Portret de absolvent
Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.
Maria Magdalena Abrăcel
- Psihoterapeut
- Psiholog clinician,
- Facultatea absolvită:
- UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Psihologie , promoția 2017
- Masterul absolvit:
- UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Psihologie clinică şi psihoterapie, promoția 2020
În primul rând, sunt tare onorată să scriu aceste rânduri, sper să fie cu folos și să ofer o mică busolă pentru cine caută una.
Când mă gândesc la alegerea facultăţii călătoresc în timp și ajung în clasa a X-a, perioadă în care nu știam foarte clar care va fi parcursul, dar ce știam clar era că vreau să ajut, vreau să ajut oamenii așa cum pot și așa cum resursele mi-o permit. Terminasem un profil real și notele de la BAC nu reflectau pasiunea mea pentru psihologie, dar clar influenţau intrarea mea la facultate. Ulterior, am ajuns să intru la taxă, dezamăgită, demoralizată, crezând că nu o să mă descurc și nu voi reuși să îmi ating ţelul.
După primul semestru, notele m-au propulsat printre primii. Poate că m-a ajutat conștiinciozitatea, dar mai mult decât atât, am avut onoarea de a fi studenta unor cadre didactice care au investit în pasiunea noastră pentru acest domeniu, ne-au răspuns la curiozităţi, ne-au ghidat, au oferit perspective și oportunităţi. Ne reaminteau zilnic despre scopul nostru în această instituţie, numindu-ne „viitori colegi”, „psihologi în devenire”.
Și pas cu pas, oră după oră, au încurajat în noi abilităţi și calităţi indispensabile domeniului, asta pentru că a fi psiholog nu este doar o profesie, este un stil de viaţă. Așa că au insuflat moduri de a gândi și acţiona deosebit de sănătoase, ne-au oferit bucăţi mari și semnificative din experienţa lor în domeniu, din miile de ore dedicate studiului și cercetării.
Am făcut și voluntariat în anii de studenţie, m-a ajutat acea perioadă să pot înţelege despre mine cu ce categorie de vârstă pot lucra, care îmi sunt dificultăţile, de ce abilităţi am nevoie, ce informaţii este nevoie să mai sedimentez.
Ulterior am urmat un program de master și o școală de formare cognitiv-comportamentală. În acea perioadă, majoritatea cursurilor s-au desfășurat online, însă toate cadrele didactice s-au mobilizat pentru a ne livra informaţia cât mai calitativ cu putinţă, în pofida dezavantajelor date de mediul online.
În prezent lucrez la cabinetul privat ca psihoterapeut și la o clinică medicală în calitate de psiholog clinician.
Când scriu aceste rânduri mă tot întreb ce aș fi avut nevoie să aud la începutul acestui drum sau ce-am auzit, ce a rămas cu mine. Pare un parcurs lung și anevoios, dar este necesar pentru dezvoltarea voastră ca profesionioniști. Toate etapele dezvoltă competenţe importante.
Am făcut o călătorie frumoasă în timp, pe care aș repeta-o oricând cu inima deschisă. Mult succes vă doresc în călătoria voastră și nu uitaţi că atunci când faceţi ceea ce vă place, negreșit ajungeţi la destinaţie.
Investind în pregătirea voastră, rezultatele nu vor întârzia să apară.