne-au călăuzit paşii au fost, iar unii dintre ei sunt şi acum printre noi, oameni de o mare valoare, ce au contribuit la buna mea dezvoltare personală şi profesională. Absolvind facultatea cu brio, am ştiut din prima clipă ce îmi doresc, şi anume, să lucrez într-un cabinet psihologic. Astfel, după ce      m-am întors în oraşul meu natal, Brăila, m-am angajat la un cabinet psihologic, urmând în paralel şi cursurile de master în Psihologie organizaţională şi marketing din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj."

 Ionela Tudor

Ionela Tudor

Titular, Cabinet Individual de Psihologie Tudor Ionela

"Anii studenţiei au însemnat pentru mine o perioadă de acumulare, de problematizări, de căutări, de aspiraţii şi de sens, de aceea, îmi aduc aminte cu plăcere şi cu nostalgie de tot ce gândeam şi simţeam atunci, dar şi acum. A fost o perioadă unică, pe care am abordat-o cu seriozitate, fiind conştientă că învăţarea are sau trebuie să aibă o legătură cu profesia de mai târziu.Acum, după 20 de ani, pot spune că n-aş fi putut deveni profesionistul de astăzi fără informaţiile şi experienţele de atunci, care îmi stau, precum o fundaţie, la baza construcţiei mele ca psiholog, şi care mi-au permis să pot construi mai departe. Partea bună este că am ştiut ce fel de construcţie vreau să devin şi, conştientizând asta, am ştiut şi ce am de făcut, întocmai pentru că îmi era foarte clar unde doream să ajung: să fiu alături de oameni, să-i ajut în a deveni cea mai bună versiune a lor, să-i ajut să se bucure de ei înşişi. Şi, făcând asta, am trecut şi eu, la rându-mi, printr-o paletă de versiuni ale fiinţei mele. Dăruirea e o taină, aşa cum spunea N. Steinhardt, „Nu din prisosul, nu din puţinul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îţi lipseşte. (…) Dându-le altora, le vei avea şi tu. Căutându-le pentru altul, le vei dobândi şi pentru tine.”."

Psih. Maria Manuela Apostol

Psih. Maria Manuela Apostol

Psiholog clinician, Cabinet Individual de Psihologie - Apostol Maria Manuela

"“Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu …” Eu am plâns în prima toamnă când am realizat că treceam pe lângă facultate, dar eu nu mai aveam să fiu student din toamna aceea. Sala de lectură cea prietenoasă mi-a ţinut de frig, de singurătate, mi-a dat emoţii şi m-a întărit. Alteori, acolo am sorbit cea mai bună cafea, chiar dacă era doar 50 de bani la vremea aceea. Simt şi acum aroma cafelei din paharul de plastic, luată de la parterul clădirii.Atunci când am decis să mă înscriu şi la această facultate, eram deja studentă la Litere, în cadrul Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Trăisem aşadar emoţia începutului vieţii de student. Aici veneam cu alte gânduri. Voiam să schimb lumea şi credeam atunci, mai cred încă şi azi, că doar prin educaţie pot oferi eu ceva lumii. Aşadar, îmi propusesem să o fac aşa cum se cuvine şi nu doar pentru a obţine o diplomă. Inspiraţia şi felu-mi de a fi m-au ajutat să mă organizez în mod eficient. Astfel, după fiecare sesiune la dublu, înălţam o rugăciune de mulţumire că a mai trecut una şi să nu credeţi că respiram prea mult, pentru că începeam pregătirile pentru următoarea."

Prof. Isaura Petronela Mertic

Prof. Isaura Petronela Mertic

Profesor pentru învăţământul primar, Liceul Teoretic „Waldorf” Iaşi

"Fiind inspector pentru activităţi educative în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, în perioada 2010-2020, la câteva şedinţe cu directorii ne-a fost prezentat programul de studii de masterat „Politici şi management în educaţie” al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care m-am decis să îl şi urmez în perioada 2016-2018, gândindu-mă că îmi va fi util în activitatea managerială. Acest gând nu doar că s-a concretizat, ci pot spune că aşteptările mele în ceea ce priveşte studiile acestui masterat au fost cu mult depăşite.Pe parcursul celor doi ani de studiu, am avut ocazia să descopăr profesori dedicaţi şi implicaţi în formarea managerilor şcolari, cu o experienţă vastă în domeniul cercetării şi practicii la nivelul sistemului educaţional românesc şi european."

Prof. Alla Apopei

Prof. Alla Apopei

Profesor, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Iași

"În vara anului 1989 am absovit cursurile Şcolii Normale “Vasile Lupu” din Iaşi, convinsă fiind şi chiar afirmând că îmi voi continua studiile doar dacă se va (re)înfiinţa specializarea Pedagogie, care nu se regăsea în acel moment în oferta vreuneia dintre facultăţile din ţară.Nu cred că a fost o întâmplare, ci mai degrabă un fapt predestinat, acela că în vara anului 1990, după evenimentele din decembrie 1989, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie, apărea specializarea Pedagogie. Aşa cum mi-am promis, am urmat-o, într-o grupă format numai din foşti sau proaspeţi absolvenţi de şcoli normale. Primul „val” al deschiderii, după mulţi ani de absenţă, studenţi şi profesori deopotrivă. Au fost cinci ani de construcţie şi (re)construcţie, de formare şi (re)formare în care am învăţat prin comuniune cu profesorii noştri, am împărtăşit entuziasmul şi pasiunea pentru fiecare curs şi ne-am asumat împreună căutarea şi aflarea adevărului pedagogic, atâta vreme negat într-un regim de tristă amintire."

Prof. Anda Violeta Ştefănică

Prof. Anda Violeta Ştefănică

Profesor de pedagogie, Liceul Pedagogic “Ioan Popescu”, Bârlad

"Încă din copilărie am fost fascinat de lumea în care trăim. O curiozitate avidă, dublată adesea de uimire, m-au determinat să caut să înţeleg şi să aflu cum funcţionează lucrurile din jurul meu. Am citit cărţi de mitologie, religie, filosofie sau de popularizare a ştiinţei şi am înţeles că oamenii au acces la două forme fundamentale de cunoaştere: una prin rezolvare de probleme şi una prin trăirea de mistere.Pentru mine, anii minunaţi petrecuţi în cadrul Universităţii “Al.I.Cuza” (facultate, master, doctorat) au fost un soi de miraj al cunoaşterii exercitat prin ritualuri de dezvrăjire a lumii. Acest traseu n-a fost unul iluzoriu, deoarece mi-a oferit şansa de a întâlni “minţi luminate” cu care am împărtăşit noi perspective asupra vieţii. Din acest motiv, sunt recunoscător şi le mulţumesc mentorilor care m-au format în spiritul cunoaşterii şi autocunoaşterii. Aceştia m-au învăţat să fiu un profesor atent la nevoile copiilor şi prezent în interacţiunile cu aceştia. Inevitabil, de-a lungul timpului, am dezvoltat şi antrenat un “simţ al miracolului”."

