Sari la conținut

CoTalent – Crearea de instrumente în Colaborare, pentru sprijinirea elevilor talentați

Workshopul internațional CoTalent, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași  reunește profesori, studenți și experți din întreaga Europă.

Nu toți studenții talentați și  motivați să se autodepășească sunt mulțumiți de oferta academică din universități, mulți dintre ei doresc programe mai multe și mai bune, sau chiar abandonează studiile începute.

Și totuși, în zilele noastre Europa pur și simplu nu-și mai permite să irosească talentele!

Proiectul Co-Talent urmărește să ofere profesorilor din învățământul superior european strategii și instrumente educaționale cu ajutorul cărora să-i stimuleze pe studenții talentați și care au o înaltă moțivație pentru activitatea academică.

În perioada 8-12 iulie 2019 un grup de 40 de  profesori, experți și studenți  din cele opt universități partenere Co-Talent se reunesc la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) pentru a colabora la crearea de astfel de instrumente. La ceremonia de deschidere ne așteptăm să participe peste 100 de profesori și studenți din toate universitățile din Iași și, de asemenea, reprezentanți ai angajatorilor.

În ce vor consta activitățile?

Atelierul face parte din proiectul CoTalent finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul căruia profesorii și studenții talentați din opt țări europene lucrează împreună pentru a învăța și a colabora pe diferite teme legate de dezvoltarea talentelor și programelor de tip honors (de merit). În timpul săptămânii participanții vor lucra la:

  1. Crearea de materiale video care prezintă strategii de a lucra cu persoanele talentate. Materialele video se bazează pe cei trei piloni ai pedagogiilor honors: crearea unei comunității, generarea de competențe academice și oferirea de libertate și vor fi disponibile online în platforma electronică CoTalent.
  2. Rafinarea instrumentelor MeTalent Mirror (folosite de profesori pentru a-și auto-evalua opiniile privind dezvoltarea talentelor) și YouTalent Spotter (un instrument care îi ajută pe profesori să repereze studenții talentați pentru a fi incluși în diferite tipuri de programe academice de tip honors). Finalizarea unor asemenea programme conduce de obicei, la conferirea de diplome sau certificate honors care au valoare deosebită în sporirea șanselor de angajare pe piața muncii. Primele versiuni ale acestor instrumente vor fi discutate și dezvoltate ulterior împreună cu participanții.
  3. Dezvoltarea unui site web prietenos și interactiv, în care sunt prezentate toate produsele proiectului, având ca public principal, profesorii și studenții.

Toate aceste produse formează platforma CoTalent Wizard, www.cotalentwizard.eu.

Gazda și ceremonia de deschidere

Workshopul international  CoTalent este găzduit de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC), partenerul român din proiectul CoTalent. Pentru organizarea atelierului UAIC colaborează cu celelalte universități din Iași: Universitatea Tehnică din Iași și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași, ambele având calitatea de co-organizatori.

Atelierul CoTalent va începe luni, 8 iulie, între orele 9-11, cu o ceremonie de deschidere în vechea Aula Magna (TU din Iași). Aceasta va consta dintr-un discurs de bun-venit din partea conducerii UAIC și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, precum si dintr-o prelegere despre conceptul comunității de honors și o prezentare a Proiectului CoTalent. Vorbitori principali vor fi Prof. univ. dr. Marca Wolfensberger (Președinte al Consiliului European de Honors și managerul proiectului CoTalent) și Prof. univ. dr. Beata Jones, membru al Supervisory Board CoTalent din Texas Christian University.

Participanții

Studenții și profesorii participanți provin din diferite țări, universități și facultăți. Partenerii proiectului CoTalent sunt Hanze University of Applied Sciences (Groningen, the Netherlands), The International Centre for the Study of Giftedness (ICBF) at the University of Muenster (Muenster, Germany), University College Copenhagen (Copenhagen, Denmark), The Austrian Research and Support Centre for the Gifted and Talented (Salzburg, Austria), The University of Antwerp (Antwerp, Belgium), The University Alexandru Ioan Cuza of Iasi (Iasi, Romania), Rotterdam University of Applied Sciences (Rotterdam, the Netherlands), Utrecht University (Utrecht, the Netherlands) și European Honors Council.

Atelierul CoTalent este organizat de luni 8 iulie până vineri 12 iulie, 2019, conform programului anexat .

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe  www.cotalentwizard.eu.

Etichete:
Sari la conținut