Mesaj de început de an universitar

Dragi studenți,

Bine ați venit sau revenit la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iași!

Ne pare rău că, deocamdată, Facultatea funcționează, în bună măsură, doar în mediul online. Pentru noi, ca și pentru dumneavoastră, anul universitar 2020–2021 nu începe așa cum ne-am fi dorit. Din păcate, contextul pandemic (acum mai extins și mai amenințător decât în starea de urgență din lunile martie și aprilie) ne-a obligat să ne găsim refugiu vremelnic pe Internet și să vă invităm să vă alăturați nouă.  

Cursurile și seminariile de la Facultatea noastră se vor desfășura pe platforma video WebEx (https://ro.wikipedia.org/wiki/WebEx). Veți primi prin mijloace electronice link-urile pentru întâlnirile de curs, seminar și activități practice. Credem că decizia aceasta (care aparține Consiliului Facultății și care a fost întărită de Senatul Universității) este una înțeleaptă, adecvată contextului actual, protejând sănătatea dumneavoastră și a profesorilor, și îngăduindu-ne să ne atingem scopurile didactice.   

Din păcate, nu vom putea avea o festivitate de deschidere ca în toți anii anteriori. Multă vreme – studenții de la Școala doctorală își amintesc, desigur, unii dintre ei aflându-se de șase – șapte ani în Facultate – deschiderea (cu prezență fizică) s-a făcut în amfiteatrul D IV, iar în ultimii ani, în Aula Magna “Mihai Eminescu”. Anul acesta vom organiza o deschidere specială, în acord cu rigorile timpului pandemic pe care-l trăim. Profesorii – tutori vor convoca în mediul virtual grupele de care se ocupă, vă vor întâmpina și vă vor oferi informațiile de care aveți nevoie.

Le spunem ”Bine ați venit!” tuturor celor care s-au cazat în căminele Universității, tuturor celor care au închiriat camere sau apartamente în Iași, cu deosebire celor care vor locui pentru prima dată în orașul nostru. Avem convingerea că a te afla fizic aproape de Facultate, chiar dacă seminariile și cursurile se desfășoară online, reprezintă un beneficiu. Veți putea solicita întâlniri on-site cu profesorii, cu personalul didactic auxiliar și administrativ sau cu membrii celor două asociații studențești din Facultate, ASPP și E‑team Psychology. Veți putea, de asemenea, vizita și lucra pe bază de programare (la adresa bcu.psihopedagogie@gmail.com) în foarte moderna și primitoarea Bibliotecă de Pedagogie și Psihologie, care va fi deschisă începând cu 5 octombrie 2020.  

Preocuparea noastră principală țintește, bineînțeles, calitatea activităților didactice, dar nu vom neglija experiențele sociale ale vieții de student în cadrul Universității și al Facultății. De altminteri, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației se obligă prin misiunea asumată „să asigure studenților săi experiențe sociale și de învățare de cea mai înaltă calitate”. Vom încerca, de aceea, pe cât posibil, să vă ajutăm să vă bucurați, chiar în condițiile contactelor mediate online, de experiența studenției.

Ne motivează pe toți perspectiva de a reveni la viața universitară normală, firească, așa cum a fost până în luna martie a acestui an, cu posibilitatea de a te adresa unui amfiteatru plin și a dialogului viu, nemijlocit, față-în-față. Vom încerca să privim pandemia ca pe o oportunitate de a valorifica mai intens resursele tehnologice în activitatea academică și vom încerca să optimizăm activitățile de predare și învățare în mediul on-line, centrându-ne cu încredere pe colaborare și comunicare autentică între profesor și student. Nu vom uita însă nici o clipă că aceasta este doar o perioadă de tranziție, un interval bizar, de conștientizare, poate, a slăbiciunilor noastre, cu siguranță, a competențelor și atu-urilor.

Așadar, de joi, 1 octombrie, participăm la cursuri și seminarii on-line. Vă asigurăm de sprijinul nostru permanent și vă dorim tuturor un an universitar plin de satisfacții și descoperiri!

Conducerea Facultății de Psihologie și Științe ale Educației