Atracția Triadei Întunecate

Triada Întunecată este unul dintre termenii-vedetă ai psihologiei din ultimii ani. Conceptul a fost propus în 2002 și se referă la asocierea frecventă a trei trăsături considerate în general negative, dar non-patologice:

  • machiavelismul,
  • narcisismul subclinic și
  • psihopatia subclinică.

Machiavelicii sunt indivizi cu tendința de a-i exploata pe cei din jur, manipulatori, reci din punct de vedere afectiv, pragmatici și cinici. Narcisiștii sunt aroganți, egoiști, au sentimente de superioritate, o stimă de sine exagerată (totuși fragilă) și cred că li se cuvine totul. În sfârșit, psihopatia circumscrie tendințe impulsive, răceală afectivă, înclinația de a căuta situații riscante, de a se comporta în manieră anti-socială și de a ignora remușcările.

În mod firesc, ne asteptăm ca indivizii dark triad să fie mai degrabă evitați și chiar respinși în interacțiunile cotidiene. Ne asteptăm ca ei să simtă nevoia să-și mascheze personalitatea reală, iar manifestarea pregnantă a trăsăturilor lor să-i facă nefrecventabili. Totuși, psihologii au demonstrat că, în viața reală, lucrurile nu stau așa. Persoanele dark triad nu sunt atât de stridente cum ne închipuim și nu există un consens în privința izolării și excluderii lor. Mai mult, în ultimul timp, cercetătorii au obținut probe empirice în favoarea ideii că unii dintre noi (mai cu seamă femeile) se simt atrași sexual de persoanele de tip Triada Întunecată.

Bărbații narcisiști au mai mulți copii nelegitimi decât cei cu scoruri reduse la trăsătura aceasta. Ei se laudă cu resursele lor, inclusiv cele materiale, într-o manieră care-i face foarte interesanți pentru femei. Machiavelicii raportează începerea activității sexuale mai devreme decât non-machiavelicii, au mai mulți parteneri sexuali de-a lungul vieții și adoptă ușor comportamente de coerciție sexuală. Psihopații au caracteristici (imoralitate, afișarea ostilității interpersonale moderate, încredere în atractivitatea sexuală personală) benefice pentru strategiile de a cuceri parteneri sexuali de scurtă durată. Este evident că cele trei trăsături combinate pot crea o impresie superficială de șarm. Aceasta ar putea apărea din cauză că indivizii dark triad sunt extravertiți și comunică (inclusiv non-verbal) foarte ușor. În plus, ei se auto-prezintă ca având o valoare foarte ridicată ca prieteni și ca parteneri sexuali. Pentru psihologii evoluționiști, Triada Întunecată repezintă o adaptare a masculilor din specia umană în vederea obținerii facile a partenerelor de scurtă durată.

Sursa: Psychology Today

Studiul la care se face referire în text poate fi citit dând clic aici.