Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Grigore HAVÂRNEANU

  • Senior Research Advisor, International Union of Railways (UIC), Paris
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Psihologie , promoția 2008
  • Masterul absolvit:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Evaluarea, formarea şi consilierea psihologică a personalului, promoția 2010
Timpul zboară mai repede decât ne imaginăm atunci când suntem studenţi

Privind retrospectiv la perioada studenţiei şi la începutul dezvoltării carierei mele profesionale, realizez că au trecut mai bine de zece ani. Timpul zboară mai repede decât ne imaginăm atunci când suntem studenţi şi odată cu trecerea sa ne oferă oportunităţi remarcabile.

Fac parte din ultima generaţie cu patru ani de studii de Licenţă, aşa numita generaţie „pe stil vechi” (pre-Bologna). Am avut astfel privilegiul de a mă bucura încă de anumite materii şi de anumiţi profesori care mi-au permis să profit de o anumită tradiţie consacrată la Iaşi. O parte din aceşti profesori au fost atât surse de cunoştinţe dar şi un izvor de inspiraţie pentru dezvoltarea carierei. Felul lor de a fi şi modul în care am colaborat cu unii dintre ei în perioada studenţiei şi a masteratului, mi-au influenţat alegerile profesionale de mai târziu.

La vremea respectivă facultatea noastră se afla deja într-un proces amplu şi accelerat de maturizare. Facultatea oferea studenţilor săi o deschidere excepţională către mediul academic internaţional prin parteneriate cu alte universităţi din Europa. În cazul meu bursa Erasmus din 2007 la Universitatea din Groningen (Olanda) m-a ajutat să-mi definesc identitatea profesională prin descoperirea domeniului psihologiei spre care am decis să mă îndrept: psihologia aplicată în transporturi.

Ulterior, am obţinut satisfacţii profesionale imense aprofundând acest domeniu în perioada în care am lucrat ca asistent de cercetare şi cadru didactic asociat în cadrul Facultăţii de Psihologie de la UAIC şi prin participarea la programul de studii doctorale „European PhD on Social Representations and Communication” coordonat de Universitatea La Sapienza din Roma. Accesul la acest program doctoral a fost posibil întrucât Facultatea de Psihologie de la UAIC era deja implicată în acest proiect academic internaţional. Doctoratul european mi-a dat posibilitatea de a studia temporar în Italia, Spania şi Franţa şi mi-a deschis noi oportunităţi către o carieră internaţională ce a continuat cu un contract postdoctoral la IFSTTAR (Institut Français des Sciences et Technologies des Transports, de L’aménagement et des Réseaux) şi apoi cu postul pe care îl ocup astăzi în Paris la UIC.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi a reprezentat pentru mine un catalizator de oportunităţi în formarea şi dezvoltarea carierei. Cred că fiecare generaţie de absolvenţi este unică, având contextul propriu, cu obstacolele şi oportunităţile ei. Este însă responsabilitatea fiecăruia de a identifica aceste oportunităţi şi a le fructifica la momentul potrivit.

Am învăţat că facultatea creează repere, ne dă multe idei, ne oferă un set de cunoştinţe şi nişte competenţe de bază. În plus, ea ne poate ajuta să descoperim ceea ce ne pasionează cu adevărat şi ne oferă multe modele de profesori dintre care ne putem alege unul, doi sau trei mentori pentru dezvoltarea personală şi profesională. Este însă important să avem o viziune proprie, să ne fixăm un plan de carieră şi să ne croim propriul parcurs profesional în direcţia pe care ne-o dorim. Aceasta presupune de multe ori să ne asumăm riscuri, să ieşim din zona de confort şi să transformăm eventualele obstacolele în noi oportunităţi.