 Eusebiu Neculai Munteanu

Eusebiu Neculai Munteanu

Director, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 21 Iaşi

"Interesul și plăcerea de a fi aproape de ceilalţi și de a le descoperi resorturile interioare au început încă din perioada liceului pedagogic și poate chiar mai devreme, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în profesiile vocaţionale. Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași mi-a dat șansa de a descoperi noi moduri de a fi alături de oameni. Am rezonat în mod deosebit cu arta psihoterapiei, în care ne-a iniţiat cu măiestrie domnul profesor Ion Dafinoiu, și am continuat pe acest drum atât prin cursurile de formare, cât și printr-un program de masterat.Perioada studenţiei a fost o perioadă de intense acumulări, atât prin contactul cu profesori dedicaţi, cât și prin programul de mobilităţi Erasmus, prin intermediul căruia am beneficiat de o bursă de studiu de trei luni la Diakonia Institute of Higher Education din Finlanda. După terminarea facultăţii povestea a continuat în București unde în scurt timp am pornit la drum pe cont propriu, deschizând porţile cabinetului de psihologie, psihoterapie și logopedie. Oportunităţile și satisfacţiile nu s-au lăsat așteptate, fie că a fost vorba de lansarea primei platforme online de logopedie www.vorbestecorect.ro, fie că a fost vorba de colaborarea cu Organizaţia Salvaţi Copiii pentru realizarea platformei „LogoPedia” în sprijinul copiilor hipoacuzici sau de colaborări cu televiziuni de prestigiu pentru anumite formate de emisiuni. Cartea “Povești terapeutice pentru copii mari și mici” și manualul școlar de „Dezvoltare personală” pentru clasa a II-a, ale căror coautor sunt, au venit din dorinţa de a împărtăși munca din cabinet cu ceilalţi, respectiv din dorinţa de a-i sprijini pe cei mici pentru a deveni adulţii echilibraţi pe care ni-i dorim cu toţii."

 Cristina-Angela Tohănean

Cristina-Angela Tohănean

Psihoterapeut, Cabinet Individual de Psihologie Tohănean Cristina-Angela

"Profesor de informatică la Colegiul Naţional Iași, metodist, mentor, inspector școlar pentru proiecte educaţionale… Ce poţi să îţi mai dorești după aproape un sfert de secol de activitate la catedră, acompaniată de reușitele elevilor la olimpiade și concursuri, la examene școlare sau ale vieţii? Străduindu-mă să fac învăţarea accesibilă și vizibilă, chiar dacă din exterior părea că am o carieră împlinită, era un gol care trebuia acoperit, iar acest fapt a fost posibil redevenind studentă, stând din nou în amfiteatru, ca masterand la specializarea ”Politici și Management în Educaţie”, demonstrând că pentru mine învăţarea pe tot parcursul vieţii nu e doar o lozincă, ci un crez.De formaţie tehnică, orientată spre partea realistă, translaţia către Facultatea de Psihologie printr-un master la zi, alături de proaspeţi absolvenţi ai facultăţii de profil sau de directori de școli din diferite judeţe, a fost ca un exerciţiu pe bârnă: simţeam privirile, simţeam așteptările și nu aveam voie de niciun dezechilibru. Responsabilitatea cea mai mare a fost aceea de a nu mă lăsa ameţită de succes sau eșec, de a-mi păstra mereu luciditatea și echilibrul pe care cei din jur îl așteptau, printr-un continuu update."

Prof. Gabriela Conea

Prof. Gabriela Conea

Profesor de Informatică, Colegiul Național Iași

"Mărturisesc că este o mare plăcere pentru mine să pot scrie despre experienţele avute în calitate de student al Facultăţii de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei din Iași. Doresc să precizez, încă de la început, cu mândrie, faptul că pregătirea universitară de care m-am bucurat în primii ani ai formării mele profesionale a constituit pentru mine o bază fundamentală, prin prisma căreia mi-am desăvârșit ulterior pregătirea academică și pe fundamentul căreia mi-am construit identitatea profesională.În prezent locuiesc în Ancona (Italia), reședinţa provinciei Marche, un oraș pe malul Mării Adriatice, în apropierea Rivierei Muntelui Conero. Am studiat aici la Universitatea din Macerata, universitate de stat de prestigiu și cu tradiţie în sistemul universitar italian, fondată în 1290, una dintre primele cinci universităţi înfiinţate în Italia. Am absolvit în cadrul Facultăţii de Știinţele Formării (Facolté di Scienze della Formazione), la Universitatea din Macerata, cursul universitar de specialitate în Știinţe Pedagogice (Laurea Magistrale)."

Prof. Cătălina Zaharia

Prof. Cătălina Zaharia

Profesor de pedagogie (pedagogista)

"Absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iași și studentă în anul III la Facultatea de Filosofie și Știinţe Politice, m-am găsit în situaţia de a ţine locul la clasă fostei mele doamne învăţătoare și de a mă îndrăgosti, astfel, de meseria de învăţător. Deși nu luasem în calcul o carieră în învăţământ niciodată până în acel moment, mi-am dat seama că aceasta îmi este menirea și să lucrez cu școlarii mici este ceea ce mi-ar aduce împlinire profesională.Prin urmare, pot spune că am pășit în anul I la Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei, Specializarea Pedagogia Învăţământului Primar și Preșcolar cu dezavantajul de a nu fi absolventă de liceu cu profil pedagogic, însă, acest lucru m-a determinat, totodată, să urmez cu seriozitate toate recomandările primite de la profesori. Am avut ocazia de a fi îndrumată de profesori excepţionali, care m-au sprijinit atât pe durata întregii facultăţi, cât și după încheierea acesteia. Nu a existat examen sau prezentare la care să simt că absolvenţii unui liceu cu profil pedagogic ar avea un avantaj, pentru că structura cursurilor și metodele de predare m-au ajutat să mă ridic la nivelul celor care nu erau la prima lor întâlnire cu pedagogia."

 Dana Stoica - Popovici

Dana Stoica - Popovici

Profesor pentru învățământul primar, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Iași, Structura Școala Primară „Mihail Kogălniceanu”

"„A fost odată ca niciodată…” o poveste despre o clădire imensă, dornică de a îmbrăţișa zilnic studenţii grăbiţi și mult prea gălăgioși, pentru dimineţile somnoroase. Cu ţeluri măreţe, cu pași mici și stingheri, mă regăseam în anul 2015 printre rafurile cu cărţi prăfuite, prin sălile primitoare de cursuri, făcând cunoștinţă cu al meu viitor.Astăzi, după patru ani de la finalizarea studiilor de licenţă, privesc cu nostalgie spre anii de studenţie. M-am regăsit încă din prima clipă în tot ceea ce înseamnă Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei din Iași, încă de la prima întrebare „De ce ai ales această facultate?”; deoarece pentru mine era simplu: îmi doream să cresc de mână cu dulcea copilărie, deși duritatea timpului va lăsa amprente adânci asupra chipului."

