Analiză de politici educaționale

Coordonator laborator: Prof. univ. dr. Carmen Mihaela Creţu

Descrierea laboratorului

Laboratorul Analiză de Politici Educaționale(APE) își propune să dezvolte proiecte de cercetare interdisciplinară avansată pe diverse arii de actualitate locală, națională și internațională din dinamica educațională.

APE este conceput ca o continuare a activității Laboratorului de politici educaționale care a fost înființat în 2000 printr-un Grant de cercetare CNCSIS – Banca Mondială,cu scopul de a dezvolta programul de masterat Politici și Management în Educație, cu aportul științific și didactic al unor profesori și experți din universități și institute de cercetare de prestigiu din țară și străinătate.

În cadrul APE se desfășoară cercetări doctorale și postdoctorale, precum și programe de analiză și consultanță în domeniul politicilor educaționale globale și sectoriale, la solicitarea unor stakholderi și beneficiari multipli.

Prin activitățile realizate în cadrul APE este facilitată comunicarea dintre decidenții politici și actorii mediului școlar /universitar, creându-se un spațiu de dezbatere cu experți și reprezentanți ai societății, privind opțiunile de politici educaționale. APE coagulează specialiști și tineri cercetători din diferite domenii precum, pedagogie, psihologie, sociologie, politologie, științe economice.

Principalele direcții de analiză de politici educaționale sunt orientate către câmpurile de decizie și  acțiune legate de management educațional și leadership; politici și reforme curriculare; politici și strategii de dezvoltare profesională;evaluarea calității educației; strategii de antreprenoriat educațional și inovare socială; economia educației; inserția pe piața muncii; provocările globalizării și internaționalizării educației; dezvoltări instituționale guvernamentale și nonguvernamentale. APE promovează metodologii de cercetare și analiză de politici fundamentate și adaptate pe realitățile din educație, facilitând comunicarea științei în spații de dialog existente la nivel public.

 

Membrii echipei de cercetare:

  • Conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici
  • Lect. univ. dr. Nicoleta Rogoz
  • Lect. univ. dr. Elena Seghedin
  • Lect. univ. dr. Bogdan Neculau
  • Dr. Diana Chihaia
  • Dr. Petre Susu
  • Drd. Laura Dumbrăveanu
Sari la conținut