Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Lect. dr. Cristian Opariuc-Dan

  • Lector dr., Universitatea Ovidius din Constanța, Facultatea de Drept și Științe Administrative
  • Lector dr., Universitatea din Bucureşti, Şcoala doctorală, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Filosofie (în prezent Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației), Specializarea: Psihologie , promoția 1996
Sunt, indiscutabil, un produs al şcolii ieşene de psihologie

Am intrat la psihologie în anul 1991, după un examen dur, la o concurenţă de circa 20 de candidaţi pe loc, fiind a doua serie de studenţi la psihologie din România. Cei 5 ani de studii au trecut poate mult prea repede visând, ca mai toată lumea, o strălucită carieră de psihoterapeut. Poate de aceea cele mai mici note le-am avut la statistică şi logică, însă soarta face, ca de obicei, farse – expertiza mea actuală este în statistică şi logică.

Sunt, indiscutabil, un produs al şcolii ieşene de psihologie unde, pe lângă visele psihoterapeutice, eram atras poate mai puternic de construcţia instrumentelor de diagnostic psihologic, profesorul Corneliu Havârneanu fiindu-mi mentor. După o scurtă carieră militară, imediat după facultate, timp în care am făcut primii paşi în dezvoltarea probelor psihologice computerizate, mă întorc de data aceasta la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei unde voi lucra în cercetare între 2001 şi 2005. Este, indiscutabil, perioada celor mai mari achiziţii pe latură profesională, o etapă trăită între agonie şi extaz, cu nenumărate nopţi nedormite în laboratorul de psihodiagnostic, parte din cea mai mare bază de cercetare pe vremea respectivă, Baza de Cercetare cu Utilizatori Multipli (BCUM). Proiectele începeau să prindă contur, rezultând noi concepte şi noi produse de evaluare psihologică asistată de computer, cum a fost Itemsoft CAT. Apare şi primul sistem de eLearning al facultăţii, dar şi primul portal, foarte popular pe vremea aceea printre studenţi, dar şi primele experimente făcute în parteneriat cu universităţi din Statele Unite şi Europa.

A fost o perioadă de pionierat care m-a definit, cu certitudine, însă în 2005 părăsesc Iaşul şi Universitatea, mutându-mă definitiv la Constanţa. Voi reveni după 5 ani, în 2010, în calitate de doctorand al acestei universităţi, iar în 2013 îmi voi fi susţinut cu brio prima teză de psihometrie din România care tratează evaluarea pe baza modelelor de răspuns la item, prezentând totodată şi urmaşul vechiului sistem computerizat, Psihosoft CATS, poate cel mai performant produs de acest gen, având şi capabilităţi de administrare a probelor auto-adaptive.

La Iaşi am revenit şi revin întotdeauna cu drag, fie la conferinţe, fie la ateliere, fie doar pentru a inspira aerul doct al celui mai vechi centru academic din ţară şi pentru a rememora experienţe trecute.