 Gabriela Andronic

Gabriela Andronic

PROFESOR ÎNVĂȚĂMÂNT PRIMAR, COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU” IAȘI

"Pentru mine a fost foarte ușor să aleg să mă înscriu și să urmez cursurile Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, ca urmare a pasiunii personale pe care o aveam încă din adolescenţă asupra domeniului, dar și datorită prestigiului pe care atât facultatea, cât și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași îl au.Am absolvit studiile de licenţă în anul 2013, pe cele de master în 2015, iar pe cele doctorale în 2021. Am început să îmi desfășor activitatea profesională în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului din Iași, pe când eram în primul an de master, iar din 2018 activez ca psiholog în cadrul Biroului de Consiliere Educaţională și Orientare în Carieră al UAIC. În completarea studiilor universitare, am urmat cursuri de formare în terapie, devenind terapeut cognitiv comportamental."

 Anca Păduraru

Anca Păduraru

Facultatea absolvită:UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Psihologie, promoția2013, Specializarea:Psihologie

"Mă bucur că am ales să vin în Iaşi, mă bucur că am ales psihologia.Am urmat cursurile de licenţă şi apoi cele de masterat în Psihologie Clinică şi Psihoterapie. În anii de licenţă abia mă înţelegeam pe mine, iar la masterat am reuşit să înţeleg şi oamenii din jurul meu."

 Oana Ţibănescu

Oana Ţibănescu

Facultatea absolvită:UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Psihologie, promoția2018, Specializarea:Psihologie

"Perioada de formare din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi a reprezentat pentru mine o construire a sensului pentru dezvoltarea mea ulterioară, iar această creştere a deschis un univers educaţional plin de oportunităţi pentru formarea şi desăvârşirea mea profesională, dar şi pentru cea personală. Dezvoltarea mea profesională s-a produs prin participarea în timpul facultăţii la cursurile magistrale susţinute de mari personalităţi din lumea Ştiinţelor Educaţiei, la seminarele foarte bine organizate şi la numeroasele aplicaţii realizate în spaţiul educaţional ieşean de profesorii cu care an lucrat. Parcursul meu educaţional a fost îmbogăţit de numeroasele activităţi non-formale organizate de către profesorii facultăţii (şcoli de vară pentru dezvoltarea personalităţii copiilor, activităţi educaţionale pentru copiii talentaţi, activităţi extracurriculare realizate împreună cu profesorii facultăţii şi cu profesorii invitaţi prin programul ERASMUS, etc.) sau de activităţi pe care    le-am organizat împreună cu profesorii dedicaţi ai facultăţii. Toate aceste tipuri de activităţi au contribuit semnificativ la dezvoltarea mea personală şi profesională, prin definirea mea ca persoană şi prin asumarea valorilor care au jucat, mai apoi, rolul unor jaloane pentru activităţile pe care le-am realizat în cadrul universităţii sucevene.Loialitatea, responsabilitatea, ataşamentul instituţional, grija faţă de oameni, toate aceste calităţi mi-au   fost cultivate în perioada formării profesionale iniţiale şi dezvoltate, ulterior, de-a lungul studiilor doctorale urmate în cadrul aceleiaşi universităţi, din Iaşi, sub îndrumarea extraordinară a domnului profesor George Văideanu, personalitate marcantă în domeniul formării, apreciată şi preţuită de cei pe care i-a format. Identitatea mea profesională s-a creionat prin aceste întâlniri cu mari personalităţi ale Pedagogiei şi Psihologiei, întâlniri marcante pentru toate ariile de dezvoltare. Ideile expuse, modalitatea de organizare a materialului, precum şi strategiile didactice utilizate de către profesorii din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi şi-au pus amprenta asupra carierei construite de mine ulterior."

Conf. univ. dr. Otilia Clipa

Conf. univ. dr. Otilia Clipa

Conferenţiar universitar doctor, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava

"Întregul univers educaţional descoperit la Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei din Iași constituie pentru mine un reper valoric fundamental. Acest univers s-a format treptat pe perioada studenţiei mele, asemenea unui drum al cunoașterii și reflecţiei, parcurs pas cu pas. Astfel, calea pe care am urmat-o în timpul celor 11 ani, la studiile de licenţă, master și doctorat, a fost un itinerar cu multe întrebări și răspunsuri, la fiecare disciplină studiată. Drumul a fost foarte bine delimitat, cu mai multe direcţii clare și captivante.Achiziţiile pe plan personal au fost multiple, ca urmare a dezvoltării unui set de calităţi, cum ar fi: flexibilitatea, adaptarea la schimbare, deschiderea faţă nou, autodeterminarea, abilităţile de lucru în echipă."

Conf. univ. dr. Liliana Mâţă

Conf. univ. dr. Liliana Mâţă

Conferenţiar universitar doctor, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

"După cum, probabil, deja intuiţi, am absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. Sunt multe lucruri pe care le-aş putea relata cu privire la educaţia şi oportunităţile de dezvoltare profesională din cadrul acestei facultăţi, însă consider că oricare dintre acestea vor începe a fi  cunoscute oricum fiecărui student care îi trece pragul. Ce doresc, în schimb, să transmit prin intermediul acestei portretizări nu face referire la volumul de cunoştinţe acumulat ci, mai degrabă, la contribuţia oamenilor care m-au învăţat să cresc frumos.Dragostea faţă de psihologie a început prin clasa a IX-a când, pentru prima dată, aveam să cunosc ce înseamnă să ai un model în viaţă, un om pe care să-l admiri constant și în care să nu vezi altceva decât calităţi demne de urmat. Întamplarea a făcut ca dumneaei să ne predea această materie."

 Larissa Saranfir

Larissa Saranfir

Facultatea absolvită:UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea:Psihologie, promoția2020

"Am călcat pragul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi în anul 1990,  tânăr bobocel absolvent al Şcolii Normale ”Vasile Lupu” din Iaşi, fiind prima generaţie, mult aşteptată, de după Revoluţie. A fost momentul în care am decis să-mi continui traseul educaţional în specializarea Pedagogie fiind, totodată, perioada în care mi-am format reperele profesionale pe care aveam să le urmez mai târziu şi în care am sedimentat conştiincios cunoştinţele pedagogice de la fiecare materie în parte.M-am numărat printre norocoşii studenţi care au primit învăţăminte de la personalităţi de marcă ale pedagogiei româneşti (George Văideanu, Adrian Neculau, Tiberiu Rudică), dar şi de la prestigioşi profesori, precum: Carmen Creţu, Constantin Cucoş, Theodor Cozma, Laurenţiu Şoitu."

