Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Cătălina LOMOS

  • Cercetător, Luxembourg Institute for Socio-Economic Research (LISER)
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Pedagogie , promoția 2003
  • Masterul absolvit:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Politici şi management în educaţie, promoția 2005

M-am tot gândit cum aş putea să încep această „mărturie” dragă inimii mele şi iată că tot către Creangă mă poartă gândul… „Stau câteodată şi-mi aduc aminte ce vremi şi ce oameni mai erau în părţile noastre pe când începusem şi eu, drăgăliţă-Doamne, a mă ridica…”. Din acele vremi, păstrez mereu vie amintirea dragă a profesorului ce mi-a fost mentor atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere personal – doamna profesor Carmen Creţu. Din interacţiunea cu dumneaei au izvorât, cumva, cele mai frumoase momente trăite de mine de-a lungul anilor studenţiei: fie că este vorba despre crearea oportunităţii de a mă implica şi de a fi parte din RoTalent, fie că este vorba despre cursurile de Psihopedagogia Excelenţei ori despre masterul de Politici şi Management în Educaţie şi chiar de plecarea mea la studii în străinătate, în Olanda, la Universitatea din Groningen, în anul 2003.

În ultimul an de facultate am avut şansa de a primi o bursă de studiu Erasmus, ce mi-a permis să studiez pentru 3 luni în cadrul Universităţii din Groningen, în Olanda. Ulterior, această oportunitate mi-a deschis calea către alte trei burse de studiu, pe care le-am primit în anii următori de la guvernul olandez, în cadrul aceleiaşi universităţi; fapt ce mi-a permis să-mi continui studiile în străinătate, în cadrul unui Program Internaţional de Formare în domeniul Educaţional, unde am şi obţinut diploma de masterat şi, mai apoi, titlul de doctor în Ştiinţe ale Educaţiei, în anul 2011. Timpul petrecut în Groningen mi-a adus nenumărate satisfacţii, deopotrivă, pe plan profesional şi personal, iar atunci când mi-am finalizat studiile, pe baza experienţei acumulate în ţară şi în străinătate, am început să lucrez ca asistent universitar în cadrul unui program de master din Luxembourg şi KU Leuven, Belgia.

În prezent activitatea mea profesională este aceea de cercetător full-time în cadrul unui institut din Luxembourg (LISER – Luxembourg Institute for Socio-Economic Research), unde mă bucur de privilegiul de a avea o strânsă colaborare cu Ministerul Educaţiei din Luxembourg şi de a fi implicată în foarte multe proiecte frumoase. Astfel că, reprezint Luxembourg-ul într-o serie de reţele internaţionale, precum IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement), dar şi în ceea ce priveşte participarea la studii internaţionale din domeniul educaţional, cum ar fi ICILS (International Computer and Informatics Literacy Study 2018, 2023), în calitate de coordonator la nivel naţional, şi în multe alte astfel de proiecte. Îmi place să cred că nu am uitat în nici un moment cărui fapt i se datorează împlinirea mea din punct de vedere profesional şi cine m-a îndrumat spre a-mi clădi fundamentul realizărilor din prezent. Cu această ocazie, privesc nostalgic către anii care au trecut, către instituţia în care adevăraţi profesionişti au contribuit la formarea mea, către Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi – acolo unde, în ultima perioadă, am încercat să ofer şi eu, drept mulţumire pentru inspiraţia şi susţinerea pe care am primit-o la rândul meu, o parte din ceea ce mi s-a oferit.

Împreună cu una dintre colegele mele de facultate, Magda, am reprezentat asociaţia RoTalent în Groningen, Olanda, şi am încercat să promovăm imaginea acesteia în mediul online, prin conduita şi realizările noastre profesionale din domeniu. În calitate de reprezentant al Universităţii din Groningen la numeroase ediţii ale RIUF (Romanian International University Fair) am sprijinit şi recomandat un număr destul de mare de studenţi români care au primit, ulterior, burse de studiu ce le-au permis să studieze în Olanda. Cu mulţi dintre aceştia am legat prietenii care au rezistat în timp şi pe care le preţuiesc şi în prezent. Totodată, atunci când eram în Luxemburg, programul de masterat pentru care am lucrat a oferit, de asemenea, două burse anuale pentru studenţii de la UAIC ce şi-au dorit să studieze în cadrul programului de masterat IMPALLA (International Master of Policy Analysis), în anii 2013 şi 2014. Particip cu bucurie ori de câte ori sunt invitată la manifestări ştiinţifice organizate pentru diaspora sau prezentări de acest tip din cadrul conferinţelor, aşa cum a fost şi evenimentul „AmbasaDOR de Bucovina”, în anul 2019.

Sunt extrem de mândră şi de fericită pentru faptul că al meu parcurs de învăţare din lumea academică a început la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul UAIC, Iaşi! Cred cu tărie că este un loc grozav pentru a-ţi forma şi dezvolta competenţe profesionale de excepţie şi le doresc tuturor studenţilor actuali o călătorie frumoasă pe acest drum al cunoaşterii, pe care foarte bine l-au ales!