Sari la conținut

Biasurile implicite legate de rasă pot să apară şi la copii

Noile teorii ale atitudinilor rasiale implicite spun că ele nu se dezvoltă în urma expunerii repetate la informaţii, ci că ele pot să apară de la o vârstă foarte fragedă. Noi cercetări vin în sprijinul acestei afirmaţii.

O serie de studii având ca participanţi peste 350 de copii albi au verificat dacă ei favorizează implicit persoanele albe sau pe cele de culoare. Rezultatele au fost diferite în funcţie de vârstă (5-8 ani, 9-12 ani), dar şi de sarcina primită.

În primul rând, toţii copii au demonstrat un bias pro persoane albe când sarcinile au presupus categorizarea stimulilor. Astfel, copiii asociau mai rapid imaginii în care apăreau copii albi, pe de-o parte, şi situaţii fericite, de cealaltă, decât o făceau în cazul perechilor copil de culoare-situaţie fericită. De asemenea, ei erau mai rapizi în condiţia copil de culoare-situaţie negativă decât în cea copil alb-situaţie negativă.

În al doilea rând, copiii au fost puşi să categorizeze stimuli neutri ca fiind pozitivi sau negativi. Înainte de acest lucu, copiii erau expuşi la un priming constând în figuri de copii albi sau de culoare. În acest caz, doar copiii din grupa inferioară de vârstă au arătat un bias legat de culoare, ei acordând o valenţă pozitivă stimulilor precedaţi de poze cu feţe albe. În schimb, aceştia nu au arătat un bias negativ către feţele de culoare. La copiii din grupa mai mare de vârstă diferenţele nu au fost semnificative.

În final, când pozele adulţilor au fost folosite ca priming, nu s-au înregistrat diferenţe între condiţii sau între etapele de vârstă.

Rezultatele studiilor arată că nu este în mod necesar corect ca programele anti-discriminare să încerce reducerea biasului negativ, întrucât acesta ar putea sa nu apară la copii. În acelaşi timp, ele s-ar putea concentra pe formarea unei atitudini pozitive prin expunerea la modele benefice din toate rasele şi culturile.

Sursa:

Studiul poate fi citit accesând adresa.

Sari la conținut