 Daniela Laic

Daniela Laic

Director, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui

"Cuvântul perfect ce ar putea descrie anii petrecuţi de-a lungul studiilor în cadrul Facultăţii de psihologie, ar fi EMOŢIE. Pe parcursul anilor petrecuţi în băncile facultăţii pot spune că am trăit un amalgam de emoţii; am trecut de la stări de fericire, la stări de tristeţe, dar niciodată nu am renunţat. Facultatea de Psihologie a fost un vis pentru mine, un coşmar pentru mama mea. Ani mai târziu, visul meu a devenit realitate şi coşmarul a luat sfârşit pentru mama. Astăzi, ne bucurăm împreună de realizările mele pe plan profesional, amintindu-ne amândouă amuzate de momentele în care nu vedea niciun viitor profesional pentru mine dacă aleg să urmez acest drum al psihologiei.În toamna anului 2010 am păşit timidă spre un nou capitol din viaţa mea, departe de familie, departe de prieteni, eram o străină printre alţi străini ce a ajuns în Iaşi pentru a studia psihologia. Parcursul anilor de facultate nu a fost uşor, dar a fost suficient de atractiv astfel încât să învăţ şi să continui să rămân motivată ca să obţin rezultatele mult visate. Pentru mine, interacţiunea cu fiecare profesor a fost o „cărămidă” indispensabilă ce a contribuit la construcţia unui specialist, ce mai târziu a ajuns să poată oferi pe piaţa muncii un act profesional de calitate. Uneori judecăm profesorii după severitate fără să realizăm că tocmai această atitudine a cadrelor didactice ne ajută, ne motivează şi ne face să înţelegem că învăţătura nu se obţine prin noroc, aceasta necesită muncă, sacrificiu şi dedicare. Astfel că după absolvirea facultăţii am păşit spre alegerea unui master, dar am finalizat prin a fi fericita absolventă a trei programe de masterat din cadrul Facultăţii de Psihologie. Mi-am dorit să văd ce oferă fiecare domeniu de activitate al psihologiei pentru a putea să aleg cu ceea ce mă identific; nu mi-ar fi plăcut să practic o meserie cu care să nu rezonez. Destinul meu în calitate de psiholog s-a concretizat în primăvara anului 2014 când am păşit pentru prima dată într-un cabinet individual de psihologie, unde pe lângă şedinţele individuale de psihoterapie se efectuau şi examinări psihologice. Atunci a fost momentul în care am ştiut ceea ce urma să aleg, pentru mine a fost dragoste la prima examinare psihologică. Ani mai târziu, mă regăsesc în postura de psiholog examinator în cadrul departamentului de medicina muncii din clinica privată Medlife. Parcursul profesional a fost şi este frumos, dar şi anevoios pentru că învăţatul nu se termină atunci când se finalizează studiile. În calitate de psiholog eşti nevoit să investeşti continuu în formare profesională, în competenţe şi fiecare treaptă pe care o urci în parcursul profesional necesită resurse financiare, timp, dorinţă şi pasiune. Totul devine frumos şi motivant în momentul în care apare recunoaşterea profesională şi socială. Atunci când munca îţi este apreciată şi oamenii încep să recunoască un act profesional de calitate, orice noapte nedormită, orice factor de stres din timpul anilor de studiu devine nesemnificativ. Nu degeaba se spune că „munca este brăţară de aur”, o meserie pe care o stăpânești nu îţi oferă numai un nivel de trai, îţi oferă respect de sine şi din partea celorlalţi, îţi oferă un statut și îţi oferă bucuria maximă de a ști să faci ceva. Un om învăţat, un om informat este un om puternic, astfel că un om care stăpânește o meserie va fi mereu un om valoros."

Psih. Alexandra-Mihaela Olaru

Psih. Alexandra-Mihaela Olaru

Psiholog examinator în cadrul departamentul de medicina muncii, Hyperclinica Medlife Iaşi

"De mic copil mi-am dorit să fiu profesor, dar niciodată nu mi-am imaginat că elevi îmi vor fi cele mai sensibile şi speciale fiinţe, persoane cu diferite tipuri şi grade de deficienţe. Destinul meu a început să se contureze în toamna anului 2008 când trebuia să confirm locul la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea „Psihologie:. Atunci, o conversaţie aparent banală cu o persoană necunoscută, m-a făcut să renunţ la Psihologie şi să aleg în ultimul moment drumul „Psihopedagogiei speciale”, fără să ştiu ce anume presupunea. Anii studenţiei şi profesorii deosebiţi pe care am avut onoarea să îi am ca mentori, mi-au demonstrat că nu puteam să aleg un drum mai bun în viaţă. Am pătruns în lumea misterioasă a persoanelor cu nevoi speciale, acele fiinţe mai puţin vizibile societăţii dar care îţi oferă lecţii memorabile de viaţă. Cu fiecare zi care trecea mă regăseam tot mai mult în acest domeniu. Acest lucru m-a făcut să îmi doresc mai mult, astfel am făcut voluntariat şi practică în şcoli speciale sau diferite ONG-uri. Am primit cu sufletul deschis orice ocazie de învăţare, iar pentru acest lucru le mulţumesc tuturor profesorilor care mi-au luminat traseul profesional şi m-au învăţat înainte de toate să fiu om, să tolerez, să accept şi să fiu de folos celorlalţi. Tot în anii studenţiei, am descoperit colegi minunaţi cu care colaborez în continuare în diverse proiecte de parteneriat cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu cerinţe speciale.Îi mulţumesc în special domnului Profesor Univ. Dr Alois Gherguţ, pentru măiestria pedagogică şi omenia dumnealui, şi pentru modul în care a conceput masterul deDiagnoză şi Intervenţie la Persoanele cu Cerinţe Speciale.Astfel, am avut norocul să descopăr multe informaţii utile, atât teoretice cât şi practice. Experienţele de învăţare din cadrul facultăţii şi al masterului, modul sistematic de a asimila cunoştinţele, seriozitatea cu care am privit acest domeniu, precum şi dorinţa mea de a fi utilă persoanelor cu cerinţe speciale, m-au ajutat să obţin nota cea mai mare la examenul de titularizare şi să devin profesor titular din primul an de activitate.  Nu aş fi reuşit acest lucru fără cadrele didactice care mi-au demonstrat cum să învăţ şi ce să fac cu ceea ce ştiu."

