Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Ionela Tudor

  • Titular, Cabinet Individual de Psihologie Tudor Ionela
  • Preşedinte, Filiala teritorială Harghita a Colegiului Psihologilor din România
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Psihologie , promoția 2002
Calitatea trecutului dă valoarea vitorului

În urmă cu 28 de ani am pornit ca o adolescentă timidă în frumosul târg al Ieşilor, pentru a deveni tehnician dentar. Primul contact cu Iaşiul l-am avut ca student la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”. Odată finalizate studiile, am simţit că nu aceasta îmi este vocaţia şi că vreau mai mult, să fiu mult mai de folos oamenilor, să-i sprijin şi să le fiu „pansament pentru suflet”. Astfel că, am decis să revin în Iaşi pentru a studia timp de 4 ani la Universitatea „Al.I. Cuza”, în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

Cu fiecare an parcurs descopeream ştiinţe noi, minunate, care, încet-încet, mi-au stârnit interesul pentru a cunoaşte psihicul şi sufletul uman. Profesorii ce ne-au călăuzit paşii au fost, iar unii dintre ei sunt şi acum printre noi, oameni de o mare valoare, ce au contribuit la buna mea dezvoltare personală şi profesională. Absolvind facultatea cu brio, am ştiut din prima clipă ce îmi doresc, şi anume, să lucrez într-un cabinet psihologic. Astfel, după ce      m-am întors în oraşul meu natal, Brăila, m-am angajat la un cabinet psihologic, urmând în paralel şi cursurile de master în Psihologie organizaţională şi marketing din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj.

În anul 2010, mi-am luat soarta în propriile mâini şi am înfiinţat propriul cabinet, în Topliţa, județul Harghita, acolo unde m-am și stabilit ulterior. Ceea ce am învăţat în facultate mi-a fost de un real folos atât în activitatea profesională desfăşurată în calitate de psiholog, cât şi în formările ulterioare din domeniul de activitate. Chiar şi acum am momente în care   flash-back-uri privind cunoștințele acumulate în facultate mă ajută să rezolv anumite cazuri mai dificile.

În ceea ce priveşte satisfacţia profesională, ce pot să spun? Oare ce satisfacţie profesională mai mare poate exista decât să faci ceea ce îţi place! Şi pentru că sunt o persoană dinamică şi hotărâtă, am strâns lângă mine câţiva oameni cu care am reînfiinţat Filiala teritorială a Colegiului Psihologilor din România a cărei preşedinte sunt.

„Calitatea trecutului dă valoarea vitorului!” – După aceste vorbe m-am ghidat în viaţă, drept urmare, din punct de vedere profesional, unii mă identifică drept „doamna cu Bau-Bau”, după titlul cărţii „Nu mi-e frică de Bau-Bau!”, prima mea carte dintre cele trei publicate până în prezent. Cartea, din care cei mici învaţă, iar cei mari înţeleg, este o antologie de dialoguri culese din activitatea mea în cabinet şi adaptate pentru categoriile de cititori cărora mă adresez. Acestea tratează diverse frici şi temeri, menite să exemplifice modul în care acţionăm, dar şi cum trebuie tratate anumite situaţii.

În final, ţin să le mulţumesc tuturor celor ce au făcut posibilă traiectoria mea profesională, de care sunt foarte mândră, și în special dascălilor mei din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației de la Iași. După 20 de ani de carieră, încă mă trezesc dimineaţa nerăbdătoare să ajung la cabinet, ştiind că în fiecare zi mă aşteaptă o nouă provocare şi, chiar dacă în unele clipe mi-a fost greu, tot aceeaşi cale aş urma-o!