Portret de absolvent
Rolul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale educaţiei în
formarea şi dezvoltarea personală şi profesională.
Dana Stoica - Popovici
- Profesor pentru învățământul primar, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Iași, Structura Școala Primară „Mihail Kogălniceanu”
- Facultatea absolvită:
- UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar , promoția 2012
- , Specializarea: Psihologie
- Masterul absolvit:
- UAIC, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Specializarea: Didactici aplicate pentru învăţământul primar, promoția 2014
Am avut ocazia de a fi îndrumată de profesori excepționali!
Absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Iași și studentă în anul III la Facultatea de Filosofie și Știinţe Politice, m-am găsit în situaţia de a ţine locul la clasă fostei mele doamne învăţătoare și de a mă îndrăgosti, astfel, de meseria de învăţător. Deși nu luasem în calcul o carieră în învăţământ niciodată până în acel moment, mi-am dat seama că aceasta îmi este menirea și să lucrez cu școlarii mici este ceea ce mi-ar aduce împlinire profesională.
Prin urmare, pot spune că am pășit în anul I la Facultatea de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei, Specializarea Pedagogia Învăţământului Primar și Preșcolar cu dezavantajul de a nu fi absolventă de liceu cu profil pedagogic, însă, acest lucru m-a determinat, totodată, să urmez cu seriozitate toate recomandările primite de la profesori. Am avut ocazia de a fi îndrumată de profesori excepţionali, care m-au sprijinit atât pe durata întregii facultăţi, cât și după încheierea acesteia. Nu a existat examen sau prezentare la care să simt că absolvenţii unui liceu cu profil pedagogic ar avea un avantaj, pentru că structura cursurilor și metodele de predare m-au ajutat să mă ridic la nivelul celor care nu erau la prima lor întâlnire cu pedagogia.
Programul de practică pedagogică al facultăţii m-a ajutat enorm, prin colaborarea cu numeroși învăţători cu experienţă din Iași. Am avut ocazia de a cunoaște mentori adevăraţi, care îmi sunt și astăzi reper în carieră. Fiecare zi la clasă este ca o lecţie deschisă pentru mine. Îmi imaginez toate persoanele care au luat parte la formarea mea în spatele clasei și încerc să mă ridic zilnic la nivelul așteptărilor acestora.
În cei zece ani de activitate la catedră au fost numeroase momente de conștientizare și de apreciere a valorilor și reperelor pe care profesorii Facultăţii de Psihologie și Știinţe ale Educaţiei le-au sădit în mine, iar materialele din timpul studenţiei îmi sunt și astăzi de mare ajutor, motiv pentru care le sunt recunoscătoare tuturor celor care au luat parte la formarea mea ca profesor pentru învăţământul primar.
Sunt, acum, în cel de-al optulea an la catedră în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, școala care m-a crescut din clasa I până în clasa a XII-a. În anul 2014, cu cea mai mare notă la titularizare pe judeţul Iași, am reușit să revin în școala mea, de data aceasta de cealaltă parte a catedrei. Nu există bucurie mai mare decât aceea de a ști că pot și eu să dau înapoi generaţiilor de copii care se înscriu aici, ceea ce am primit, la rândul meu, timp de 12 ani de la profesorii mei.