Prof. Alexandra Murariu-Diaconescu

Prof. Alexandra Murariu-Diaconescu

Profesor de psihopedagogie specială, Școala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Iași

"Anii petrecuţi în Facultate de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei au reprezentat pentru mine, în principal, punctul 0 pentru dezvoltarea mea personală, şi mai apoi pentru dezvoltarea mea ca profesionist în domeniul psihologiei şi psihoterapiei. Fiecare profesor a contribuit în viaţa mea cu informaţiile necesare pentru a profesa într-o manieră corectă şi calitativă, dar mai mult de atât – au contribuit cu valoarea lor personală, cu trăirile şi experienţele lor. De asemenea, colegii şi studenţii de la celelalte specializări au reprezentat o resursă importantă pentru ceea ce sunt astăzi. Adunaţi, aceştia mi-au fost oglinizi în acest drum, pas cu pas, aflând mai multe despre mine şi reuşind în final să decid că drumul psihoterapiei este cel care îmi oferă sens în prezent. Cum ar spune Nietzche – „caută să devii cel ce eşti” – iar prin fiecare „oglindă” am reuşit astăzi să conturez tot mai mult această „devenire”.Desigur, nu numai cursurile m-au ajutat, ci şi implicarea mea activă în organizaţiile studenţeşti şi în proiectele facultăţii, care au căutat mereu să ofere ceea ce facultatea nu poate cuprinde – fie oportunităţi de dezvoltare, fie aspecte specifice din ariile pe care psihologia le acoperă. În prezent, activez ca psiholog în propriul cabinet, şi pot să spun cu mâna pe inimă că, datorită tuturor circumstanţelor şi persoanelor întâlnite pe parcursul anilor în facultate, a devenit locul în care nu simt că muncesc, ci simt că fac ceea ce-mi place, contribuind zilnic la un scop – acela de a oferi oamenilor, împreună cu întreaga comunitate de specialişti, serviciile psihologice pe care le aşteaptă şi de care au nevoie."

Psih. Ștefan Basil Robu

Psih. Ștefan Basil Robu

Psiholog, Cabinet Individual de Psihologie

"Aş putea spune că psihologia pentru mine, a fost cea mai bună alegere în ceea ce priveşte traseul universitar şi profesional. Acum mai bine de 12 ani, încercam să-mi construiesc un vis la care lucram intens şi care mi-a oferit şi îmi oferă unele dintre cele mai bune satisfacţii. Nu credeam atunci cât de mult înseamnă pentru visul meu, relaţia cu mediul universitar, deşi am mai trecut printr-un program de licenţiere în domeniul ingineriei în cadrul Universităţii Gh. Asachi.Astăzi vorbesc cu bucurie despre experienţa mea din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Stiinţe ale Educaţiei, deoarece mi-a lăsat oportunitatea de a mă dezvolta aşa cum mi-am dorit şi am reuşit acest lucru doar cu ajutorul profesorilor de excepţie din această facultate. Nu a fost uşor, dar am învăţat că tocmai limitările impuse de bariera necunoaşterii, mă motivau şi determinau să fac mai mult decât credeam că pot. Desigur în spate aveam aceşti oameni dedicaţi meseriei lor, pentru care le port tot respectul."

Psih. George Maidaniuc

Psih. George Maidaniuc

Administrator, Clinica Medical TEX

"…atunci când mă gândesc la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, îmi vin în minte aceste cuvinte, descoperite de către o studentă timidă, dar hotărâtă – Găină Sabina Gabriela. Acest scurt citat conturează delicat imaginea perfectă a unei instituţii de învăţământ superior, de prestigiu, transformată, prin frumoasele performanţe, într-o emblemă recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune facultăţi regăsite în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.Dorinţa de a deveni profesor a luat naştere încă din liceu. Absolventă a unui liceu teoretic, înconjurată de „profesori-lumină”, nu mă vedeam altceva decât un om mic, printre oameni MARI, care puneau bazele unei profesii, cel puţin la fel de frumoasă ca cea pe care ei o aveau. Cu timpul, realizarea dumnealor a devenit dorinţa mea – aceea de a deveni un om mare, cu principii, printre oameni mici, de grădiniţă sau şcoală primară."

Prof. pt. învăţământ preşcolar Sabina-Gabriela Găină

Prof. pt. învăţământ preşcolar Sabina-Gabriela Găină

Profesor pentru învăţământ preşcolar

"Destinul este o sumă de probabilităţi cu care putem jongla mai mult sau mai puţin, dar este interesant de analizat traseele şi momentele sau evenimentele cheie care se constituie în determinanţi ai prezentului.O privire aruncată peste umăr cu 20, 25 de ani în urmă îmi dă posibilitatea să regăsesc şi să regândesc începuturile carierei mele profesionale."

Profesor psihopedagog Theodor Sîrbuleţu

Profesor psihopedagog Theodor Sîrbuleţu

Director adjunct, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, Iaşi

"În toamna anului 1999 mi-am început studiile universitare de licenţă în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi drept un student extrem de motivat dar, totodată, destul de timid şi neexperimentat. Aveam vise mari, însă, veneam la facultate dintr-un mic orăşel iar posibilitatea de a-mi continua studiile depindea, într-o foarte mare măsură, de succesul meu academic din fiecare semestru. Din fericire, datorită efortului personal depus, a sprijinului necondiţionat primit din partea profesorilor mei, precum şi din partea colegilor şi a prietenilor, am reuşit să mă menţin la un nivel de performanţă ce mi-a permis să finalizez cu succes atât programul universitar de studii de licenţă în domeniul Pedagogiei, cât şi masteratul de Politici şi Management în Educaţie. În timpul studiilor universitare de masterat am lucrat, totodată, ca profesor la Şcoala Normală ”Vasile Lupu” din Iaşi şi am primit o bursă de studiu Erasmus, ce mi-a permis să studiez în cadrul Universităţii din Nijmegen (University of Nijmegen), în Olanda.Cei cinci ani petrecuţi în Iaşi, pentru a studia, au jucat un rol crucial în dezvoltarea mea personală şi profesională, configurând în mod esenţial alegerile mele viitoare. Din acest motiv nu pot decât să fiu foarte recunoscătoare pentru experienţele de învăţare de care am beneficiat în mediul academic ieşean, cel care a pus bazele formării mele ca om şi ca profesionist. O privire retrospectivă către acea perioadă nu mă poate face decât să conştientizez că unul dintre cele mai importante aspecte pozitive ale anilor mei de studiu a fost, fără îndoială, calitatea umană a persoanelor cu care am interacţionat. Am avut oportunitatea de a învăţa de la profesori foarte bine pregătiţi, receptivi şi deschişi către nou, către inovare; dar şi de la colegii şi prietenii care mi-au fost mereu aproape. Nu am spaţiul necesar aici pentru a putea menţiona toate acele persoane şi experienţe de învăţare care m-au modelat; însă aş vrea să amintesc cel puţin doi dintre cei mai importanţi oameni care m-au susţinut în procesul de creştere, având un puternic impact asupra devenirii mele: doamna profesor Carmen Creţu şi colega şi prietena mea, Cătălina Lomoş. În primul rând, doamna profesor Carmen Creţu a fost pentru mine un mentor excepţional, suportiv şi care mi-a facilitat accesul la o gamă foarte largă de oportunităţi de formare, de învăţare. Dumneaei este cea care ne-a învăţat, atât pe mine, cât şi pe colegii mei, să valorizăm cercetarea ştiinţifică, dar şi să valorificăm rezultatele din acest domeniu în formularea unor recomandări utile pentru politicile educaţionale, dar şi pentru practica didactică. De asemenea, doamna profesor Carmen Creţu ne-a inspirat să ne autodepăşim, împărtăşindu-ne pasiunea sa pentru activităţile ce depăşeau graniţele curriculum-ului universitar de bază, general, şi implicându-ne în activităţi extracurriculare relevante, precum cele derulate de Asociaţia RoTalent. Ea s-a asigurat şi de faptul că suntem informaţi şi avem acces la reţele/oportunităţi internaţionale de formare (cum ar fi programul Erasmus). Toate aceste experienţe au avut o influenţă considerabilă asupra alegerilor mele ulterioare şi am în continuare onoarea de a beneficia de sprijinul emoţional şi profesional al doamnei profesor, chiar şi după ce am absolvit. Totodată, prietena mea, Cătălina Lomoş, a fost alături de mine încă din primii ani de facultate şi am continuat să studiem şi să lucrăm împreună în Olanda. Alături de ea am trăit unele dintre cele mai importante şi frumoase experienţe de învăţare şi ne-am sprijinit reciproc pe acest drum al creşterii, al devenirii noastre. Firea ei muncitoare şi suportul necondiţionat pe care mi l-a oferit au fost extrem de importante pentru dezvoltarea mea."

