Sari la conținut

Vîlsan Bianca

Instituție gazdă:
Asociația Socio-Culturală “Redescoperă România”, Centrul educațional ,,Ștefan Bârsănescu”, Atena, Grecia

Bianca Vîlsan
Studentă An 2 Pedagogia învățământului primar și preșcolar, 2022-2023

O zi de marți, o cafenea, un pliant și o doză de curaj. De atât a fost nevoie pentru a pleca în această experiență de neuitat care a reușit să ne dezvolte, să ne scoată din zona de confort și să ne schimbe viețile într-un mod cu totul neașteptat.

Pentru mine, luna mai a anului 2023 va rămâne pentru totdeauna întipărită în sufletul meu, datorită oportunității de a petrece această perioadă în orașul Atena din Grecia, prin intermediul unei mobilități de practică de scurtă durată Erasmus+, program facilitat de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iași, sub îndrumarea doamnei profesor Nicoleta Rogoz. Am fost primită cu brațele deschise în cadrul Centrului Educațional „Ștefan Bârsănescu” de către doamna Gabriela Apostol, fondatoarea Asociației „Redescoperă România”, dar și un om cu o poveste incredibilă în spate. Sunt recunoscătoare pentru tot ajutorul pe care ni l-a oferit în tot ce am avut nevoie, dar și pentru legătura frumoasă pe care am format-o, oferindu-ne sfaturi atât cu privire la cariera de profesor, cât și la viața de zi cu zi. Aici m-am simțit ca acasă, iar atât cadrele didactice, cât și copiii pe care i-am cunoscut aici ne-au întâmpinat cu multă căldură, ospitalitate și deschidere, fiind dornici să ne cunoască și să ne adreseze întrebări despre țara de unde venim.

Profesional, această experiență m-a ajutat enorm să îmi depășesc anumite temeri, să fiu mai răbdătoare, mai stăpână pe anumite situații și să fiu mai dedicată în ceea ce înseamnă activitatea didactică. Astfel, le-am împărtășit copiilor câteva informații despre marii povestitori ai României, am realizat o călătorie imaginară prin cele mai cunoscute bogății naturale ale țării noastre, dar ne-am și distrat, jucându-ne și bucurându-ne împreună de timpul de calitate petrecut împreună. M-a marcat într-un mod deosebit răbadarea, tactul pedagogic și promovarea libertății de exprimare a copiilor, iar pe toate acestea le voi aplica și eu, fără doar și poate, în viitoarea mea carieră didactică.

De asemenea, am avut ocazia de a explora și frumusețile Atenei, descoperind locuri care m-au fascinat și la care aș reveni oricând la ele. Începând cu celebrul Acropole, la Grădinile Naționale și până la Grădina Zoologică, Muntele Lycabettus și chiar Insula Eghina, toate acestea m-au marcat profund și m-au făcut să apreciez minunățiile Greciei din ce în ce mai mult. Ce a făcut, însă, această experiență cu totul deosebită au fost oamenii pe care i-am avut alături: începând de la copiii și cadrele didactice ale școlii, până la ospătari, localnici și chiar colegele care m-au însoțit în această călătorie, toți au dat dovadă de o bunătate aparte, dar și de o căldură sufletească ce nu putea decât să îți umple sufletul cu bucurie. M-am simțit în siguranță, m-am simțit mai fericită și mai plină de viață ca niciodată, iar energia acestui loc nu a putut decât să îmi alunge toate nesiguranțele și grijile cu care am venit inițial, învățându-mă să mă bucur de fiecare clipă și de această oportunitate unică.

Dacă e să fi învățat ceva, dincolo de sfaturile și îndrumările pedagogice pe care le voi folosi cu siguranță în viitoarea mea profesie, este că: să ieși din zona de confort poate fi cea mai bună decizie pentru a încerca lucruri noi și pentru a face ceea ce simți cu adevărat. Pentru mine, Atena va rămâne un loc drag sufletului meu, un loc de care încă mă simt legată, iar pozele pe care le mai văd din acele locuri îmi trezesc amintiri prețioase. Mă simt recunoscătoare că am putut pleca în această călătorie de descoperire a Greciei dar și a sinelui și sper ca aceasta să nu fie singura, ci să fie începutul unor experiențe memorabile, de suflet.

Sari la conținut