Cărţi publicate de Mihai Dinu Gheorghiu

Pagină personală

Titlu: Intelectualii în câmpul puterii. Morfologii şi traiectorii sociale
Autor: Mihai Dinu Gheorghiu
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2007

Descriere:
Volumul realizeaza o radiografie in perspectiva sociologica a transformarilor succesive ale intelectualilor ca grup de elita in doua societati ale „socialismului real”, Germania de Est si Romania, din a doua jumatate a secolului XX: institutii reprezentative, traiectorii individuale si colective, raporturi cu principalele grupuri concurente (exilul), precum si coduri ideologice elaborate pentru legitimarea puterii lor de reprezentare. Punctul de plecare il constituie o serie de studii intreprinse de autor asupra cimpului literar si a institutiilor sale (societati si uniuni de creatie), asupra institutiilor de control al intelectualilor de catre Partidul Comunist (scolile „de partid”), urmate de studii asupra noilor institutii reprezentative ale elitei intelectuale (centre de excelenta in stiintele socioumane, grupuri ale societatii civile). Analiza morfologiilor institutionale este insotita de cea a unor traiectorii intelectuale exemplare si a unor experiente-limita in contextul regimurilor dictatoriale.

   

Titlu: Analiză şi intervenţie în ştiinţa socială
Autor: Mihai Dinu Gheorghiu
Editura: Editura Universităţii „Al. I. Cuza” Iasi
Anul apariţiei:

Descriere:
Volumul reuneste rezultatele citorva cercetari efectuate in Franta si in Romania, din 1992 si pina in prezent.
Ele privesc trei mari teme – sociologia excluderii sociale si saracia in inchisori si in institutiile de ocrotire a copiilor, sistemele de protectie a copilului in Europa si in Romania
si prevenirea violentei, precum si raporturile de cooperare in munca in industrie si in mediul sanitar. 

   

Titlu: Littératures et pouvoir symbolique
Autor: Mihai Dinu Gheorghiu (ed.) în colaborare cu Lucia Dragomir
Editura: Palalela 45
Anul apariţiei:

Descriere:
Littératures et pouvoir symbolique réunit la plupart des communications présentées au colloque qui a eu lieu a l’Ecole Nationale de Sciences Politiques et de l’Administration de Bucarest, fin mai 2003. En prenant comme point de fuite rétrospective le tournant du siecle, les auteurs de l’ouvrage, qui viennent d’Allemagne, d’Autriche, du Brésil, de Bulgarie, du Canada, des Etats-Unis, de France, de Moldavie, de Roumanie et de Russie, ont analysé les avatars du pouvoir symbolique incarné par des littératures différentes, a des moments historiques déterminés, dans une diversité de cadres géographiques et politiques.

Le pouvoir symbolique représente un moyen d’élargir le sens spécifique du pouvoir des intellectuels en tant qu’acteur collectif : c’est « un pouvoir qui est en mesure de se faire reconnaître, c’est-a-dire se faire méconnaître dans sa vérité de pouvoir, de violence arbitraire. L’efficacité propre de ce pouvoir s’exerce non dans l’ordre de la force physique, mais dans l’ordre du sens et de la connaissance ». (Pierre Bourdieu)

Pagină personală