 Maria Magdalena Isac

Maria Magdalena Isac

Cercetător, KU Leuven, Belgium - Centre for Political Science Research (Centrul de Cercetare în Științe Politice)

"Am intrat la psihologie în anul 1991, după un examen dur, la o concurenţă de circa 20 de candidaţi pe loc, fiind a doua serie de studenţi la psihologie din România. Cei 5 ani de studii au trecut poate mult prea repede visând, ca mai toată lumea, o strălucită carieră de psihoterapeut. Poate de aceea cele mai mici note le-am avut la statistică şi logică, însă soarta face, ca de obicei, farse – expertiza mea actuală este în statistică şi logică.Sunt, indiscutabil, un produs al şcolii ieşene de psihologie unde, pe lângă visele psihoterapeutice, eram atras poate mai puternic de construcţia instrumentelor de diagnostic psihologic, profesorul Corneliu Havârneanu fiindu-mi mentor. După o scurtă carieră militară, imediat după facultate, timp în care am făcut primii paşi în dezvoltarea probelor psihologice computerizate, mă întorc de data aceasta la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei unde voi lucra în cercetare între 2001 şi 2005. Este, indiscutabil, perioada celor mai mari achiziţii pe latură profesională, o etapă trăită între agonie şi extaz, cu nenumărate nopţi nedormite în laboratorul de psihodiagnostic, parte din cea mai mare bază de cercetare pe vremea respectivă, Baza de Cercetare cu Utilizatori Multipli (BCUM). Proiectele începeau să prindă contur, rezultând noi concepte şi noi produse de evaluare psihologică asistată de computer, cum a fost Itemsoft CAT. Apare şi primul sistem de eLearning al facultăţii, dar şi primul portal, foarte popular pe vremea aceea printre studenţi, dar şi primele experimente făcute în parteneriat cu universităţi din Statele Unite şi Europa."

Lect. dr. Cristian Opariuc-Dan

Lect. dr. Cristian Opariuc-Dan

Lector dr., Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Drept și Științe Administrative

"Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Pedagogie, mi-a oferit, în primul rând, o perspectivă holistică asupra educaţiei, dar şi a sinergiei dintre pedagogie şi psihologie. Combinaţia inedită de discipline/cursuri, cum ar fi – Introducere în sociologie, Introducere în psihologie, Istoria educaţiei, Teoria şi metodologia curriculum-ului, Introducere în psihoterapie – pe care le-am urmat în cadrul studiilor de licenţă, mi-au catalizat interesul către interdisciplinaritate şi transdisciplinaritate şi au contribuit în foarte mare măsură la dezvoltarea mea ulterioară. De asemenea, oportunitatea oferită de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, de a discuta şi de a dezbate subiecte academice provocatoare cu cadrele didactice competente ale instituţiei, dar şi conectarea cu colegii care aveau aceleaşi preocupări, mi-a dezvoltat, pe de o parte, apetitul pentru cunoaşterea în profunzime, respectiv gândirea critică şi, pe de altă parte, abilităţile creatoare. Ulterior, faptul că am ales să urmez un program de masterat în domeniul Politicilor Educaţionale mi-a deschis orizontul educaţional şi mi-a oferit posibilitatea de a obţine o bursă de studiu în Spania; acolo unde am putut observa şi experimenta în mod direct, nemijlocit, rolul şi contribuţia politicilor educaţionale la formarea sistemului de educaţie spaniol. Nu în ultimul rând, studiile de doctorat, pe care le-am urmat tot în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, şi strânsa colaborare cu doamna prof. univ. dr. Carmen Creţu au fost experienţele ce     mi-au marcat profund identitatea profesională. Cu doamna profesor am păstrat legătura de-a lungul anilor şi colaborăm şi în prezent, pe o serie de proiecte europene.După susţinerea doctoratului am decis să plec în Norvegia, unde am obţinut o bursă post-doctorală la Centrul de Cercetare a Mediului de Învăţare şi a Comportamentului, sub tutela Universităţii din Stavanger, Norvegia. Ulterior, am aplicat pentru un post de profesor la Universitatea din Oslo, unde am primit o dublă calificare – atât cea de profesor în domeniul Psihologiei, cât şi cea de profesor în domeniul Pedagogiei; datorită faptului că domeniile şi interesele mele de cercetare, dar şi publicaţiile şi proiectele în care lucrez implică ambele ştiinţe. Această dublă perspectivă pe care am urmat-o în formarea mea o datorez, în cea mare parte, anilor de studiu din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, acolo unde a început drumul meu pe calea cunoaşterii, ce mi-a oferit bazele cele mai potrivite pentru a mă dezvolta şi a multiplica efortul şi profesionalismul investite în instruirea mea."

