Portret de absolvent

Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.

Psih. Andreea Susai

  • Psiholog, D.G.A.S.P.C. Iaşi
  • Titular, Cabinet individual de psihologie Andreea Susai
  • Facultatea absolvită:
    • UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Psihologie , promoția 2002
Nu uitaţi că sunteţi contemporani cu specialişti desăvârşiţi, de la care se poate învăţa profesia de Psiholog!

Facultatea de psihologie a fost alegerea firească pentru frământările adolescenţei mele. Descoperirea scrierilor şi teoriilor lui Freud au însemnat păşirea pe acest drum. După emoţiile unui examen greu au urmat emoţiile din sesiuni în paralel cu dezvoltarea ca tânăr adult, totul încununat cu absolvirea şi obţinerea diplomei mult dorite.

Am terminat cursurile Facultăţii de Psihologie din cadrul ”Universităţii Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi  în 2002. Astfel, am avut privilegiul de a-i avea ca dascăli pe câţiva dintre cei care ,din păcate, rămân doar în amintire şi în manuale, pe veneraţii profesori Andrei Cosmovici, Adrian Neculau, Tiberiu Prună, Constantin Logofătu. Nu am cum să uit pe nici unul dintre profesorii care m-au îndrumat, de fiecare dintre ei legându-se cel puţin o amintire, pe unii având recent ocazia de a-i revedea încă în activitate.  Se spune că ”atunci când eşti profesor nu poţi vedea roadele unei zile de muncă. Ele sunt invizibile şi rămân aşa poate chiar şi douăzeci de ani”. De aceea, doresc să îi încredinţez  pe cei care m-au învăţat că acea zi a sosit.

După o rătăcire şi un ocol profesional de 10 ani în alt domeniu decât cel de studiu, o călătorie la Viena şi vizita la celebrul muzeu din str. Berggasse nr.19,  m-au readus pe drumul psihologiei. Astfel că, de 10 ani profesez  în cadrul DGASPC Iaşi ca psiholog. Deşi am ocazia să lucrez atât cu adultul cât şi cu copilul, cel mai împlinită mă simt în lucrul cu acesta din urmă, iar satisfacţiile sunt mai mari atunci când pot să contribui la  buna lui dezvoltare şi să îl ajut să îşi atingă potenţialul. Cred cu tărie că atunci când ceea ce fac devine o plăcere nebănuită , aceasta îmi arată că am făcut alegerea corectă.  În tot acest timp mi-am continuat dezvoltarea profesională şi personală, urmând cursurile şcolii de formare în psihoterapie integrativă. De asemenea, am început să profesez şi în propriul cabinet de psihologie.

Consider că psihologia este un domeniu în care mereu mai este ceva de învăţat, oricâtă experienţă profesională ai căpăta. Psihicul uman este mult prea complex pentru a se fi finalizat înţelegerea lui. De aceea, la 20 de ani de la absolvire am revenit pe băncile facultăţii în vederea aprofundării studiilor. Cu acest prilej,  am avut plăcuta surpriză să găsesc un mediu primitor, resurse variate,  o clădire modernizată şi tehnologizată, să revăd pe unii dintre profesorii care mi-au deschis ochii într-ale psihologiei precum şi să cunosc cadre universitare care aduc un suflu nou.

Pe studenţii de astăzi  doresc să îi asigur că au făcut alegerea cea mai bună, a fi student la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei,  este o garanţie a calităţii pregătirii academice pentru orice angajator. Nu uitaţi că sunteţi contemporani cu specialişti desăvârşiţi, de la care se poate învăţa profesia de Psiholog!