Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Prof. Ella Cosmovici Idsøe

  • Profesor, dr. în Psihologie, Universitatea din Oslo, Norvegia
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Pedagogie , promoția 2000
  • Masterul absolvit:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Politici şi management în educaţie, promoția 2003

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Pedagogie, mi-a oferit, în primul rând, o perspectivă holistică asupra educaţiei, dar şi a sinergiei dintre pedagogie şi psihologie. Combinaţia inedită de discipline/cursuri, cum ar fi – Introducere în sociologie, Introducere în psihologie, Istoria educaţiei, Teoria şi metodologia curriculum-ului, Introducere în psihoterapie – pe care le-am urmat în cadrul studiilor de licenţă, mi-au catalizat interesul către interdisciplinaritate şi transdisciplinaritate şi au contribuit în foarte mare măsură la dezvoltarea mea ulterioară. De asemenea, oportunitatea oferită de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, de a discuta şi de a dezbate subiecte academice provocatoare cu cadrele didactice competente ale instituţiei, dar şi conectarea cu colegii care aveau aceleaşi preocupări, mi-a dezvoltat, pe de o parte, apetitul pentru cunoaşterea în profunzime, respectiv gândirea critică şi, pe de altă parte, abilităţile creatoare. Ulterior, faptul că am ales să urmez un program de masterat în domeniul Politicilor Educaţionale mi-a deschis orizontul educaţional şi mi-a oferit posibilitatea de a obţine o bursă de studiu în Spania; acolo unde am putut observa şi experimenta în mod direct, nemijlocit, rolul şi contribuţia politicilor educaţionale la formarea sistemului de educaţie spaniol. Nu în ultimul rând, studiile de doctorat, pe care le-am urmat tot în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, şi strânsa colaborare cu doamna prof. univ. dr. Carmen Creţu au fost experienţele ce     mi-au marcat profund identitatea profesională. Cu doamna profesor am păstrat legătura de-a lungul anilor şi colaborăm şi în prezent, pe o serie de proiecte europene.

După susţinerea doctoratului am decis să plec în Norvegia, unde am obţinut o bursă post-doctorală la Centrul de Cercetare a Mediului de Învăţare şi a Comportamentului, sub tutela Universităţii din Stavanger, Norvegia. Ulterior, am aplicat pentru un post de profesor la Universitatea din Oslo, unde am primit o dublă calificare – atât cea de profesor în domeniul Psihologiei, cât şi cea de profesor în domeniul Pedagogiei; datorită faptului că domeniile şi interesele mele de cercetare, dar şi publicaţiile şi proiectele în care lucrez implică ambele ştiinţe. Această dublă perspectivă pe care am urmat-o în formarea mea o datorez, în cea mare parte, anilor de studiu din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, acolo unde a început drumul meu pe calea cunoaşterii, ce mi-a oferit bazele cele mai potrivite pentru a mă dezvolta şi a multiplica efortul şi profesionalismul investite în instruirea mea.