Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Prof. Teodora Palade

  • prof. consilier școlar, psiholog, psihoterapeut (în formare)
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Psihologie
Povestea unui olimpic național

Mergând pe holurile facultăţii în anul I de licenţă, îmi amintesc când i-am văzut pentru prima dată pe profesorii extraordinari din cărţile cărora învăţasem zeci de ore, ani la rând, pentru olimpiadă. Mă simţeam emoţionată că acum puteam sta în bancă să asist la cursurile dumnealor și să le pot adresa întrebări clarificatoare. De fiecare dată când zăream câte un alt chip de distins autor pe holuri, mă entuziasmam nespus. Le mulţumesc tuturor cadrelor didactice ale departamentului de psihologie pentru pregătirea mea ca om, psiholog și cercetător în toţi acești ani minunaţi petrecuţi împreună.

 

La scurt timp după finalizarea studiilor de licenţă, m-am înscris la examenul de titularizare la disciplina consiliere psihopedagogică. Am obţinut nota 10, una din cele șase note de 10 la această disciplină la nivel naţional și singura notă de 10 din judeţul Iași, la doar 22 ani. Am avut o bucurie imposibil de cuprins în cuvinte! Nu îmi venea să cred că toată munca mea din toţi acești ani s-a finalizat cu un rezultat atât de rar. Toate aceste lucruri nu ar fi putut fi îndeplinite fără îndrumarea riguroasă a distinselor cadre didactice ale Facultăţii de Psihologie, preocupate în permanenţă de un act educaţional de cea mai înaltă calitate.

 

În continuarea pregătirii mele profesionale, am urmat un program de studii masterale în specializarea Psihologie Clinică și Psihoterapie, precum și formarea în psihoterapie cognitiv-comportamentală. În timpul masterului, facultatea mi-a oferit o oportunitate vastă de practică săptămânală în domeniul psihologiei clinice. Astfel, pe parcursul celor 2 ani de practică, am asistat la activitatea a opt psihologi și am interacţionat cu pacienţi ai secţiei de psihiatrie din șase instituţii partenere. În completarea practicii clinice, facultatea a facilitat cursuri și seminarii privind tehnici din diverse abordări psihoterapeutice, precum și perfecţionarea în domeniul cercetării. Port în suflet un respect considerabil tuturor mentorilor sub îndrumarea cărora am asimilat bazele profesiei de psiholog în toţi acești ani.

 

Sunt profund recunoscătoare pentru toate oportunităţile pe care Facultatea de Psihologie mi le-a oferit pe parcursul anilor de studenţie. Recomand oricărui psiholog în formare programele de studii ale Facultăţii de Psihologie din Iași, unde va învăţa tainele psihologiei sub îndrumarea unor cadre didactice extraordinare, cu standarde înalte, ce și-au dedicat întreaga viaţă performanţei. Pentru cititori, doresc să mai spun doar atât: pe parcursul formării vor exista multe frânturi care nu vor avea un sens, dar care la finalul drumului reprezintă piese importante din puzzle-ul specialistului care ești astăzi. Formarea pentru profesia de psiholog presupune mulţi ani de dedicare deplină și disciplină.