
Psihopedagogie pentru examenele de definitivare şi grade didactice
Ediţia a III-a
- Constantin CUCOŞ (coord.)
- Simona BUTNARU
- Ciprian CEOBANU
- Teodor COZMA
- Carmen CREŢU
- Ion DAFINOIU
- Georgeta DIAC
- Florin FRUMOS
- Ovidiu GAVRILOVICI
- Alois GHERGUŢ
- Luminiţa IACOB
- Adrian LABĂR
- Gianina MASSARI
- Constantin MOISE
- Mariana MOMANU
- Nicoleta POPA
- Dorina SĂLĂVĂSTRU
- Elena SEGHEDIN
- Liliana STAN
- s.a.
- 2009
- Polirom
- 978-973-46-1403-5
Actualizata in conformitate cu noua tematica pentru perfectionarea cadrelor didactice, editia a treia a Psihopedagogiei pentru examenele de definitivare si grade didactice contine douazeci si sapte de capitole ce trateaza subiecte precum calitatea in educatie, educatia in societatea moderna, perspectiva epistemologica asupra pedagogiei si curriculumului scolar, succesul si insuccesul scolar sau educatia pentru diversitate culturala. Fiecare capitol este conceput intr-o maniera interactiva si include teme si intrebari care evidentiaza aspectele esentiale ale problematicii abordate. Lucrarea este un suport indispensabil profesorilor atit in pregatirea pentru examenele de definitivare si grade didactice, cit si in elaborarea lectiilor, intocmirea unor materiale didactice sau a unor referate de specialitate.

Formarea continuă a cadrelor didactice între tradiţional şi modern
- Georgeta DIAC (coord.)
- Teodor COZMA (coord.)
- 2009
- Ed. Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi
- 978-973-703-380-2
Volumul prezent reuneşte studii şi articole pe tema formării continue, dezvoltată în cadrul unui Workshop Naţional, acţiune a proiectului de cercetare CNCSIS Modele curriculare ale perfecţionării psihopedagogice a personalului didactic din învăţământul preuniversitar în sistem e-learning. Destinată analizei modalităţilor de ameliorare a ofertei de perfecţionare a cadrelor didactice din învăţământul românesc, această acţiune a avut ca scop o abordare, din unghiuri variate, a noilor realităţi din domeniu. Volumul a fost conceput în două secţiuni: una care să ofere o perspectivă mai largă asupra formării continue, având în vedere atât noile schimbări din sistemul educaţional, cât şi principiile formării tradiţionale şi o a doua, care să conducă spre obiectivul de prim interes al proiectului – tehnologiile informaţionale în educaţie şi formare.

Psihopedagogie pentru examenele de definitivare şi grade didactice
Ediţia a II-a revăzută şi adăugită
- Constantin CUCOŞ (coord.)
- Simona BUTNARU
- Ciprian CEOBANU
- Teodor COZMA
- Carmen CREŢU
- Ion DAFINOIU
- Georgeta DIAC
- Florin FRUMOS
- Ovidiu GAVRILOVICI
- Alois GHERGUŢ
- Luminiţa IACOB
- Adrian LABĂR
- Gianina MASSARI
- Constantin MOISE
- Mariana MOMANU
- Nicoleta POPA
- Dorina SĂLĂVĂSTRU
- Elena SEGHEDIN
- Liliana STAN
- 2008
- Polirom
- 978-973-46-1089-1
Actualizată în conformitate cu noua tematică pentru perfecţionarea cadrelor didactice, editia a doua a Psihopedagogiei pentru examenele de definitivare si grade didactice contine douazeci si cinci de capitole ce trateaza subiecte precum calitatea in educatie, educatia in societatea moderna, perspectiva epistemologica asupra pedagogiei si curriculumului scolar, succesul si insuccesul scolar sau educatia pentru diversitatea culturala. Fiecare capitol este conceput intr-o maniera interactiva si include teme si intrebari care evidentiaza aspectele esentiale ale problematicii abordate. Lucrarea este un suport indispensabil profesorilor atit in pregatirea pentru examenele de definitivare si grade didactice, cit si in pregatirea lectiilor, intocmirea unor materiale didactice sau a unor referate de specialitate.

Educaţie interculturală. Ghid pentru formatori
- 2001
- Erota
- 973-99341-8-8
Prezentul ghid este concretizarea unei inţiative de formare continuă a cadrelor didactice în domeniul educaţiei interculturale. Începând din anul 1998, în cadrul catedrei de Pedagogie, a Universităţii „Al.I.Cuza” – Iaşi, a început derularea unui proiect pentru Educaţie interculturală, finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României.

O nouă provocare pentru educaţie: interculturalitatea
- 2001
- Polirom
- 973-683-799-8
Educatia interculturala reprezinta o topica importanta a discursului educational si a practicilor educative in contemporaneitate. Contextele geopolitice, economice, culturale proprii Europei de astazi si din viitor prefigureaza o intensificare a schimburilor si transformarilor pe toate planurile. Europa contemporana nu mai poate fi inteleasa si tratata static, intr-o viziune inchisa, ci, in primul rind, prin prisma schimbarilor politice, sociale, culturale, economice, tehnologice, ce par a fi singura constanta a lumii in care traim. In aceste conditii, autorii considera utila prezentarea atit a unor constructe teoretice care explica fenomenele in cauza, cit si a unor modele actionale ce ne ajuta sa producem re-orientarea perceptiei, gindirii, simtirii si actiunii in sensul interculturalului.

Introducere în problematica educaţiei integrate
Una din primele publicaţii în limba română despre integrarea copiilor cu cerinţe speciale în programul şcolilor obişnuite. Ideea educaţiei integrate a apărut ca o reacţie firească a societăţii la obligaţia acesteia de a asigura cadrul necesar şi condiţiile impuse de specificul educaţiei persoanelor cu cerinţe educative.

Psihopedagogie pentru examene de definitivare şi grade didactice
Realizată în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, cu colaborarea unui grup de cadre didactice de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi, lucrarea cuprinde un pachet de zece unităţi de curs, delimitate în consens cu programele de pregătire în vederea examenelor de definitivare şi grade didactice.

Şcoala şi „Educaţiile paralele”
Problematica educaţiei este abordată astăzi în strânsă legătură cu problematica lumii-contemporane, lume caracterizată prin importante şi rapide transformări, prin cerinţe şi aspiraţii specifice, prin schimbări în toate domeniile antrenate de progresele ştiinţei şi tehnicii, de proliferarea informaţiei, de dezvoltarea comunicaţiilor, de evoluţia trebuinţelor spirituale şi materiale ale oamenilor etc.

Ora de dirigenţie. Între rutină şi profesionalism
- 1995
- Gama
Fără să aibă pretenţia de a se implica şi, cu atât mai puţin de a rezolva numeroasele probleme ridicate de activitatea profesorului diriginte în şcoală, lucrarea de faţă urmăreşte să propună o suită de teme care, în cadrul problematic general admis, să constituie surse de inspiraţie sau modele pentru optimizarea desfăşurării acestei activităţi „de suflet” şi de îndrumare, care este ora de dirigenţie.