Prof. Ella Cosmovici Idsøe

Prof. Ella Cosmovici Idsøe

Profesor, dr. în Psihologie, Universitatea din Oslo, Norvegia

"M-am tot gândit cum aş putea să încep această „mărturie” dragă inimii mele şi iată că tot către Creangă mă poartă gândul… „Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe când începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica…”. Din acele vremi, păstrez mereu vie amintirea dragă a profesorului ce mi-a fost mentor atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere personal – doamna profesor Carmen Creţu. Din interacţiunea cu dumneaei au izvorât, cumva, cele mai frumoase momente trăite de mine de-a lungul anilor studenţiei: fie că este vorba despre crearea oportunităţii de a mă implica şi de a fi parte din RoTalent, fie că este vorba despre cursurile de Psihopedagogia Excelenţei ori despre masterul de Politici şi Management în Educaţie şi chiar de plecarea mea la studii în străinătate, în Olanda, la Universitatea din Groningen, în anul 2003.În ultimul an de facultate am avut şansa de a primi o bursă de studiu Erasmus, ce mi-a permis să studiez pentru 3 luni în cadrul Universităţii din Groningen, în Olanda. Ulterior, această oportunitate mi-a deschis calea către alte trei burse de studiu, pe care le-am primit în anii următori de la guvernul olandez, în cadrul aceleiaşi universităţi; fapt ce mi-a permis să-mi continui studiile în străinătate, în cadrul unui Program Internaţional de Formare în domeniul Educaţional, unde am şi obţinut diploma de masterat şi, mai apoi, titlul de doctor în Ştiinţe ale Educaţiei, în anul 2011. Timpul petrecut în Groningen mi-a adus nenumărate satisfacţii, deopotrivă, pe plan profesional şi personal, iar atunci când mi-am finalizat studiile, pe baza experienţei acumulate în ţară şi în străinătate, am început să lucrez ca asistent universitar în cadrul unui program de master din Luxembourg şi KU Leuven, Belgia."

 Cătălina LOMOS

Cătălina LOMOS

Cercetător, Luxembourg Institute for Socio-Economic Research (LISER)

"Mai devreme sau mai târziu în parcursul educaţional al tinerilor, una dintre aceste devize îşi face apariţia, provocând un declic mai mult sau mai puţin semnificativ. Dincolo de sutele de avertizări parentale sau pedagogice pe care le primim de-a lungul timpului pe marginea acestor aspecte, într-un moment specific al evoluţiei noastre constatăm cu adevărat importanţa cunoaşterii şi cum doar educaţia de calitate este un predictor relevant al propriei dezvoltări profesionale substanţiale.Motivaţia alegerii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost, în cazul meu, chiar această revelaţie, mai exact certitudinea că în niciun alt mediu universitar nu puteam dobândi cunoştinţele care să îmi poată permite să ating destinaţia profesională dorită. Nouă ani mai tarziu, realitatea dovedeşte că nu m-am înşelat. În prezent, conduc departamentele de psihologie a două instituţii private din capitală, Cebis Internaţional şi Clinica Medica Endoprovision, iar în paralel îmi desfăşor activitatea în cadrul cabinetului individual, în care ofer servicii de psihologie clinică. Am aşadar certitudinea că rolul alegerii acestei facultăţi a fost unul primordial în trasarea unei direcţii profesionale a cărei finalitate să fie succesul."

 Aida Ciobanu

Aida Ciobanu

Head of Psychology Department, Cebis International

"Povestea călătoriei mele pe „marea” devenirii profesionale a debutat în anul 2003 prin conturarea spiritului normalist la Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, în vederea aplicării instrumentelor metodico-pedagogice, patru ani mai târziu, în procesul instructiv-educativ din grădiniţă. Acest parcurs mi l-am dorit mereu, însă anii de liceu mi-au deschis interesul şi către o disciplină de studiu aparent enigmatică, motiv pentru care mi-am dorit să-i descopăr tainele. Participând în liceu doi ani consecutiv la olimpiada naţională de Psihologie mi-am dat seama că acest domeniu este vital pentru cariera didactică şi am ales ca formarea mea să continue în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, specializarea Psihologie.Pe parcursul studiilor universitare am reuşit să îmbin armonios pasiunea pentru formarea celor mai mici învăţăcei cu dorinţa de a mă dezvolta în domeniul psihologiei, cu atât mai mult cu cât am avut mentori implicaţi, profesori consacraţi care m-au inspirat, m-au motivat şi care mi-au cultivat sămânţa încrederii (prof. Andrei Holman- coordonatorul lucrării de licenţă, prof. Ovidiu Gavrilovici, prof. Corneliu Hăvârneanu, Prof. Ticu Constantin, prof. Ana Constantin, prof. Luminiţa Iacob, prof. Dorina Sălăvăstru, prof. Aurel Stan, prof. Cătălin Dîrţu, prof. Loredana Gherasim). Datorită acestui mediu academic prietenos şi performant am hotărât să urmez masterul „Evaluarea, Formarea şi Consilierea Psihologică a Personalului”, unde, sub îndrumarea unui corp profesoral de excepţie, am reuşit să înţeleg cum funcţionează organizaţiile şi care sunt aspectele cele mai importante în motivarea personalului."

 Georgiana Gabriela FILIMON

Georgiana Gabriela FILIMON

Director, Grădinița cu Program Prelungit Hârlău

"Privind retrospectiv la perioada studenţiei şi la începutul dezvoltării carierei mele profesionale, realizez că au trecut mai bine de zece ani. Timpul zboară mai repede decât ne imaginăm atunci când suntem studenţi şi odată cu trecerea sa ne oferă oportunităţi remarcabile.Fac parte din ultima generaţie cu patru ani de studii de Licenţă, aşa numita generaţie „pe stil vechi” (pre-Bologna). Am avut astfel privilegiul de a mă bucura încă de anumite materii şi de anumiţi profesori care mi-au permis să profit de o anumită tradiţie consacrată la Iaşi. O parte din aceşti profesori au fost atât surse de cunoştinţe dar şi un izvor de inspiraţie pentru dezvoltarea carierei. Felul lor de a fi şi modul în care am colaborat cu unii dintre ei în perioada studenţiei şi a masteratului, mi-au influenţat alegerile profesionale de mai târziu."

