Portret de absolvent
Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.
Prof. pt. învăţământ preşcolar Sabina-Gabriela Găină
- Profesor pentru învăţământ preşcolar
- Facultatea absolvită:
- UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar , promoția 2018
- Masterul absolvit:
- UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Politici şi management în educaţie, promoția 2020
„Un profesor influenţează o eternitate; nu se poate spune unde se termină influenţa lui...”*)
…atunci când mă gândesc la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, îmi vin în minte aceste cuvinte, descoperite de către o studentă timidă, dar hotărâtă – Găină Sabina Gabriela. Acest scurt citat conturează delicat imaginea perfectă a unei instituţii de învăţământ superior, de prestigiu, transformată, prin frumoasele performanţe, într-o emblemă recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune facultăţi regăsite în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Dorinţa de a deveni profesor a luat naştere încă din liceu. Absolventă a unui liceu teoretic, înconjurată de „profesori-lumină”, nu mă vedeam altceva decât un om mic, printre oameni MARI, care puneau bazele unei profesii, cel puţin la fel de frumoasă ca cea pe care ei o aveau. Cu timpul, realizarea dumnealor a devenit dorinţa mea – aceea de a deveni un om mare, cu principii, printre oameni mici, de grădiniţă sau şcoală primară.
Ajunsă, cu multe temeri legate de ceea ce va urma să vină, în anul 2015, într-un amfiteatru enorm, sunt martora celei mai bune alegeri pentru viitorul meu. Mai târziu, în anul 2018, absolventă a profilului Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar, mă regăsesc sub „titlul” de profesor pentru învăţământul preşcolar, pentru 20 de oameni mici. Ulterior, am decis că drumul meu trebuie să continue în cadrul aceleiaşi facultăţi, iar în anul 2020, am absolvit, cu bucurie, programul de masterat Politici şi Management în Educaţie.
Consider că pe tot parcursul studiilor universitare am reuşit să îmbin pasiunea cu dorinţa de a afla şi de a învăţa lucruri noi de la stimaţii profesori, care, în fiecare moment dedicat nouă, studenţilor, nu au făcut altceva decât să ne înveţe ARTA PREDĂRII ŞI A ÎNVĂŢĂRII, marcându-ne, astfel, întreg parcursul educaţional. Ne-au demonstrat, de asemenea, că un profesor bun te îndrumă „către ştiinţa unui lucru necunoscut prin ceva cunoscut”**).
Astăzi nu aş fi fost „doamna educatoare”, dacă domnii profesori nu ne-ar fi tratat cu respect, încredere, înţelegere şi nu ar fi văzut în noi, încă de la început, cadre didactice care pot oferi, celor dornici de educaţie, atât rădăcini, cât şi aripi…
Cei 5 ani „trăiţi” în cadrul Facultăţii, au avut un rol foarte important în dezvoltarea mea profesională şi personală, avânt oportunitatea de a organiza şi participa la diferite proiecte, dar şi conferinţe, de a fi copilul din cadrul Consiliului Profesorilor, iar aceste experienţe mă fac să fiu foarte mândră şi fericită.
Multe momente păreau a fi greu de depăşit, multe examene greu de promovat, multe prezentări greu de susţinut, dar totul a fost mai uşor alături de cadrele didactice care au sădit în noi dorinţa de a reuşi, căci ne-au demonstrat şi învăţat că „lumea nu este a celor ce pot, ci a celor ce vor”.
Stimate doamne şi stimaţi domni profesori, din sufletul vă mulţumesc pentru că faceţi să fie totul mai uşor şi mai frumos!
Cu drag,
Prof. pt. Înv. Preşcolar Găină Sabina-Gabriela
_______________________
*) Henry Adams
**) Comenius