Cărţi publicate de Simona Butnaru

Pagină personală

Titlu: Performanţa şcolară. Determinanţi individuali şi contextuali în adolescenţă
Autori: Loredana Ruxandra Gherasim, Simona Butnaru
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2013
ISBN: 978973-46-3136-0

Descriere:
Cum pot fi ajutati elevii sa-si optimizeze performantele scolare? Exista diferente culturale in ceea ce priveste practicile educationale aplicate in familie si efectele lor asupra invatarii? Cum pot fi evitate starile afective negative si cum pot fi stimulate starile pozitive asociate invatarii? Volumul raspunde la aceste intrebari, prezentind tendintele de evolutie a performantei scolare, abordarea ecologica a succesului scolar, precum si rolul suportului scolar si familial in determinarea performantelor scolare. Pe linga rezultatele cercetarilor contemporane privind rolul orientarii motivationale asupra performantei scolare, sint expuse cercetari originale recente realizate la nivelul populatiei scolare romanesti si strategii educationale ameliorative.

Titlu: Curriculum intercultural. Structură şi strategii de dezvoltare
Autor: Simona Butnaru
Editura: Sedcom Libris
Anul apariţiei: 2009
ISBN: 978-973-670-326-3

Descriere:
„Lucrarea analizeaza posibilitati de transpunere a principiilor interculturalitatii in planul obiectivelor, continuturilor, metodologiei didactice, formelor de realizare si evaluare a educatiei in scoala.“

In ideea ameliorarii sanselor de acces la educatie pentru toti, cartea face o pledoarie pentru abordarea contextualizata a diversitatii culturale in educatie, pentru dezvoltarea la nivel local a unor oferte educationale specifice, adaptate particularitatilor culturale ale populatiilor scolare si organizatiilor scolare.
Lucrarea debuteaza printr-o analiza a conceptului de educatie interculturala, asa cum a fost lansat in SUA, in prima jumatate a secolului al XX-lea, identifica recomandari de politica educationala europene si romanesti care incurajeaza abordarea diversitatii culturale in educatie, descrie conceptul de curriculum intercultural sub aspectul structural al obiectivelor, continuturilor, metodologiilor si formelor de realizare si evaluare, si profilului abilitatilor formatorului intercultural.
Ultima parte a lucrarii ofera sugestii actionale pentru actuali si viitori profesori interesati de problematica dezvoltarii curriculumului intercultural la nivel local, sub forma infuzarii de experiente de invatare interculturale, in disciplinele traditionale, a conceperii unor discipline optionale si a elaborarii unor proiecte educationale.

Titlu: Învăţământ deschis la distanţă. Ghid pentru tutori
Autori: Cucoş, C. (coord.), Butnaru, S (coautor), Ceobanu, C.M., Diac, G., Neculau, B.C., Frumos, F.V., Ghiaţău, R., Onu, C.D.
Editura: Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi
Anul apariţiei: 2004
ISBN: 973-703-000-1
Butnaru S, “Strategii de predare-învăţare la distanţă şi proiectarea activităţilor specifice”, pp. 59-81
Titlu: Educaţie interculturală. Ghid pentru formatori (coautor)
Autori: Cozma, T., Cucos, C., Butnaru, S.
Editura: Erota, Iasi
Anul apariţiei: 2001
ISBN: 973-99341-8-8

Descriere:
Prezentul ghid este concretizarea unei inţiative de formare continuă a cadrelor didactice în domeniul educaţiei interculturale. Începând din anul 1998, în cadrul catedrei de Pedagogie, a Universităţii „Al.I.Cuza” – Iaşi, a început derularea unui proiect pentru Educaţie interculturală, finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României.

Pagină personală