 Grigore HAVÂRNEANU

Grigore HAVÂRNEANU

Senior Research Advisor, International Union of Railways (UIC), Paris

"De mici, uneori chiar de la grăniţă, ni se adresează întrebarea ”Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. E greu pentru un copil de 4-5 ani să aibă o imagine clară a unei profesii ce şi-ar dori să o îmbrăţişeze şi astfel răspunsul lui va fi influenţat de imaginea adultului ce i-a marcat în mod pozitiv existenţa până la acea vârstă. Fiind copil de cadre didactice ”am crescut„ în clasa tătălui meu, învăţător, motiv pentru care pot spune că ”am avut meseria în sânge” şi să afirm cu toată convingerea că ”de mică am vrut să mă fac Doamna”. Dar viaţa, vremurile, mi-au schimbat ”traiectoria” educaţională şi am ajuns, şi spun cu mândrie acest lucru, să fiu absolventa unuia din cele mai renumite licee din Iaşi, azi Colegiul ”C. Negruzzi”, profilul matematică-fizică. Și cu toate acestea rămăsese un dor ascuns în suflet: acela de a fi dascăl pentru cei mici. Oportunitatea de a-mi împlini visul a apărut mai târziu, când la Școala Normală ”Vasile Lupu” (azi Colegiul Pedagogic Iaşi) a fost infiinţatăȘcoala Postiliceală cu dublă specializare învăţători-educatoare. Și-au pus amprenta asupra pregătirii noastre profesionale profesori de excepţie, metodicieni şi mentori de valoare în învăţământul normalist ieşean. Și astfel visul a devenit realitate, a prins contur şi am ajuns ”doamna învăţătoare”. Pasiunea pentru ştiinţele exacte s-a materializat prin susţinerea licenţei laFacultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor,specializareaContabilitate şi Informatică de Gestiune.Cu toate aceste nu am renunţat niciodată la prima dragoste, învăţământul primar şi preşcolar, continuând să fiu dascăl pentru multe generaţii de copii.Aveam senzaţia că ceva nu se implinise pe ”traseul profesional„ aşa că paşii m-au purtat spre master şi nu oriunde, ci laFacultatea de Psihologie şi Știinţe ale Educaţiei, specializareaPolitici şi management în educaţiedeoarece îmi doream mai mult, voiam să ştiu ce înseamnă poilitici educaţionale, ce presupune să fii manager, cum poţi să dezvolţi instituţia din care faci parte, iar răspunsurile la aceste întrebări nu le puteam afla decât de la cei mai buni, de la profesori ce au pus în permanenţă formarea studentului sub semnul profesionalismului. Am avut şansa de a beneficia de formări din partea unor profesori de excepţie, ce mi-au deschis şi conturat noi orizonturi în tot ceea ce înseamnă managementul unei unităţi de învăţământ, comunicare intra şi interinstituţională, leadership educaţional."

 Mihaela SIMION

Mihaela SIMION

Inspector şcolar pentru educaţie timpurie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi

"Orice tranzacţie bursieră are la bază aşteptarea iraţională că în momentul acela cursul acţiunilor se află într-un punct local de maxim sau de minim. În acest fel, profesioniştii şi amatorii, deopotrivă, speră să vândă sau să cumpere acţiuni cu cea mai mare marjă de profit. În realitate, putem ajunge la această performanţă doar din întâmplare, pentru că, de cele mai multe ori, ne dăm seama că am fost în punctul de maxim sau minim doar la ceva timp după ce am trecut de el. În viaţa de toate zilele, pe măsură ce trec anii, trăim un fenomen similar: doar privind retrospectiv putem estima că într-un anume moment al vieţii noastre am fost pe coama unui val (sau nu). Sunt rare momentele în care putem face această apreciere justă, chiar în momentul în care lucrurile se întâmplă.În cazul meu, abia acum, la 25 de ani după absolvirea Facultaţii de Psihologie, pe atunci încă situată în Corpul A al Universităţii, pot să îmi dau seama de punctele de maxim la care am fost martor şi am luat parte ca student. Mă aflu în poziţia inedită să fiu printre puţinii care au cunoscut Facultatea de Psihologie în trei ipostaze diferite: ca student al primei generaţii de absolvenţi de după 1990, în calitate de cadru didactic, în primii şase ani după absolvire şi, acum, din exterior, ca cercetător în diaspora. Am avut şansa să am ca profesori (şi apoi colegi) două generaţii diferite: discipoli ai faimoşilor Mihai Ralea şi Vasile Pavelcu (profesorii Andrei Cosmovici, Adrian Neculau şi Tiberiu Rudică), precum şi membri ai ultimei promoţii de absolvenţi înainte de desfiinţarea psihologiei ca disciplină academică de către regimul comunist (profesorii Luminiţa Iacob, Corneliu Hăvârneanu, Ion Dafinoiu, Aurel Stan). Ca student, de la ei am învăţat să apreciez nu numai originile ilustre ale psihologiei ieşene, ci şi „drama psihologiei” ca disciplină care încă luptă să-şi întărească poziţia ca ştiinţă şi nu doar ca o artă în rândul celorlalte ştiinţe. Ca membru al colectivului catedrei, am preţuit în mod deosebit suportul necondiţionat pe care mi l-a oferit un trio profesoral (prof. A. Neculau, prof. L. Iacob si prof. C. Hăvârneanu) în propria dezvoltare profesională. Nu numai că am fost încurajat şi susţinut în demersurile mele de a face cercetare în domeniul cogniţiei sociale – în contrast cu abordarea europeană axată pe reprezentările sociale, atât de dominantă la Iaşi în acea perioadă –, dar acest ajutor mi-a fost oferit chiar cu riscul, asumat şi justificat de altfel, de a mă pierde ca membru al colectivului, atras fiind de mirajul de a continua cercetarea peste ocean. Ca cercetător în străinătate, într-un loc situat peste şapte fuse orare, mă simt ca fiul cel mic al împăratului din legendele noastre, care a plecat la drum peste (şapte) mări şi ţări: am răzbit în lume cu bunele merinde din traistă (a se citi baza solidă de cunoştinţe acumulată în cei cinci ani de studii „undergraduate”, cum era obiceiul pe atunci), dar şi cu calul fermecat care încă mai mănâncă jar (a se citi curiozitatea şi interesul pentru psihologie, pentru cercetare, precum şi aptitudinile gândirii critice, atât de necesare muncii din acest domeniu, care mi-au fost insuflate pe perioada studiilor de licenţă şi doctorat)."

 Ovidiu LUNGU

Ovidiu LUNGU

Profesor asociat, Departamentul de Psihiatrie, Université de Montréal

"Facultatea de Psihologie şi Știinţe ale Educaţiei – specializarea Pedagogie a fost pentru mine alegerea care a unit cele mai importante puncte de pe “harta” carierei mele: normalist, învăţător, profesor consilier şcolar, mentor, formator.Optiunea făcută mi-a oferit şansa să cunosc Iaşiul – oraşul studenţiei mele, oraşul legăturilor de prietenie, oraşul iubirii, oraşul profesiunii de suflet, oraşul construcţiei carierei, oraşul confluenţelor culturale – să-l port în suflet şi să mă las purtată de el timp de peste 25 de ani. O astfel de experienţă îmi conferă sentimentul foarte acut şi foarte puternic al împlinirii personale şi profesionale."

Prof. Anca Hardulea

Prof. Anca Hardulea

Director, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi