Cărţi publicate de Mihai Dinu Gheorghiu

Pagină personală

2007

Intelectualii în câmpul puterii. Morfologii şi traiectorii sociale

 

Volumul realizeaza o radiografie in perspectiva sociologica a transformarilor succesive ale intelectualilor ca grup de elita in doua societati ale „socialismului real”, Germania de Est si Romania, din a doua jumatate a secolului XX: institutii reprezentative, traiectorii individuale si colective, raporturi cu principalele grupuri concurente (exilul), precum si coduri ideologice elaborate pentru legitimarea puterii lor de reprezentare.

Punctul de plecare il constituie o serie de studii intreprinse de autor asupra cimpului literar si a institutiilor sale (societati si uniuni de creatie), asupra institutiilor de control al intelectualilor de catre Partidul Comunist (scolile „de partid”), urmate de studii asupra noilor institutii reprezentative ale elitei intelectuale (centre de excelenta in stiintele socioumane, grupuri ale societatii civile). Analiza morfologiilor institutionale este insotita de cea a unor traiectorii intelectuale exemplare si a unor experiente-limita in contextul regimurilor dictatoriale.

2005

Littératures et pouvoir symbolique

 

Littératures et pouvoir symbolique réunit la plupart des communications présentées au colloque qui a eu lieu à l’Ecole Nationale de Sciences Politiques et de l’Administration de Bucarest, fin mai 2003. En prenant comme point de fuite rétrospective le tournant du siècle, les auteurs de l’ouvrage, qui viennent d’Allemagne, d’Autriche, du Brésil, de Bulgarie, du Canada, des Etats-Unis, de France, de Moldavie, de Roumanie et de Russie, ont analysé les avatars du pouvoir symbolique incarné par des littératures différentes, des moments historiques déterminés, dans une diversité de cadres géographiques et politiques. Le pouvoir symbolique représente un moyen d’élargir le sens spécifique du pouvoir des intellectuels en tant qu’acteur collectif c’est un pouvoir qui est en mesure de se faire reconnaître, c’est-à-dire se faire méconnaître dans sa vérité de pouvoir, de violence arbitraire. L’efficacité propre de ce pouvoir s’exerce non dans l’ordre de la force physique, mais dans l’ordre du sens et de la connaissance.

2005

Analiză şi intervenţie în ştiinţa socială

 

Volumul reuneşte rezultatele câtorva cercetări efectuate în Franţa şi în România, din 1992 şi până în prezent. Ele privesc trei mari teme: sociologia excluderii sociale şi sărăcia în închisori şi în instituţiile de ocrotire a copiilor, sistemele de protecţie a copilului în Europa şi în România şi prevenirea violenţei, precum şi raporturile de cooperare în muncă, în industrie şi în mediul sanitar.

Pagină personală