Cărţi publicate de Mihai Curelaru

Pagină personală

2022

Metode cantitative de cercetare

 

Volumul de fata abordeaza toate aspectele cercetarii stiintifice in psihologie, de la alegerea problemei de cercetare si stabilirea ipotezelor la stabilirea designului, colectarea datelor, interpretarea acestora si explicarea in detaliu a modalitatii corecte prin care cercetatorii pot disemina rezultatele in comunitatea stiintifica si catre publicul larg.

Cele 32 de capitole, structurate in sapte parti, prezinta si analizeaza toate aceste etape, fiind un ghid complet pentru realizarea studiilor empirice cantitative. Cartea le este utila atat cercetatorilor, cat si studentilor din domeniile psihologie, stiintele educatiei, sociologie si asistenta sociala, masteranzilor, doctoranzilor sau profesorilor in proces de formare continua.


Autori capitole

Loredana R. Diaconu-Gherasim • Cornelia MĂIREAN • Mihai Curelaru

2014

Violenţa în şcoală. Repere pentru analiză şi intervenţie

 

În acest volum, care se doreşte o sinteză teoretică asupra domeniului, au fost grupate câteva teme importante ale manifestării agresivităţii şi violenţei în mediul şcolar, printre care: cauzele explicative ale violenţei, tipurile curent întâlnite, victima, agresorul, managementul disciplinei în şcoală, prevenirea si controlul fenomenului, precum şi impactul variabilelor socio-demografice asupra violenţei şcolare.

2006

Reprezentari sociale (editia a II-a, revazuta)

 

Lucrarea este o prezentare monografica a teoriei reprezentarilor sociale (domeniu al psihologiei sociale inca putin cunoscut in tara noastra, dar care tinde astazi sa ocupe o pozitie centrala in stiintele umane), ce va deschide si mai mult interesul cercetatorilor si studentilor din Romania pentru acest tip de abordare a socialului. Autorul prezinta trasaturile esentiale ale reprezentarilor sociale, analizeaza evolutia lor prin diferitele mecanisme de transformare si descrie principalele teorii si directii de dezvoltare stiintifica, precum si majoritatea cercetarilor romanesti in acest domeniu.

2001

Reprezentările sociale. Teorie şi metodă

 

Cartea cuprinde studii reprezentative în domeniul cercetării reprezentărilor sociale, atât în spaţiul teoretic cât şi în cel metodologic. Sunt abordate, printre altele, metode şi tehnici de obţinere a datelor, modalităţi de prelucrare statistică a acestora, determinarea nucleului central al reprezentării şi validarea lui empirică.

Pagină personală