Sari la conținut

O dietă necorespunzătoare în adolescenţă corelează cu problemele de anxietate şi PTSD la vârsta adultă

Stilul de viaţă pe care îl alegem în perioada adolescenţei ne poate influenţa starea de sănătate psihică şi la vârsta adultă? Un studiu publicat în revista Brain, Behavior, and Immunity pare să indice acest lucru. Astfel, cercetarea desfăşurată pe şoareci de laborator a indicat că un consum mai mare de alimente bogate în grăsimi saturate în perioada adolescenţei este corelat cu un nivel deficitar de coping la vârstă adultă.

Şoarecii care au consumat mai multe alimente bogate în grăsimi saturate au arătat un nivel mai ridicat de anxietate, probleme de învăţare asociativă sau răspunsuri întârziate la situaţii cauzatoare de frică. De asemenea, animalele care au fost incluse în grupul cu o dietă mai puţin sănătoasă au demonstrat deficienţe în a evalua corect nivelul unei ameninţări din mediu, dar şi capacităţi reduse de a elimina amintirea situaţiilor în care au resimţit frică. Aceste ultime două comportamente sunt stâns legate de trăirea stresului post traumatic, ceea ce poate sugera că obezitatea şi alte probleme metabolice pot predispune individul la PTSD sau alte psihopatologii asemănătoare.

Deşi studiul face trimiteri clare către legăturile existente între dieta din timpul adolescenţei şi dezvoltarea psihologică ulterioară, limitele acestuia trebuie sa fie, de asemenea, luate în considerare. În primul rând, nu se ştie dacă cercetarea poate să fie replicată şi pe participanţi umani. În al doilea rând, mecanismul care leagă dieta de răspunsul la frică este neclar, nefiind sigur dacă problemele sunt cauzate la nivelul consolidării, a reactualizării sau a exprimării informaţiilor.

Sursa:

Studiul poate fi citit accesând adresa.

Sari la conținut