Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Psih. Ștefan Basil Robu

  • Psiholog, Cabinet Individual de Psihologie
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Psihologie , promoția 2019
  • Masterul absolvit:
    • UAIC, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice, Specializarea: Politici publice şi management instituţional., promoția 2021
Seneca: „Șansa este combinația fericită dintre oportunitate și voință”

Anii petrecuţi în Facultate de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei au reprezentat pentru mine, în principal, punctul 0 pentru dezvoltarea mea personală, şi mai apoi pentru dezvoltarea mea ca profesionist în domeniul psihologiei şi psihoterapiei. Fiecare profesor a contribuit în viaţa mea cu informaţiile necesare pentru a profesa într-o manieră corectă şi calitativă, dar mai mult de atât – au contribuit cu valoarea lor personală, cu trăirile şi experienţele lor. De asemenea, colegii şi studenţii de la celelalte specializări au reprezentat o resursă importantă pentru ceea ce sunt astăzi. Adunaţi, aceştia mi-au fost oglinizi în acest drum, pas cu pas, aflând mai multe despre mine şi reuşind în final să decid că drumul psihoterapiei este cel care îmi oferă sens în prezent. Cum ar spune Nietzche – „caută să devii cel ce eşti” – iar prin fiecare „oglindă” am reuşit astăzi să conturez tot mai mult această „devenire”.

Desigur, nu numai cursurile m-au ajutat, ci şi implicarea mea activă în organizaţiile studenţeşti şi în proiectele facultăţii, care au căutat mereu să ofere ceea ce facultatea nu poate cuprinde – fie oportunităţi de dezvoltare, fie aspecte specifice din ariile pe care psihologia le acoperă. În prezent, activez ca psiholog în propriul cabinet, şi pot să spun cu mâna pe inimă că, datorită tuturor circumstanţelor şi persoanelor întâlnite pe parcursul anilor în facultate, a devenit locul în care nu simt că muncesc, ci simt că fac ceea ce-mi place, contribuind zilnic la un scop – acela de a oferi oamenilor, împreună cu întreaga comunitate de specialişti, serviciile psihologice pe care le aşteaptă şi de care au nevoie.

Dacă ar fi să ofer un gând oricărui tânăr care doreşte să-şi înceapă parcursul de profesionist în domeniul psihologiei, ar suna în felul următor: „Cel mai sigur loc pentru un vapor este un port, iar cabinetul este ca un port pentru clienţii noştri. Căutaţi să devenţi un port sigur, blând şi plin cu resurse – în primul rând pentru voi şi apoi pentru cei care-şi „acostează” sufletul în prezenţa dumneavoastră.”