De ce ar putea fi mai sănătoşi orăşenii care locuiesc lângă o pădure

  • by

Studiile arată că persoanele care locuiesc la oraş au şanse mai mari să dezvolte depresie, anxietate sau schizofrenie comparativ cu cele care trăiesc în mediul rural. O cercetare recentă, publicata în revista Scientific Reports, a legat locul unde participanţii locuiesc de sanătatea diferitelor zone ale creierului.

Studiul a avut ca participanţi 341 de persoane care locuiesc în Berlin. Acestora le-a fost măsurată funcţionalitatea cerebrală, dar şi nivelul de sănătate a diferitelor zone ale creierului. Ulterior, rezultatele obţinute la aceste teste au fost puse în legătură cu zona în care participanţii locuiau (în mijlocului oraşului, în apropierea unei păduri, a unui spaţiu verde urban – zoo sau parc, lac sau a unui teren viran).

Rezultatele au arătat o co­re­laţie între sănătatea amigdalei şi poziţionarea mai apropiată de o pădure (pe o rază de un kilometru). Cu toate acestea, relaţii semnificative nu au fost înregistrate pentru cei care locuiesc în altă zona, fie ea cu spaţii verzi urbane, ape sau teren viran. Deşi natura transversală a studiului nu permite realizarea de inferenţe cauzale, rezultatele se adaugă unui lung şir de studii care au adus şi ele dovezi în sprijinul efectului sanogen al pădurilor, chiar şi în zonele urbane.

Sursa:
Studiul poate fi citit accesând adresa.